Από πομπό στη Λεμεσό της Κύπρου εκπέμπει το BBC στη Γάζα

Από πομπό στη Λεμεσό της Κύπρου εκπέμπει το BBC στη Γάζα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γιατί το BBC χρειάστηκε να δημιουργήσει ειδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για ακροατές στο Σουδάν και τη Γάζα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

16 Ιανουαρίου 2024

 

Γράφει ο Άκης Έβενης

Το BBC, με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, έθεσε εκτάκτως σε λειτουργία μια ραδιοφωνική υπηρεσία διάσωσης την οποία ονόμασε «Gaza Daily» με καθημερινά δελτία ειδήσεων των οποίων η μετάδοση ξεκίνησε 3 Νοεμβρίου 2023, στις 15:00 GMT και μια εβδομάδα μετά, στις 05:00 GMT, ξεκίνησε τη ροή ειδικού προγράμματος του. Η παραγωγή είναι μοιρασμένη σε Λονδίνο και Κάιρο από την αραβόφωνη υπηρεσία της εταιρείας «BBC News Arabic».

Ο σταθμός του BBC στην Κύπρο έχει καταγωγή από τον «Sharq al Adna» τον ραδιοσταθμό της Εγγύς Ανατολής ο οποίος ξεκίνησε να εκπέμπει στα αραβικά το 1941/1942 από τη Γιάφα για την Παλαιστίνη και χρηματοδοτήθηκε πλήρως και διοικήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Κατόπιν, το 1948, μετακόμισε στην Κύπρο και το 1957 ένα χρόνο μετά το άδοξο τέλος του -την εποχή της κρίσης του Σουέζ, το 1956- μετονομάζεται σε «BBC East Mediterranean» (φωτογραφία) και το 2013 καταργεί οριστικά την μετάδοση.

 

 

Αυτή τη περίοδο, λόγω των έκτακτων αναγκών στη Γάζα, ετέθη ξανά σε λειτουργία ο αναμεταδότης των μεσαίων κυμάτων (ΑΜ) της Λεμεσού στη συχνότητα 639 kHz. Ο πόμπός είναι ισχύος 500kw και ο δεδηλωμένος στόχος του BBC είναι να παρέχει «καθημερινά ζωτικής σημασίας ειδήσεις προς τον λαό της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επείγουσας ανάγκης», συμπεριλαμβανομένων πρακτικών πληροφοριών σχετικώς με την πρόσβαση σε καταφύγιο, σε τρόφιμα και σε προμήθειες νερού.

Η Liliane Landor, Διευθύντρια της υπηρεσίας World Service του BBC, δήλωσε: «Το BBC News Arabic, είναι σε εξαιρετικά καλή θέση προκειμένου να προσφέρει αυτή τη ζωτική υπηρεσία στον λαό της Γάζας σε μια εποχή μεγαλύτερης ανάγκης. Η τεχνογνωσία και η εξειδικευμένη γνώση τους για την περιοχή μαζί με τη φήμη του BBC ως ο πιο αξιόπιστος πάροχος ειδήσεων, μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε πολίτες στη Γάζα με τις πληροφορίες που χρειάζονται».

Η δέσμευση του BBC να εκπέμπει στα Αραβικά εκτείνεται πριν από περίπου 86 χρόνια

Η βρετανική αραβόφωνη υπηρεσία του BBC ξεκίνησε το 1938. Αυτή ήταν η πρώτη τακτική ξενόγλωσση ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την αντιβρετανική προπαγάνδα που μεταδόθηκε στα αραβικά από την Ιταλία του Μουσολίνι. Η Αραβική Υπηρεσία του BBC θεωρήθηκε ως εργαλείο πειθούς, που εξυπηρετούσε διακριτικά τα συμφέροντα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση ειδήσεων και σχολίων για τις διεθνείς υποθέσεις, από τη βρετανική σκοπιά, σε ακροατές σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η Αραβική Υπηρεσία του BBC επέζησε έως τον Ιανουάριο του 2023. Στη συνέχεια έκλεισε λόγω των αυστηρών περικοπών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στις δαπάνες του BBC. Οι απρόβλεπτες συμπληρωματικές επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση διατήρησαν ορισμένες ξενόγλωσσες υπηρεσίες του BBC σε ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά, οι διεθνείς ραδιοφωνικές υπηρεσίες για ακροατές του εξωτερικού -όχι μόνο για αυτούς στη Μέση Ανατολή- έχουν περικοπεί δραματικά.

Όλα αυτά φαίνονται πλέον εξαιρετικά κοντόφθαλμα, μια αυτοπροκαλούμενη μείωση της βρετανικής επιρροής στο εξωτερικό, που προκύπτει από τη γενικότερη εχθρότητα της συντηρητικής κυβέρνησης και των υποστηρικτών της προς το BBC.

Γιατί το BBC χρειάζεται να δημιουργήσει σταθμούς έκτακτης ανάγκης για ακροατές στο Σουδάν και τη Γάζα σε σύντομο χρονικό διάστημα; Επειδή η ικανότητά του σε καιρό ειρήνης να εκπέμπει στα αραβικά και σε άλλες γλώσσες έχει μειωθεί δραστικά. Η ραδιοφωνική υπηρεσία της Γάζας μπορεί να μην είναι ένας θρίαμβος για τη βρετανική «ήρεμη δύναμη», αλλά μάλλον ένα σημάδι μείωσης της ικανότητας του BBC να μιλά στον κόσμο για λογαριασμό της Βρετανίας.
____________

Σημείωση: H υπηρεσία World Service του BBC έχει προσφάτως ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως όπως:

• Τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Σουδάν, το BBC «News Arabic» ξεκίνησε εκτάκτως πρόγραμμα μέσω ραδιοπομπού βραχέων κυμάτων (SW).
• Τον Φεβρουάριο του 2022, η υπηρεσία «BBC News Ukraine» ξεκίνησε εκτεταμένα τηλεοπτικά δελτία μετά την εισβολή στη χώρα.
• Το «BBC Media Action» κυκλοφόρησε επίσης στο παρελθόν μια υπηρεσία για τη Γάζα το 2014 μετά από ένα καλοκαίρι σύγκρουσης.