Εμείς πού είμαστε;

Εμείς πού είμαστε;
Ακολουθήστε μας στο Google news

25 Μαρτίου: στο ζάπινγκ πετυχαίνεις κάνα ντοκιμαντέρ αλλά και πάμπολλες ταινίες. Από «Μαντώ Μαυρογένους» ως «Παπαφλέσσα» και «Δίκη των Δικαστών». 

31 Μαρτίου 2015
Ο τρόπος που η ελληνική τηλεόραση τιμά κάθε εθνική επέτειο είναι πιο γραφικός κι από το να βλέπεις τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» τη Μεγάλη Εβδομάδα.
 
 
Άρθρο του Νίκου Μποζιονέλου από την εφημερίδα «Παρασκήνιο» (Σάββατο 28/3) 

Στα κανάλια ντοκιμαντέρ των συνδρομητικών, Nova και ΟΤΕ TV, έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια παραγωγές για, πολιτικά και μη, γεγονότα σε Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, ακόμη και Βελγίου και Ολλανδίας. Και περνούν σε κάθε σπίτι, σε όλο τον κόσμο. Κατ’ εμέ στην κορυφή ήταν η σειρά «Αποκάλυψη» του NatGeo Channel για τους δύο παγκόσμιους πολέμους, δώδεκα επεισόδια από μια παραγωγή σύγχρονη, μοναδική, με κάθε λεπτομέρεια, και άκρως διαφωτιστική. Δεν είχα παραλείψει παλιότερα να δω, σε DVD, και τα 26 επεισόδια της σειράς «The World at War», παραγωγής 1973 σε αφήγηση Λόρενς Ολίβιε, για τον WW2. Σχεδόν 22 ώρες με σπάνιο αρχειακό υλικό, με ιστορίες και λεπτομέρειες για κάθε στιγμή της μαύρης αυτής σελίδας. 
 
Το αναφέρω και αναρωτιέμαι: «Εμείς; Πού είμαστε;». Σχεδόν πουθενά. Η Ελλάδα της Αντάντ, η Ελλάδα της αντίστασης ίσα ίσα που αναφέρεται στις 22 ώρες των 26 επεισοδίων, στη δε «Αποκάλυψη» ακουγόμαστε μόνο στην αναφορά για τη διάσκεψη της Γιάλτας: «Ο Στάλιν άφησε την Ελλάδα στον Τσόρτσιλ και, κατά συνέπεια, τους αριστερούς να σφαγιαστούν» επί λέξει η φράση. 
 
Ας αφυπνιστούν κάποιοι, επιτέλους, να γίνει γνωστό το όνομα της χώρας μας με την καθοριστική της συμβολή στους δύο πολέμους αλλά και για την Επανάσταση του ’21. Λίγη έμπνευση θέλει από κυβερνώντες. Αλλιώς την την 28η Οκτωβρίου θα δούμε «Υπολοχαγό Νατάσα» και «Κονσέρτο για πολυβόλα» και θα κάνουμε παρέλαση τιμώντας την επέτειο. Από εμάς για εμάς.