Live από τα Τρίκαλα σήμερα το Δεύτερο Πρόγραμμα με ολοήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Live από τα Τρίκαλα σήμερα το Δεύτερο Πρόγραμμα με ολοήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

18 Ιανουαρίου 2024

«Ό,τι και αν πω δεν σε ξεχνώ». Σήμερα, 18 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο και 109 από τη γέννηση του μεγάλου λαϊκού συνθέτη μας.

Από το πρωί, το Δεύτερο εκπέμπει μέρος του προγράμματός του από τα Τρίκαλα και το Μουσείο Τσιτσάνη, στο οποίο διαμορφώθηκε ειδικό studio μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Επίσης, 10 ερμηνευτές σε πρωτότυπες και αποκλειστικές ερμηνείες / επανεκτελέσεις ισάριθμων τραγουδιών του Τσιτσάνη, που ηχογραφήθηκαν ειδικά για το αφιέρωμα του Δευτέρου Προγράμματος. Ανάμεσά τους η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει ξανά το «Ακρογιαλιές Δειλινά» και ο Μανώλης Μητσιάς την «Αχάριστη».

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα με το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

 

10:00-11:00 Η Μαρία Κοζάκου συζητά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιο Καραγιώργο.

11:00-12:00 Δέκα νέες επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη, από το Rhythm Section της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κορυφαίους σολίστ του είδους: Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο / ενορχήστρωση, Αποστόλης Βαλαρούτσος, κιθάρα, Γιάννης Πλαγιαννάκος, ηλ. μπάσο, Νίκος Κασσαβέτης, ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν, Μανόλης Πάππος, μπουζούκι, Γρηγόρης Βασίλας, μπουζούκι. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Γιώτα Νέγκα, Παυλίνα Βουλγαράκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μάρθα Φριντζήλα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννα Βασιλείου, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Βαγγέλης Κορακάκης. Την επιμέλεια του project έχει ο Νίκος Μακράκης.

12:00-12:30 «Δήμητρα Γαλάνη: Ο δικός μου Τσιτσάνης». Συνέντευξη-podcast στον Φώτη Απέργη.

12:30-14:00 Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει αρχειακά αποσπάσματα, όπου ο Τσιτσάνης αυτοβιογραφείται. Τα λόγια του ίδιου και τα τραγούδια του εξηγούν το «φαινόμενο Τσιτσάνης».

14:00-15:00 Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το αφιέρωμα που παρουσίασε η Σοφία Μιχαλίτση μετά το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη το 1984 και περιείχε μια μοναδική συνομιλία τους, αλλά και τραγούδια που έπαιξε ο Δάσκαλος σε εκπομπή που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το 1976.

15:00-16:00 Η σκέψη του Τσιτσάνη το 2024. Ο Γιώργος Τσάμπρας συζητά με τον Παναγιώτη Κουνάδη, τον Νίκο Ορδουλίδη και τον Θεόφιλο Αναστασίου.

16:00-17:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει δύο εμβληματικούς δίσκους. Ο ένας ηχογραφείται τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1954 από ειδικό συνεργείο εξωτερικών ηχογραφήσεων από την Ολλανδία. Πρόκειται για ηχογράφηση στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» (όπου έμπαιναν για πρώτη φορά μπουζούκια), με τον Βασίλη Τσιτσάνη και την ορχήστρα του και κεντρική ερμηνεύτρια την Μαρίκα Νίνου. Το 1980, με πρωτοβουλία της UNESCO, ηχογραφείται ο διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπου ο Τσιτσάνης παίζει μία σειρά από κλασικά τραγούδια του, αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Με την έκδοσή του στη Γαλλία, το 1985, κερδίζει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας «Charles Cross». Για τους δύο δίσκους ο Σιδερής Πρίντεζης συνομιλεί με τον μουσικό ερευνητή Θανάση Γιώγλου.

17:00-17:30 Ο Τσιτσάνης στη λόγια μουσική, με την Αλίνα Γιαλίνη ζωντανά από το Μουσείο Τσιτσάνη. Πώς συνδέεται ο Νίκος Σκαλκώτας με το «Θα πάω κει στην Αραπιά»; Πότε ακούσαμε «συμφωνικό» Τσιτσάνη;

17:30-18:00 Φθινόπωρο του 1973 και ο Γιώργος Παπαστεφάνου φιλοξενεί τον Τσιτσάνη στην τηλεοπτική εκπομπή «Η μουσική γράφει ιστορία». Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Τσιτσάνη και τη Μπέλλου μαζί. Πρωτομεταδόθηκε τη μέρα που οι δυο τους ξεκινούσαν την νέα συνεργασία τους στο «Χάραμα».

18:00-20:00 Διασκευές και επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τσιτσάνη από διαφορετικά είδη μουσικής σε εύρος χρόνου 70 ετών. Παρουσιάζει η Ελένη Γιαννοπούλου.

20:00-22:00 Συναυλία live από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Ο Παντελής Θαλασσινός συμπράττει με τρικαλινούς σολίστ σε μια συναυλία-απάνθισμα του έργου του Τσιτσάνη, από τη γενέτειρά του. Παρουσιάζει ο Κώστας Θωμαΐδης.