Inner minder

Inner minder
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κεκαλυμμένες ιστορίες κοινωνικής ρουτίνας κάτω από τη μάσκα της μυθοπλασίας, χωρίς μακιγιάζ…

02 Μαΐου 2009


Κεκαλυμμένες ιστορίες κοινωνικής ρουτίνας κάτω από τη μάσκα της μυθοπλασίας, χωρίς μακιγιάζ…




Ο Freud πέθανε ψάχνοντας να βρει, τί συμβαίνει στο μυαλό των γυναικών. Οι γυναίκες ακόμη και σήμερα, αποποιούμενες το εν λόγω αρχετυπικό μυστήριο στο μυαλό τους εξακολουθούν να ρίχνουν τις ευθύνες κάθε αποτυχούς επικοινωνίας με τους άνδρες, στα απανταχού ανδρογόνα ανεξαιρέτως...

Ο μόνος ενωτικός εντοπισμός ανάμεσα στο προαιώνιο χάσμα των δύο φύλων μοιάζει να είναι η εκατέρωθεν συμφωνία τους ότι θα κρατήσει για πάντα..

Ακόμη και τα αναρίθμητα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν επιφανείς κι ανήσυχοι, ψυχολόγοι,ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, αναλυτές κι όλοι οι παρακείμενοι επιστήμονες, απέδειξαν πως ακόμη κι όταν βρίσκεται μια γέφυρα κοινού τόπου, πάντα κάτι νέο θα προκύπτει όχι από εξελικτική στειρότητα αλλά περισσότερο από διάθεση να παρατηρούν ο ένας τον άλλον και να περνούν στην επίφαση της μάθησης και της βιωματικής γνώσης.
Επίφαση γιατί τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια με αλλαγή στις διατυπώσεις ή τις αφορμές, οι συγκρούσεις μεταξύ ενός αρχετυπικού θυληκού κι ενός αρχετυπικού αρσενικού ελάχιστα διαφέρουν από Βιβλικής καταβολής.

H εξίσωση είναι απλή: ένα, δύο, άπειρο...


Από τότε, που η Εύα πάσαρε το μήλο κι έδωσε τη διάσταση της ηθικής αυτουργίας στο δράστη τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ.
Πάντα μια Εύα θα προσάπτει την απροθυμία της στην απαγόρευση κι ένας Αδάμ την καλή του προαίρεση στην αχαριστία της.
Οι συνέπειες μπορεί για τους πρωτόπλαστους να είναι κατά τη βιβλική παραμύθα, η έκπτωση εκ του παραδείσου, ενώ το προφίλ του φιδιού, να μην είναι σκιαγραφημένο αρκούντως κι οι περιφερειακές θεωρείες να καρποφορούν αναλόγως, αλλά ισχύει κάτι -που όπως όλα προμηνύουν- καμία αλλαγή δε θα το κουνήσει...

Το μυαλό των γυναικών λειτουργεί τελείως διαφορετικά από των ανδρών ακόμη κι όταν οι δε έχουν κοινούς κώδικες κατηγοροποίησης από τις μεν.
Πρόσφατες  έρευνες κατέληξαν πως άνδρες και γυναίκες πάντα μπορούν να αναπτύσουν επιμέρους υποκατηγορίες, που κάνουν μια εσωτερική κυκλοφορία ανάμεσα σε ετικέτες και συμπεράσματα με τρόπο τέτοιο, όπου απλά καταλύεται κάθε προηγούμεη συνεκδοχικά μελέτη.
Και φυσικά κάθε συμπέρασμά της.
 
Αυτό δεν οδηγεί σε υπεροχή του γυναικείου νου. Αντιθέτως για πολλούς και μάλλον δικαίως για όλους το δαιδαλώδες του μυαλού τους επιφέρει μια έξτρα γοητεία όταν δεν εξαρτάται από κει κάτι πρακτικό, εύκολο και γρήγορο.

Στην ως τώρα διαφοροποιήση του ανδρικού και του γυναικείου σκέπτεσθαι και φέρεσθαι που σε επίπεδο κυτταρικής μνήμης έχει περάσει αναλείωτο από την εποχή που τα αρσενικά έσερναν στη σπηλιά τους μαζί με τα θηράματα και τα θηλυκά τρόπαια από το μαλλί, λίγα έχουν αλλάξει κατά βάθος...

Μέχρι πρότινος αυτό αντιστοιχούσε σε ένα βασικό μπούσουλα μετάφρασης συμπεριφορών ανδρών και γυναικών επειδή παρατηρήθηκε πως από την εποχή των σπηλαίων η μόνη σοβαρή εξέλιξη ήταν τα μέχρι τώρα ανθρώπινα ανεξαρτήτως φύλου πολιτισμικά ανδραγαθήματα κι η υπερσύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη της ανακάλυψης του τροχού.. Κατά τ’άλλα ο άνδρας κυνηγός, ικανός να πετυχαίνει στόχους, να προσανατολίζεται σε μεγάλες αποστάσεις και να δίνει γρήγορες λύσεις σε πρακτικά θέματα έχει κρατήσει τις δεξιότητες αυτές, που καθόλου τυχαία ενεργοποιούνται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του. Οι γυναίκες πάλι, όσο κι αν έχουν ανέλθει στην κοινωνική πυραμίδα, δείχνουν να είναι ικανότερες σε περιφερειακής αντίληψης ζητήματα , ασύλληπτα δημιουργικότερες κι εξαιρετικά ικανές να βρίσκουν λύσεις σε πολύπλοκες καταστάσεις κάνοντας 20 πράγματα αυτονόητα ταυτόχρονα.

Εντάξει. Έχουμε εκείνον κι εκείνη. Αφού είναι διακριτά και μεταφρασμένα όλα αυτά, αφού το προπατορικό μήλο χωνεύτηκε εδώ και χιλιετίες, ακόμη γιατί είναι αναγκαίος ο υποτιτλισμός;

Ας πούμε για κάτι βασικό, ενστικτώδες κι όλα τα σχετικά... Πόσο διαφορετικά βλέπουν το σεξ οι άνδρες κι οι γυναίκες. Ας κάνουμε πιο ξεκάθαρη την παρτίδα και να βγάλουμε απ’ έξω κάθε πιόνι, που μπορεί να αφορά σε συναίσθημα ή στην αναπαραγωγή αυτή καθ’ αυτή.
Ας το κάνουμε ακόμη πιο απλό κι ας εξαιρέσουμε ακόμη και κάθε στερεοτυπικό κατάλοιπο περί αναλωθείσης ηθικής.
Ακόμη κι έτσι ένας άνδρας και μία γυναίκα δε φτάνουν στο κρεβάτι για τον ίδιο λόγο ακόμη κι αν οι ρυθμοί και των δύο είναι ταχύτεροι μιας Bugatti Veyron...
Για να καταλάβουμε πόσο κανείς δεν είναι υπεράνω ακόμη και στην πιο υποτιμημένη του σεξουαλική συνεύρεση, αρκεί να πεις σε ...εκείνη πως απλώς για ...εκείνον το σεξ ήταν ο τρόπος να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα, όπως κάνει κάθε βράδυ με διαφορετική παρτενέρ ή να πεις σε ...εκείνον πως όσο κι αν ήταν μία από τις αναρίθμητες της τρέχουσας εβδομάδας απλώς προσποιήθηκε γιατί ήθελε να του χαρίσει ολόκληρη τη χαρά πριν τον ύπνο.

Μια Σεξολόγος από τη Φλώριδα των ΗΠΑ, η Dr. Shivers, σε πρόσφατη μελέτη της, παρατήρησε πως η σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες σωματικά συνήθως προκύπτει όταν έχουν διεγερθεί κι οι ανίστοιχοι εγκεφαλικοί νευρώνες. Αυτό δεν ήταν απαραίτητο για όλους τους μετέχοντες στο πείραμα άνδρες. Το σκανδαλώδες της υπόθεσης ήταν το γεγονός ότι οι γυναίκες διεγήροντο από κάθε εικόνα προβολής ανεξαιρέτως από το αν ήταν gay, straight ή by…
Κάτι που αντίθετα δε συνέβαινε κι ήταν ξεκάθαρο για τον πιο straight εγκέφαλο ακόμη και των gay ανδρών...

Αν τα πράγματα είναι χαοτικά κι εν δυνάμει όλα υπό εξέταση στον γυναικείο εγκέφαλο και πιο ξεκάθαρα στον ανδρικό, τότε η έρευνα της επίσης αμερικανίδας ανθρωπολόγου Dr Helen Fisher, μάλλον έρχεται να φωτίσει την υπόθεση, εξηγώντας τα πράγματα όχι βάσει φύλου και κατ’ επέκταση βάσει αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου στον εγκέφαλό τους αντίστοιχα, αλλά μάλλον πολύ πιο ειδικά, βάσει των νευρώνων, που προτάσονται σε κάθε ημισφαίριο, κατηγοριοποιώντας ανθρώπους πια – κι όχι φύλα- σε 4 βασικές κατηγορίες. Μάλιστα στο βιβλίο της «Why him, why her» εξηγεί όχι μόνο τί τύποι είναι οι αφεντιές μας, αλλά και πόσο δεν είναι ανεξήγητο το να μαγνητιζόμαστε από τύπους που μόνο αταίριαστοι δεν είναι με μας. Οι 4 αυτές κατηγορίες, είναι οι εξής: ο Διαπραγματευτής - the Negotiator, ο Θεμελιωτής - the Builder, ο  Κατευθυντής -the Director  κι ο Εξερευνητής -the Explorer.
Σύμφωνα με τη Dr Helen Fisher, σε αυτές τις υποκατηγορίες ανήκουν άνδρες γυναίκες κι η κάθε μία κατηγορία από αυτές έχει μια κυρίαρχη ορμόνη, που ευθύνεται για την ψυχογενή ταυτότητα της κάθε κατηγορίας...
Ο Κατευθυντής για παράδειγμα  είναι ο γενημένος αρχηγός της αγέλης. Ο Θεμελιωτής είναι εξαιρετικός για να σταθεροποιεί καταστάσεις κι εγχειρήματα. Ο Διαπραγματευτής είναι ο χαρακτήρας χρυσή τομή, που σχεδόν όλες οι αρετές του βρίσκονται στο όνομά του. Ενώ τέλος, ο Ερευνητής είναι η χαρά του παιχνιδιού και της ανακάλυψης της ζωής.
Μέσα στο βιβλίο, υπάρχουν εκτενή τέστ για να βρει κάποιος σε ποια κατηγορία ανήκει και το βασικότερο, να ανακαλύψει από ποια κατηγορία έλκεται και γιατί.
Μάλιστα σύμφωνα με τη Dr Helen Fisher, ανάλογα με τους συνδυασμούς που προκύπτουν, δημιουργούνται 4 τύποι σχέσεων, Play mates, Help mates, Mind mates και Soul mates, που φανερώνουν την κύρια οντότητα σύνδεσης μέσα στο ζευγάρι. Αν δηλαδή η σχέση τους είναι ένα παιχνίδι –μη σπεύσετε να το φαιδροποιήσετε γιατί το παιχνίδι είναι η μόνη στιγμή απόλυτης αφοσίωσης και γνώσης για ένα παιδί- μια υποστηρικτική συνύπαρξη, ένα πεδίο ελέγχου κι εγκεφαλικής έλξης ή μια ψυχική ταύτιση.

Έτσι κι ενώ παραμένει άλυτο μεγάλο μέρος του σκέπτεσθαι και του φέρεσθαι ανδρών και γυναικών κι άρα ακόμη διαθέσιμο προς σαγηνευτική εξερεύνηση και διατύπωση πλείστων άλλων επιστημονικών συμπερασμάτων, ωστόσο ένα πράγμα δείχνει να ξεδιαλύνεται κι αυτό είναι από ποιους τύπους και χαρακτήρες ελκόμαστε και γιατί.

Αυτό εξηγεί περίτρανα και γιατί καταργείται δια παντώς η μεγαλύτερη μπαλαφάρα που λένε οι γυναίκες πως καλά ο εν λόγω ...εκείνος αποχωρεί ή δεν προχωρά επειδή τις φοβάται.
Το μόνο πράγμα, που οι άνδρες φοβούνται είναι να πουν ωμά πως δε γουστάρουν...

Όσο για τις γυναίκες... ο μόνος λόγος, που επιδιώκουν δεσμεύσεις, είναι γιατί έχουν αρχετυπικά τη δυνατότητα ελέγχου, σε ορισμένο πλαίσιο.
Πόσο μάλλον αν το έχουν ορίσει ιδίοις...

Αλλά είπαμε
όλα αυτά, χωρίς να εμπλέκεται συναίσθημα..
Γιατί τότε οι εγκεφαλικοί νευρώνες κάνουν πόλεμο... και σε εμπόλεμη ζώνη δε γίνονται επιστημονικά πειράματα...