Βότκα

Βότκα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το νερό των Ρώσων

07 Μαΐου 2009

Το νερό των Ρώσων


Μια από τις πιο σημαίνουσες αρετές της Βότκα είναι το γεγονός πως έχει λατρευτεί το ίδιο παθιασμένα από φτωχούς και εστεμμένους, από τις Ρωσικές στέπες μέχρι τα παλάτια των Τσάρων κι από το ιστορικό noble παρελθόν της κυριαρχεί με την παντοδυναμία της ως ελιξίριο κατά της παγκόσμιας κατήφειας στις πιο funky και κοσμοπολίτικες μπάρες του πλανήτη…
……………………………………………………………………………………………………………………
Με το που ο Κέλσιος παίρνει την ανιούσα, μπαίνει συγχρονικά σύσσωμος ο κόσμος όλος σε open air διάθεση. Τα θερινά cocktail αποκτούν τις τιμητικές τους διακρίσεις και κάθε οξύνους μπάρμαν ξέρει ποια mixer θα αποδώσουν τα μέγιστα στις αναμεικτικές βλέψεις του. Η βότκα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα εξέχοντα πρωταγωνιστικά αποστάγματα. Της βότκα η σκούφια ετυμολογικά κρατά από τα Ρώσικα. Στην ουσία προέρχεται από γλωσσική εξέλιξη του υποκοριστικού του όρου Βόντα που σημαίνει νερό.
Για πολλούς –και πριν σπεύσετε να το σκεφτείτε δικαίως- η Βότκα πίνεται σα νερό…  ίσως παλαιότερα να ήταν το μόνο ευάρεστο καύσιμο για να αντέξει ο μέσος Ρώσος το πολικό ψύχος και να εκπληρώσει το κομουνιστικό του όραμα, όμως καμία διάρκεια στο αειθαλές χωρόχρονό της δε σκελίζεται μόνο στην ταπεινή της καταγωγή… Για πολλούς επαΐοντες δε, αυτό ακριβώς καθιστά και την απαράμιλλη αντιθετική της σαγήνη. Είτε στο λιμάνι της Οδυσσού από αντρουά ναυτικούς, είτε στα πιο πριβέ πάρτι του Μανχάταν συνοδεία από το πιο Grand Cru μαύρο χαβιάρι, το διάφανο αυτό απόσταγμα προμηνύει περίτρανα τη ρήση και του αλωνιού και του σαλονιού και μάλιστα αποδεικνύει πως ίπταται ανώτερο κάθε κοινωνικοπολιτικού στερεοτύπου. Βέβαια.
Η δεύτερη αρετή της Βότκα αφορά στην ίδια της την αδαμάντινη καθαρότητα. Βέβαια όταν μιλάμε για ένα τόσο ισχυρά καθιερωμένο ποτό, σκέτο μα και σε cocktail καθώς και σε πλείστες βερσιόν παραγωγής πια, υπάρχει και βαθμίδα ποιοτικών αξιολογήσεων. Άνοιξε το χορό ως ποτό των περισσότερων χωρών του πρώην ανατολικού Block –με κορωνίδα τη Ρωσία- αλλά γρήγορα και δη στα τρέχοντα χρόνια της περεστρόικα και των ιδεολογικών διεθνισμών, στο παιχνίδι μπήκαν και χώρες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και πιο παραδοσιακές οινικά χώρες όπως η Γαλλία λόγου χάρη.
Η βότκα, είναι η επιτομή της καθαρότητας και της μαλακότητας.. διάφανη όψη, βελούδινη παλέτα, κομψό αρωματικό μπουκέτο…
Όμως η βότκα δεν ήταν ανέκαθεν η κομψότητα των 90s ή των 00s… και πολύ λογικό, αλλά και απαραίτητο για την μετάλλαξή της από αγρίμι σε ευγενή…
Σήμερα προϊόν απόσταξης κορυφαίας πρώτης ύλης με κυρίαρχα τα δημητριακά και δη κριθάρι και σιτάρι, ανάλογα και τη μέθοδο απόσταξης καθώς και το ποιοτικό της φιλτράρισμα εξελίσσεται σε ένα καθάριο ελιξίριο με βελούδινη στόφα που κοντράρει στα ίσια πολλά από τα επονομαζόμενα κομψά αποστάγματα, με μια κοινή εκφραστική γλώσσα σε αρώματα και γεύσεις η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τη μανιέρα απόσταξης του κάθε αποσταγματοποιού, σήμα αναγνωριστικό για την ετικέτα παραγωγής του.
Κυρίως Βοτανική με έναν παιγνιώδη green χαρακτήρα χωρίς όμως να καταντά χορτώδης, ενίοτε πικάντικη και πιπεράτη, σαφώς με λεμονάτα στοιχεία και κυρίαρχα τα άγουρα εσπεριδοειδή, ολόφρεσκα lime αλλά και μια ξεχωριστή μεταλλικότητα που κλείνει με μία κατά το προσδοκώμενο κομψή ισορροπία.
Επανάληψη μήτηρ πάσης κομψότητας…αφού practice makes perfect.
Το αρχικό απόσταγμα όπως προκύπτει από τις βρασιές στους αποστακτήρες, περνά από φίλτρα άνθρακα. Μάλιστα εκεί ακριβώς ξεκινά κι όλη η παραφιλολογία για τη σπουδαιότητα των φίλτρων, το ξύλο καταγωγής τους, το άρτιο κάψιμο του κοκ.
Όμως όσο κι αν η υπερβολή των εμπλεκόμενων marketineers επιτάσσει τονισμό του φιλτραρίσματος της, η απαρέγκλιτη καθαρότητα και διαύγεια της, η ηπιότητα των αρωματικών εκφράσεων αλλά όχι η υποτονικότητα του χαρακτήρα της, δημιουργούν το ακριβώς ποιοτικό και κομψό αποτέλεσμα μεταξύ των αποστάξεων.
Ρωτήστε κάθε φωστήρα στα προς πόσιν που γνωρίζετε, θα σας βεβαιώσουν όλοι αβλεπί πως μια καλή βότκα ποτέ δεν οδηγεί σε hang over.
Αυτό συμβαίνει καθώς με τα αλλεπάλληλα στάδια των αποστάξεων, σιγά - σιγά το τελικό ποτό είναι αληθινά η επιτομή της καθαρότητας και της μαλακότητας. Η διαδικασία απόσταξης δεν είναι και πολύ διαφορετική από την πλειοψηφία των αποσταγμάτων, ζύμωση των δημητριακών, διαβροχή με νερό, βρασμός για να μετατραπεί το άμυλο σε σάκχαρα κι αυτά με τη σειρά τους σε αλκοόλη. Σύμφωνα με τους οδηγούς το αρχικό αυτό «ζουμί» περνά από αλλεπάλληλα φιλτραρίσματα όπου λέγεται πως αντιστοιχούν 30 μικρογραμμάρια αρωματικών στοιχείων ανά λίτρο αλκοόλης. Κι εδώ στο τελικό στάδιο προστίθεται νερό, η καθαρότητα κι η προέλευση του οποίου καθώς και η μεταλλική του σύσταση επηρεάζουν την τελική γεύση κι αρωματικό μπουκέτο της Βότκα.
Δεν είναι τυχαίο που οι χώρες παραγωγής της είναι πλούσιες και σε σιτηρά και σε πηγές, ανατρέξτε στο χάρτη και δείτε.
Όσοι αρκείστε σε ένα φίνο ποτήρι straight ως απεριτίφ ζητείστε να δοκιμάσετε μια βοριοευρωπαική ετικέτα, ή μια Γαλλική Βότκα.
Κάντε την ανατροπή και ζητήστε επώνυμα ένα cocktail με βάση μια Premium ετικέτα, θα αποθεωθεί ακόμη κι ο πιο ταπεινή συνταγή.
Οι πιο ρηξικέλευθοι της παρέας, δοκιμάστε ένα γεύμα με sea food να το συνδυάσετε με βότκα αντί για κρασί. Από pasta με μαύρο χαβιάρι μέχρι και στρείδια ή χτένια… θα εκπλαγείτε και ιδίοις.