Ο πλανήτης Ρούμι, στο κέντρο της Αθήνας.
22 Μαΐου 2009Ο πλανήτης Ρούμι, στο κέντρο της Αθήνας.
Όταν ο Walter Gropius, φωτισμένος άνθρωπος και ρηξικέλευθος οραματιστής του Μοντέρνου Κινήματος στην Αρχιτεκτονική και στις καλές Τέχνες –εφαρμοσμένες και κλασικές- ίδρυσε τη περίφημη σχολή του Bauhaus στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, όλοι οι επαΐοντες της εποχής αποθέωσαν το νέο σύστημα, που εν είδει δημιουργικού μανιφέστου ενοποίησε κάθε νόρμα του σχεδιασμού χώρων, αντικειμένων ή εικαστικών έργων μέσα από το πιο διαχρονικό ανθρωποκεντρικό πρίσμα στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.
Οι πιο σπουδαίες μορφές, πέρασαν από τις έδρες ή τα έδρανα της σχολής του Bauhaus και ο δρόμος για έναν κόσμο χρηστικό με προτεραιότητα στην αισθητική και την εργονομία που ταυτόχρονα αντανακλά κάθε κοινωνιολογικό, πολιτικό και φιλοσοφικό δίδαγμα, ήταν ένα σύστημα εφαρμογών μέσα από τη δημιουργία στο design που το κατευθύνει ακόμη και σήμερα.
Οι Ναζί έβαλαν λουκέτο στο Bauhaus. Άλλωστε η έκφραση πάντα είναι η πρώτη που φιμώνεται..
Όσοι άντεξαν έφυγαν για την τότε γεωγραφική Επαγγελία κι έτσι πολλοί από τους βασικούς δασκάλους του Bauhaus σε αγαστή συνεργασία με κάποιους αποφοίτους και βοηθούς δασκάλους ίδρυσαν τη σχολή της Ulm στις ΗΠΑ.
Πολλοί ιστοριοδίφες, έσπευσαν να μειώσουν τον αντίκτυπο σημαντικότητας αυτής της κίνησης. Όμως η πιο σπουδαία αρετή ενός ευφυούς παρατηρητή είναι να ζει στον παλμό της λεπτομέρειας χωρίς να χάνει τη μεγάλη εικόνα. Και ευτυχώς αυτής της δεινότητας οι υπέρμαχοι διέκριναν το αληθινό κι ουσιαστικό κέρδος του Bauhaus ακόμη κι όταν είχε οριστικά κλείσει.
Τα νέα διδάγματα είχαν απλωθεί παντού…
Πριν από κάποια χρόνια bartender σήμαινε hot looks, and that’s it.
Cocktail, μιας σχετικής ευπρέπειας αλλά ήσσονος φαντασίας και δημιουργικότητας έβρισκες σε κάποιο κλασσικό ξενοδοχείο με όλη την τότε περιρρέουσα αποστείρωση του χώρου και ελλείψει δονήσεων διασκέδασης πάντα έφευγες πριν την ώρα σου από το χώρο..
Σήμερα η επαγγελία είναι απλώς σχεδόν όλος ο αθηναϊκός μικροάτλαντας με το κέντρο της πόλης να κερδίσει τα εύσημα κατ’ άτι ευκολότερα.
Για τη σύγχρονη ταλαντούχα μπαρμαναρία, υπάρχει αντίστοιχο Bauhaus. Τύποι πολύ ψαγμένοι, νεωτεριστές και εξαιρετικά πιο μπροστά από την εποχή τους, με μεράκι, γνώση, αέναη εξέλιξη και μια στοίβα από καταρριφθέντα στερεότυπα για το ποιος είναι ο σωστός ο μπάρμαν. Ο Μιχάλης ο Μένεγος, τιμητικά και πολύ καλός προσωπικός φίλος, είναι και παραμένει για πολλούς μεταξύ των ανθρώπων που άνοιξε το χορό της ανέλιξης του κλάδου αλλά και της δημιουργικής του δράσης στο διηνεκές..
Όσοι αγαπούσατε Bar Guru Bar θα τον θυμάστε, άλλωστε ο Μιχάλης ξεχωρίζει φύσει και θέσει. Εμένα πριν από μια 6ετία περίπου με κέρδισε με ένα Cocktail από rose χρονολογημένη Σαμπάνια –ναι συνέβαιναν αυτά πριν από τόσα χρόνια downtown- ροδόνερο και garnish από ροδοπέταλο και ένα διαμαντάκι από λουκούμι τριαντάφυλλο. That’ s the way to threat a Blondie. Ad hoc έγινε φίλος.
Μαζί του στο Guru θα θυμάστε τον αεικίνητο Χρήστο Χουσέα και το Θάνο Προυνάρου. Οι δύο τελευταίοι τώρα, σε διάστημα λιγότερο από 2 μήνες έχουν κάνει την Αθήνα να συζητά διακαώς για πάρτη τους και για το Μπαμπά με Ρούμι, που είναι το hot spot μπαράκι τους στην Πλατεία Καρύτση στο Σύνταγμα.
Baba au rum, υπότιτλος: the house of spirits…
Ακριβώς αυτό. Πήγα προχθές Τετάρτη. Ο Χρήστος είχε προαποφασίσει να ρεπάρει κι έμεινε λίγο αλλά αρχηγού απόντος βλέπεις πόσο καλά ρολάρουν τα πράγματα. Όπως λέει και το όνομά του το Baba au Rum είναι η Μέκκα για τα όλα τα Ρούμι, του πλανήτη. Τα παιδιά εκεί δε μένουν μόνο στη λίστα των εγχώριων εταιριών εισαγωγής, αλλά έχουν φέρει στην Ελλάδα και μόνο για το μαγαζί τους τις πιο περίεργες ετικέτες του πλανήτη. Μακρά η λίστα: Jamaica, Trinidad & Tobacco, Nicaragua, St. Lucia, Haiti, Bermuda, Martinique, Barbados, Guyana, Panama, Venezuela και φυσικά Κούβα…
Λευκό ή παλαιωμένο ανάλογα με το στυλ της χώρας παραγωγής, της σχολής απόσταξης και φυσικά της ετικέτας που φέρει, όποιος θέλει να κάνει το ανώτατο διδακτορικό του στο Ρούμι οφείλει να το επισκεφτεί πάραυτα.
Δε λείπουν φυσικά καλές ετικέτες από τεκίλα, Single Malts, αλλά και Bourbon, Canadian κι Irish Whisky, vodka, Gin, και απρόσμενα πως Sherry, port, Armagnac και Calvados.. Ψαγμένες ετικέτες ζύθου και φυσικά Σαμπάνια περιωπής, αφού καλή ζωή χωρίς φυσαλίδα δεν τραβιέται..
Στο Baba au Rum οι τύποι δεν αγαπούν απλώς τα Cocktail τα αποθεώνουν. Ξεκινώντας με όλα τα ιδεολογικά σωστά υλικά: οι καλύτερες ετικέτες, έμπνευση, αυθεντικότητα, συνδυαστική ικανότητα..
Μάλιστα για να βοηθήσουν τη μύηση έχουν και τυπωμένο εγχειρίδιο. Βέβαια. Εκεί καταρχήν εξηγούν πόσο σπουδαία είναι η εξέχουσα γεύση, πόσο σημαντική είναι η καλύτερη μίξη και πόσο οξυμμένο αισθητήριο επιβάλει ο συνδυασμός των διαφόρων συστατικών για τη στόφα ενός αυθεντικού ρούμι, ή ενός εκφραστικού Single Malt. Όλα σε bespoke λογική. House blends, δικά τους σιρόπια και ολοδικά τους bitters. Μάλιστα, επειδή ακριβώς είναι εξαιρετικοί κι ακομπλεξάριστοι αλλά καθόλου σνόμπ δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξει κάποιος το δικό του made to measure cocktail βάσει ενός τετρασδιάστατου συστήματος αξόνων για την τέλεια ισορροπία: απόσταγμα που είναι κι η εκφραστική μανιέρα κατά κόρον, Σιρόπι που είναι ο ρυθμιστής των γλυκών στοιχείων, χυμός από κάποιο εσπεριδοειδές που είναι ο επιβεβλημένος αρωγός της οξύτητας και κάποιο bitter που δίνει όλο τη βοτανική πολυπλοκότητα αλλά και την παρελκόμενη φιλοσοφία, που ανέκαθεν επικρατούσε για τις ιαματικές ιδιότητες των bitters.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Your man in Havana που είναι ταμάμ συνταγή από το Μιχάλη το Μένεγο για το μαγαζί με 7άρι Havana Club.
Brown Derby που ιστορείται από τη δεκαετία του ’30 στο Χόλλυγουντ, το απαράμιλλο και πικάντικο Sonic Boom, Whiskey & Apricot Julep ως η δροσιστική απογείωση του Bourbon, Trader Vic’s Mai Tai Original που είναι όντως ένα Mai Tai από… άλλο κόσμο. The Manzarita εκδοχή του classical cocktail με Plymouth Gin αντί για τεκίλα, Bloody Mary με εμβαπτισμένες από τους ίδιους 4 διαφορετικές βότκες και wasabi στο χείλος του ποτηριού…that’s a Bloody spicy Mary!!!
Ichiban Mary με Shoshu Ιαπωνικό απόσταγμα από ρύζι επίσης διά εμπνεύσεως Μιχάλη Μένεγου, Burnt Cherry Manhattan από το βραβευμένο Cargo Bar του Εδιμβούργου, για προχωρημένους ουρανίσκους…
Και Champagne cocktails: Chin Chin με ουίσκυ και μέλι, Ponce de Leon ή πληθωρικό Bohemian Luxury.
Ο χώρος με το Touch του βιομηχανικού δαπέδου και της μεγάλης δεσπόζουσας μπάρας στο χώρο –με όλα τα σπάνια μπουκάλια και τις ετικέτες του κόσμου πίσω, περίεργα ποτήρια από μπράντες αψεντιού, ρετρό αλλά σαφώς the right glass to be, θα σας έλξει να πάτε προς τα κει. Ή να κάνετε socializing στο μεγάλο ενιαίο τραπέζι αντί για σκηνές right before the concert chill out στον καναπέ του βάθους. Χρώματα κόκκινα όπως και στα μεγάλα φωτιστικά, καδράκια προμηνύοντα εικαστικές ανησυχίες, factory παράθυρα και ένα πρασινομπλέ που θυμίζει νοερή μεταφορά σε Κουβανέζικο σπίτι.
Ψαγμένα χαουζάκια και τζαζάκια στα ηχεία, με ισορροπημένες δόσεις μουσικών τους ανατροπών και ένας πεζόδρομος ακριβώς μπροστά για το καλοκαίρι που αριβάρει ολοταχώς με τα καλύτερα στα υποσχόμενά του.
Τόσο γεμάτο για να σε έλκει αλλά και για να μπορείς να αναπνέεις αέρα δημιουργίας.
Κατακλείδα στο βιβλιαράκι όλη η ουσία του νέου concept: Save the Night, support Nice Bars. Αμέ!
*
Baba au rum
Κλειτίου 6, Αθήνα.