«ΜΕΤΡΟΝ»: Δεν έχουμε διαφορές με το ΑΣΜΑ 450+ ως προς τους στόχους αλλά ως προς την στρατηγική

«ΜΕΤΡΟΝ»: Δεν έχουμε διαφορές με το ΑΣΜΑ 450+ ως προς τους στόχους αλλά ως προς την στρατηγική
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα είχαμε δύο γεγονότα που αφορούν την ΑΕΠΙ. 1) Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το ΔΣ της εταιρίας (οι Ξανθόπουλοι δηλαδή) ενάντια στο διορισμό επιτρόπου. 2) Εδωσε συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Ελλήνων Δημιουργών «ΜΕΤΡΟΝ».

15 Μαΐου 2017
Για το πρώτο θα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, εμείς και οι Δημιουργοί πολλοί εκ των οποίων ήταν στην Ευελπίδων, έξω από το κτίριο που εκδικάστηκε η αίτηση για τα ασφαλιστικά
 
Στο πάνελ των Δημιουργών του «Μέτρον» στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος και οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Ανδρέου, Μανώλης Φάμελος, Στάθης Δρογώσης. Στη Σφίγγα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και βρέθηκαν κι εκεί αρκετοί δημιουργοί (άλλοι από εκείνους στην Ευελπίδων και σαφώς πολύ λιγότεροι από τη συγκέντρωση που έκανε το... αντίπαλο Σωματείο ΑΣΜΑ 450+). Από τον Φίλιππο Πλιάτσικα έως το Νότη Μαυρουδή, από τον Κώστα Τουρνά ως τον Γιώργο Δημητριάδη και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, από τον Nivo έως τον Φοίβο (Βανδή κ.ά.).
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του τρίτου σωματείου των Ελλήνων Δημιουργών ΣΩΜΣΕ, ο  Γιώργος Θεοφάνους.  
 
Ας δούμε τα βασικά σημεία από την εισήγηση του «ΜΕΤΡΟΝ»:
 
* Η όλη συζήτηση περί ΑΕΠΙ και για την όποια μορφή θα πάρει καθίσταται άνευ αντικειμένου στο βαθμό που δεν μπορεί να εισπράξει από την αγορά.
Πιστεύουμε πως το άρθρο 45 στην πρώτη του μορφή ισοδυναμούσε με αναστολή των πληρωμών των χρηστών αίροντας έμμεσα την ποινική προστασία του πνευματικού δικαιώματος. Επέβαλε μια μακροχρόνια διαδικασία διαπραγματεύσεων,υποχρεωτικής διαιτησίας και εκδικάσεων που στην πράξη θα μηδένιζαν τα έσοδα μας.
 
* Γνωρίζουμε πως επιχειρείται ξανά η επαναφορά του άρθρου αυτού στην πρώτη του μορφή, χωρίς επισήμως να το ζητά κανένας φορέας δημιουργών. Μια τέτοια κίνηση από όπου και αν προέλθει αποτελεί αιτία «πολέμου» για εμάς.
 
* Επιχειρείται υπογείως στο νέο νομοσχέδιο που κάπου ετοιμάζεται, να υπάρχει πρόβλεψη που τελικά να επιτρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ΑΕΠΙ στην χώρα μας, πράγμα που το νομοσχέδιο του Οκτωβρίου ΔΕΝ επέτρεπε.
 
* Το πρώτο νομοσχέδιο προέβλεπε την υπαγωγή της ΑΕΠΙ σε καθεστώς ΟΣΔ (κάτι σαν βίαιη εγχείρηση αλλαγής φύλου) πράγμα που ενώ θα το θέλαμε πολύ, δυστυχώς δεν στηρίζεται πουθενά και ισοδυναμεί στην πράξη με απαλλοτρίωση. Ακόμα στον βαθμό που θα συνέβαινε αυτό, υπήρχε (και υπάρχει) πολύ σοβαρός κίνδυνος να αναλάβουν τον έλεγχο του νέου οργανισμού, ξένοι οργανισμοί και συμφέροντα.
 
* Αντιπροτείναμε και πετύχαμε την ισχυροποίηση του εποπτικού συμβουλίου (που θα αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες Δημιουργούς και Κληρονόμους). Κεντρική διοικητική του ευθύνη ο κανονισμός της διανομής που θα έρθει επιτέλους αποκλειστικά στον έλεγχο μας.
 
* Είμαστε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των μετόχων από την διοίκηση της ΑΕΠΙ. Κανείς δεν συζητά όμως για το τι θα συμβεί στην περίπτωση  που θα βρεθεί επενδυτής ή θα καταπέσει δικαστικά ο προσωρινός ή ο μελλοντικός επίτροπος που θα πάψει την διοίκηση. Οι μέτοχοι τότε θα επιστρέψουν ισχυροποιημένοι και δριμύτεροι.
 
* Δεν είμαστε αντίθετοι στο θεσμό του Επιτρόπου που άλλωστε τον πρότεινε το σωματείο μας, φτάνει να τον εισηγείται το Εποπτικό Συμβούλιο των Δημιουργών και να αποφασίζει για την εφαρμογή του σχετικό δικαστήριο. 
 
* Προτείνουμε να δεσμευθούν οι μέτοχοι να καλύψουν τα αρνητικά κεφάλαια και να μεταβιβάσουν τη διοίκηση στους Δημιουργούς και σε έμπειρα στελέχη. Προτείνουμε στη σημερινή έτσι κι αλλιώς πολυπληθή ομάδα της Επιτρόπου να συμμετέχει από ένας εκπρόσωπος των τριών σωματείων του κλάδου.
 
* Η ΑΕΠΙ θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε ΟΣΔ των Ελλήνων Δημιουργών χωρίς νομικές ακροβασίες. Τον έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου πρέπει να τον έχουν αποκλειστικά οι Έλληνες Δημιουργοί.
 
* Δεν έχουμε διαφορές με το ΑΣΜΑ 450+ ως προς τους στόχους αλλά ως προς τη στρατηγική. Εμείς πιστεύουμε πως τα τρία σωματεία του κλάδου οφείλουν να συναντηθούν και να αναζητήσουν νομικά τεκμηριωμένες λύσεις με τη συνδρομή εμπειρογνωμώνων για την επόμενη μέρα. 
 
* Φυσικά δεν θεωρούμε πως όποιος έχει διαφορετική άποψη από εμάς είναι στρατιώτης του εχθρού.
 
* Θέλουμε μία ισχυρή, υγιή και καθαρή  ΑΕΠΙ που να εισπράττει, να ελέγχουμε τι και πως το εισπράττει και να το διανέμουμε εμείς οι δημιουργοί σε εμάς τους δημιουργούς. Και στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσουμε και να πάρουμε όχι μόνο τη διοίκηση αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό στα χέρια μας.