Τυχερά παίγνια και ροζ γραμμές on air

Τυχερά παίγνια και ροζ γραμμές on air
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο χορό του «ραδιοτζόγου» τα πρωτεία έχουν οι «πειρατικοί» σταθμοί, γνωστοί και άγνωστοι παράνομοι ραδιοσταθμοί του Υμηττού και των Πυροβολείων. 

27 Απριλίου 2014
Προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, χρησιμοποιούν καθημερινά αστικές γραμμές ή ακόμα και «090», προσκαλώντας τους ακροατές να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, π.χ. τύπου «βρες ποιος λέει το τάδε τραγούδι», με αδιαφανείς όρους και συνθήκες. Και βάζουν κάτι τραγούδια που είναι αδύνατον να μην τα γνωρίζει ο ακροατής. Αλλά, όσοι τηλεφωνούν, δεν το βρίσκουν. Περίεργο. Σαν εκείνες τις λέξεις που καλείσαι να βρεις στην τηλεόραση και είναι τόσο εύκολες που θέλεις να τη σπάσεις, την τηλεόραση, εκείνη τη στιγμή...
Άλλοι ραδιοσταθμοί δε, εκτός των επιχειρήσεων που προβάλλουν, διαφημίζουν και... ροζ γραμμές με τηλέφωνα (πάντα) υψηλής χρέωσης, ακόμα και σε πρωινές ώρες που ακούνε και ανήλικοι.
 
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Τον περασμένο Νοέμβριο, ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος 4209/21.11.2013, για τα τυχερά παίγνια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ο οποίος αναφέρει ότι «η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων επιτρέπεται, έως ότου εκδοθεί ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων (από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων - ΕΕΕΤ) υπό δύο προϋποθέσεις: (α) αποδοχή εκ μέρους του παρόχου των γενικών αρχών και κανόνων διεξαγωγής των παιγνίων και (β) απόδοση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σύμφωνα με τον νόμο (Ν.4002/2011 περί 30%) και του φόρου στα κέρδη των παικτών». Γεγονός, που ουσιαστικά απελευθέρωσε τον ραδιοτηλεοπτικό τζόγο, ερχόμενο όμως σε σύγκρουση με άλλον νόμο του κράτους, εκείνον του ΕΣΡ (άρθρο 53, παρ.1 του Ν. 4002/2011), που αναφέρει πως «τα τυχερά παίγνια που προβάλλονται από τα τηλεοπτικά μέσα και στα οποία οι παίκτες συμμετέχουν είτε αυτοπροσώπως είτε με τηλεφωνική συμμετοχή, απαιτείται ειδική άδεια από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, η οποία χορηγείται μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». Σχετική ερώτηση, μάλιστα, κατέθεσαν στην βουλή ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αδαμίδης (ΕΔΩ).
 
Παλαιότερα δε, στις αρχές του 2012, το ΕΣΡ απαγόρευσε στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να διαφημίζουν εταιρείες στοιχήματος που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, με αποτέλεσμα τα αθλητικά ραδιόφωνα να χάσουν το μεγαλύτερο ίσως έσοδο που είχαν. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του «Sentra 103.3», ο οποίος διέκοψε την λειτουργία του για 5 μήνες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού του. Από αυτή τη θεσμική κόντρα μεταξύ κράτους και ΕΣΡ μέχρι στιγμής βγαίνουν χαμένα μόνο τα ΜΜΕ, τα οποία πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα, λόγω των τυχερών παιχνιδιών που προβάλλουν. Πέρα από τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που πληρώνουν σε πρόστιμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ανάλογες ποινές έχουν επιβληθεί και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως ο Real FM και το Mad Radio (5.000 ευρώ έκαστος).