Η Lorenza είναι από το Βένετο, τη Βερόνα συγκεκριμένα. Παντρεμένη με Έλληνα, λάτρης της καλής ζωής και μανιώδης shopper και καπνίστρια ολκής.
15 Μαΐου 2009
Η Lorenza είναι από το Βένετο, τη Βερόνα συγκεκριμένα. Παντρεμένη με Έλληνα, λάτρης της καλής ζωής και μανιώδης shopper και καπνίστρια ολκής.
Πριν από χρόνια, όταν επιβλήθηκε το μέτρο για την απαγόρευση του καπνίσματος στη γειτονική Ιταλία η Lorenza διερρήγνυε τα ιμάτιά της πως όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα έκλειναν σε χρόνο μικρότερο του ντε-τε εντοπισμού, ενώ προμήνυε πάντα με ένα cigarillo ανά χείρας και με τη μπάσα συνοδεία των σύμμεικτων ελληνοϊταλικών της, πως στην Ελλάδα δε θα ζήσουμε ποτέ τέτοιες ρατσιστικές αγριότητες. Για πολλούς αντικαπνιστές, η Lorenza θα ήταν πιο καταφανής στόχος κι από κόκκινο πανί για έναν ταύρο. Όμως αν και υπέρμαχος του καπνού φρόντιζε με τη δέουσα ευπρέπεια να μην ενοχλεί.
Μια χρονιά δήλωσε πως δε θα ξαναπάει Ιταλία. Αδυνατεί να απολαύσει το γεύμα της χωρίς μια τζούρα από τα πουράκια της. αρνείται να πιει espresso σαν εσώκλειστη μαθήτρια. Έκανε μήνες να πάει ακόμη και να δει τους οικείους της από ακλόνητο καπνιστικό φρόνημα. Κάποια δόση, χρειάστηκε ένα ταξίδι στην πατρίδα της. Όλοι την περίμεναν να επιστρέφει πολύπαθη, ασθμαίνουσα και κατηφή, με το πουράκι σφιγμένο –αν και σβηστό- ανάμεσα στα χείλη της.
Κι όμως εκείνη, με παράστημα μεγάλου εφευρέτη ευθύς μετά την ανακάλυψή του μας ανακοίνωσε για τις νέες γαστρονομικές μόδες της γείτονος χώρας.
Μεγάλοι σαλτιμπάγκοι οι Ιταλοί, αντιπαρήλθαν των αντικαπνιστικών μέτρων με κατ’ οίκον διαμαρτυρία. Μέσα σε διάστημα μικρότερο του 6μήνου, κάποιοι φιλόδοξοι κι ευφάνταστοι σεφ και σομελιέ, διοργάνωναν κατ΄οίκον δείπνα και το κάπνισμα πήγαινε ντουμάνι. Στη βράση κολλάει το σίδερο πολύ γρήγορα δόθηκαν άδειες σε μικρούς χώρους για υπηρεσίες εστίασης σε μάξιμουμ 10 άτομα. Οι ταρίφες δεν ήταν απαγορευτικές και το σέρβις μάλλον ικανοποιητικό, αλλά κυρίως ξαφνικά στις αρχές του 21ου αιώνα το dinner au séparé απέκτησε μια retrospective δυναμική κι έχωσε μια γερή κλωτσιά στα πισινά του ανταγωνισμού.
Φυσικά οι εστιάτορες δε στάθηκαν με τις κουτάλες κρεμασμένες και το μέτρο πολεμήθηκε αρκούντως ώστε να εγκαταλειφτεί, ή να τροποποιηθεί στη λογική που είναι παντού στον κόσμο ένα καλοπληρωμένο prive catering.
Η Lorenza, άρχισε ξανά σε άπταιστη αργκό να στολίζει τους ομοεθνείς της, μέχρι το πλήγμα να χτυπήσει τη δική μας πόρτα εθνικά και να ξαναμπεί στη γνωστή διαδικασία ανεύρεσης, καλής γαστρονομικής φροντίδας, ικανοποιητικού σέρβις και μεγαλεπήβολων πλάνων για την ίδια και τους υμέτερούς της..
Έτσι ένα βράδυ με κάλεσε σε ένα από κείνα τα καλοφροντισμένα prive δείπνα της, σε έναν χώρο που κι από το όσα είπε προλογίζοντας ακούστηκε διαφορετικό.
Funky Gourmet το λένε, είπε ενθουσιωδώς, είναι στον Κεραμεικό και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Για κείνη όμως η εγκατάλειψη των Β. Προαστίων και μάλιστα το κροσάρισμα της Αττικής για να βρεθεί στον Κεραμεικό –εξέχουσα περιοχή μεν, αλλά με το Gourmet να βαρύνει ουσιωδώς περισσότερο στη συνειδησιακή της επιλογή από ότι το Funky- ήταν κι η πιο περίτρανη απόδειξη ότι είχε ανακαλύψει φλέβα. Κι έτσι ήταν.
Η μποέμ φίλη μου, συνέχιζε να υμνεί την καλή ζωή σαν ακούραστος σκαπανέας της.. Ας είναι είπα και της τελευταίας ώρας η πρόσκληση αλλά πήγα. Και τελικά το νεοκλασικό της οδού Παραμυθίας, αριθμός 13 ήταν κομμάτι από παραμυθένια καλοπέραση κι άξια λόγου ανακάλυψη, σας το λέω με κάθε μπέσα.
Οι ιδιοκτήτες και δημιουργικοί αυτουργοί του Funky Gourmet είναι 3 περισπούδαστοι μάγειροι με τόσες θαυμαστές δεξιότητες όσες και γνώσεις: Ο Νίκος ο Ρούσσος και οι Γιωργιάννα κι Αργυρώ Χαλκαδιάκη.
Το αρχικό concept ήταν να μαγειρεύουν δείπνα περιωπής και γαστρονομικών αξιώσεων για τους πελάτες τους κατ’ οίκον και με τεράστια ευελιξία ανάμεσα στη σκέψη του πελάτη οικοδεσπότη και την τεχνική ενός πιάτου εκτελεσμένου σε gourmet συχνότητες. Όμως εκ των έσω πάντα λαμβάνονται οι πιο σημαίνουσες αποφάσεις. Έτσι απλά οι τρεις funky chefs αποφάσισαν στο εξαιρετικά αναπαλαιωμένο δίπατο νεοκλασικό τους να σας καλούν για ένα συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι, σα στο σπίτι σας. Η αίσθηση δεν αφορά μόνο το χωροταξικό του πράγματος αλλά πολλώ δε μάλλον το service. Στο ισόγειο μπορείτε να ρεζερβάρετε το τραπέζι 12 ατόμων ή να οργανώσετε κάτι πιο stand up με finger food και κοκτέιλ από το μπαρ του. Δοκιμάστε την εμπειρία είτε στο καθιστό είτε στο πιο χαλαρό με περισσότερα άτομα στο όρθιο…
Τα tapas μεζεδάκια τους είναι βεληνεκούς portable amuse bouche και ταιριάζουν εξαιρετικά με τα cocktail ή την coup de champagne για το καλωσόρισμα του απεριτίφ. Must cocktail το πικάντικο και σκαμπρόζικο Wasabi Bloody Mary.
Ο 2ος όροφος διαθέτει 2 ροτόντες, αρκετά μεγάλες κι ένα ακόμη μπαρ.
Το menu το συμφωνείται, είτε σε απόλυτα bespoke λογική είτε σε λογική τριών – τεσσάρων σταδίων, όπως σε ένα άλλο σύνηθες εστιατόριο, ενώ φυσικά μπορείτε να τους εμπιστευθείτε τυφλά να σας ενθουσιάσουν με ένα menu degustation από τα smash hit πιάτα τους.
Τα προς πόσιν εξίσου άξια λόγου με μια φροντισμένη, έξυπνη και φιλική wine list.
Απαραιτήτως δοκιμάστε φιλέτο μοσχαριού με τρυφερές μωβ νοτιογαλλικές πατάτες και πούδρα foie gras και χέλι με λεμονόχορτο ή croustillants τρούφας με parmiziano.
Καλέστε τους να επιμεληθούν και τα πριβέ δείπνα σας σπίτι, αν και θα γίνετε με μεγάλη βεβαιότητα θαμώνες στο «δικό τους».
Η δύσκολη φίλη μου, διατυμπανίζει τη μοναδικότητα και το funky της ιδέας τους και δικαίως..
*funky gourmet
Παραμυθίας 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, Τ. 210 5247727