Όταν ο Μίκης απαγόρευε ο ίδιος τα τραγούδια του

Όταν ο Μίκης απαγόρευε ο ίδιος τα τραγούδια του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν μας τα λέει καλά ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης στην ανακοίνωσή του για το Άξιον Εστί και τον Σάκη Ρουβά. Κάτι δεν θυμάται ή πιθανότατα δεν θέλει να θυμηθεί. 

21 Απριλίου 2015«Και ξαφνικά βλέπω τώρα να γεμίζει το Ιντερνετ και ο τύπος από δεκάδες δημοσιεύματα "υπερασπιστών του έργου μου", που ζητούν να προστεθώ κι εγώ ο ίδιος στον μακρύ κατάλογο αυτών που κατά καιρούς το απαγόρευσαν» σημειώνει ο Μίκης (ΕΔΩ). Και συνεχίζει παρακάτω: «Τι να σκεφτώ βλέποντας όλους αυτούς τους ανέκαθεν απόντες να ξυπνούν μόνο στην περίπτωση Ρουβά και να ξεσπαθώνουν λαύροι απαιτώντας από μένα να απαγορεύσω τη συμμετοχή του;».
 
Ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω λοιπόν να θυμηθούμε πότε ο ίδιος ο Μίκης απαγόρευε να παιχτούν τραγούδια του. Τον Απρίλιο του 1984 λοιπόν, ο Μίκης Θεοδωράκης (και ο Χατζιδάκις που γρήγορα έκανε πίσω) απαγόρευσε στους Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα και Δήμητρα Γαλάνη να λένε τραγούδια του. Αφορμή ένα νομοσχέδιο για τα «Συγγενικά Δικαιώματα», το δικαίωμα δηλαδή των εκτελεστών (τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών κ.λπ.) να εισπράττουν ποσοστά για τα έργα στα οποία συμμετείχαν, όταν παίζονταν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, νομοσχέδιο που έβρισκε αντίθετους τους συνθέτες. Τότε οι τελευταίοι έστησαν την Ενωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού (ΕΔΕΤ) και μέχρι να τα βρουν δημιουργοί κι εκτελεστές ίσχυε η συγκεκριμένη απαγόρευση. Μάλιστα, σε κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες παραφύλαγαν αστυνόμοι μήπως και οι συγκεκριμένοι τραγουδιστές ερμηνεύσουν κομμάτια του Μίκη. Ώστε να τους οδηγήσουν στο αυτόφωρο. 

Έβαλε και ο Μίκης τα απαγορευτικά του λοιπόν, μην μας λέει άλλα τώρα.