Στυλ FM 104.9: Μπορεί να αδειοδοτηθεί και χωρίς τον Over FM;

Στυλ FM 104.9: Μπορεί να αδειοδοτηθεί και χωρίς τον Over FM;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι πιθανότητες για την χορήγηση ΒΝΛ και το πως θα συνυπάρξει στα ερτζιανά, αν την λάβει, με τα άλλα ραδιόφωνα της Αθήνας.

22 Ιανουαρίου 2024

 

Ως γνωστόν, ένα μεγάλο μέρος της δημοσιογραφικής ομάδας του Over FM συμμετέχει ήδη σε ένα νέο εγχείρημα, αυτή τη φορά μέσα από τους 94.3 και τον Ελλάδα Sports.

Τι γίνεται, όμως, με την παλιά συχνότητα που τους φιλοξενούσε; Μιλάμε, φυσικά, για τους 104.9 και τον Στυλ FM, έναν από τους πιο γνωστούς λαϊκούς σταθμούς της πόλης που έχει ακόμα ως εκκρεμότητα την υπόθεση της αδειοδότησής του.

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν, που ο Στυλ FM έχει καταθέσει στο ΕΣΡ αίτηση για να του χορηγηθεί Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας. Συγκεκριμένα, από το 2007 μέχρι σήμερα έχει καταθέσει τουλάχιστον 5 τέτοιες αιτήσεις στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενώ έχει προσφύγει και στο ΣτΕ για την ακύρωση αποφάσεων του ΕΣΡ που τις απέρριπταν.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους «κολλάει» η περίπτωση του Στυλ FM είναι το αν λειτουργούσε κατά την 31/12/2004, μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση ΒΝΛ σε έναν σταθμό, και η συχνότητα εκπομπής του από τότε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΕΣΡ ο ιδιοκτήτης του σταθμού, Κώστας Φουρναρίδης, υποστήριξε ότι εξέπεμπε στους 105.5 μέχρι και την έναρξη της λειτουργίας του «Στο Κόκκινο», και έκτοτε χρησιμοποιεί εναλλάξ τις συχνότητες 104.8, 104.9 και 105.

Στην υπ' αριθμόν 29/2021 απόφαση της ανεξάρτητης αρχής ο σταθμός έφτασε πολύ κοντά στο να λάβει ΒΝΛ, ωστόσο αυτό δεν έγινε καθώς η αίτηση απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία 5-4. Παρόλο που ο 105.5 Στο Κόκκινο, μέσα από κατάθεση εκπροσώπου του, απέδειξε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του Στυλ FM για την χρήση της συχνότητάς του, και το γεγονός ότι την περίοδο που ελήφθη η απόφαση λειτουργούσε ήδη ο Over FM με πλήρες αθλητικό πρόγραμμα και δημοσιογραφικό δυναμικό.

Έστω, όμως, ότι κάποια στιγμή ο Στυλ FM λαμβάνει την πολυπόθητη για εκείνον Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας. Από ποια συχνότητα θα εκπέμπει; Αν το ΕΣΡ τον «στείλει» στην αρχική του, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, θα «πέσει» πάνω στον 105.5 Στο Κόκκινο που την χρησιμοποιεί εδώ και 18 χρόνια και την έχει κατοχυρώσει νομικά από το 2011.

Επίσης, η 104.9 από όπου βγαίνει τώρα έχει σοβαρό πρόβλημα με την ΕΡΤ, καθώς στους 105 εκπέμπει η ΕΡΑ Σπορ από τα Γεράνεια, με εμβέλεια από τα Νότια Προάστια έως τον Κορινθιακό Κόλπο. Κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στον Real 97.8 και το Πρώτο Πρόγραμμα στους 97.9, από το ίδιο κέντρο εκπομπής.

Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο το ΕΣΡ να επιλέξει την συχνότητα που θα εκπέμπει ο Στυλ FM. Όπως συνέβη με το Χριστιανισμός FM που εκπέμπει στους 104.3, έπειτα από συζητήσεις με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΕΕΤΤ, καθώς η 93.9 -από όπου έβγαινε πριν την «ραδιοσφαγή» του 2001- δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω του Επικοινωνία 94. Πλέον υπάρχουν ουκ ολίγες ελεύθερες συχνότητες που χρησιμοποιούσαν, κάποτε, ιδιωτικά ραδιόφωνα. Όπως η 88.3 του VFM, η 96 του Flash, η 99.5 του Βήμα FM και η 103.3 του Sport24.

Προς το παρόν, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στυλ FM έχει καταθέσει νέα «αίτηση θεραπείας» στο ΕΣΡ για να λάβει Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας, ενώ έχει ήδη δυναμώσει το σήμα του στους 104.9 εκπέμποντας όμως άλλο πρόγραμμα στη συχνότητα και άλλο στο web.