Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Γιώργος Μαρκάκης, δημοσιογράφος και παραγωγός τού Κόσμος 93,6 (στην Αττική) μας δίνει ένα ιστορικό του ραδιοσταθμού
22 Ιουνίου 2015
Την περίοδο 2000-2009 η ραδιοφωνική εκπομπή μου (“Ω-δική Βοήθεια”) που είχα στον Flash 9,61 αναμεταδίδονταν -και συνέχισε για 9 συναπτά έτη- από τρία Δημόσια ραδιοφωνικά Κανάλια της Γερμανικής Ραδιοφωνίας. Από το περίφημο Radio Multikulti / SFBerlin -σήμερα Radio Berlin Brandenburg - και από τους ραδιοσταθμούς ARD Funkhaus Europa / Radio Bremen).
Κατόπιν μιας ιδέας αλλά και πρότασης ενός Ευρωπαίου συναδέλφου που ήταν ο συντονιστής της ομάδας των Ευρωπαίων Ράδιο παραγωγών για τις Μουσικές του Κόσμου, υπό την αιγίδα της EBU, διοργανώθηκε ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2001 η ετήσια συνάντηση τής EBU World Music Workshop στην Αθήνα, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβος Ανωγιαννάκης.
Εκεί λοιπόν στην Πλάκα τον Μάιο του 2001 γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένας θεματικός Ραδιοφωνικός Σταθμός στην Αθήνα ο οποίος θα παρουσίαζε επι 24ώρου Μουσικές από όλο τον Κόσμο και φυσικά ανάμεσα στα Εθνικά διεθνή ηχοχρώματα και αυτά της ίδιας μας της χώρας. Ο ραδιοφωνικός αυτός σταθμός θα βάδιζε στα βήματα και θα χρησιμοποιούσε την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία του περίφημου ραδιοσταθμού Multikulti του Βερολίνου αλλά και του ίδιου του BBC.
Για το λόγο και προς αυτόν το σκοπό, ιδρύσαμε ένα Ευρωπαικό κονσόρτιουμ στο οποίο συμμετείχαν 7 partners μεταξύ αυτών και οι Δημόσιες Ραδιοφωνίες της Γερμανίας και Νορβηγίας και καταθέσαμε άμεσα αίτηση στήριξης / χρηματοδότησης στα τέλη Μαΐου 2001 στο Λουξεμβούργο ( eContent proejct EMUCAST).
Μέσα στο καλοκαίρι του 2001 και αφού η πρότασή μας είχε εγκριθεί στο Λουξεμβούργο σαν μια από τις πληρέστερες που είχαν ποτέ κατατεθεί , θέλησα προσωπικά να κάνουμε πρόταση στην ΕΡΤ για ενδεχόμενη συνεργασία μαζί μας και ό,τι αφορούσε συγκεκριμένα το Ραδιοφωνικό σκέλος στο οποίο με το τέλος τού 2ετους proejct θα έπρεπε να παραδώσουμε έτοιμο «με σάρκα και οστά» σαν μέρος τού 2ετούς μας πρότζεκτ. Κύρια αιτία στη σκέψη μας αλλά και τελική πρόταση τού κονσόρτιουμ προς την ΕΡΤ ήταν το γεγονός ότι η Ελληνική Ραδιοφωνία ήταν δημόσια και θα μπορούσε σε αντίθεση με τον Flash 9,61 που ακόμα τότε ήμουν υπάλληλός του, να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση αυτή ήταν, πως αυτός ο ειδικός θεματικός ραδιοσταθμός που θα δημιουργούσαμε για τις ανάγκες τού πρότζεκτ, θα:
α) εξέπεμπε σε όλη την Ελληνική Επικράτειά μας αλλά και
β) θα μεταδίδονταν από ένα Κοινό ευρωπαϊκό ραδιοφωνικό κανάλι στο οποίο θα συμμετείχαν και θα συνείσφεραν όλοι οι συνάδελφοι μέλη των Δημόσιων Ραδιοφώνων της EBU που ασχολούνταν με το είδος που αποκαλούμε σήμερα Μουσικές του Κόσμου ή Ethnic music. Η Ελλάδα είχε και έχει και σήμερα μόνο να κερδίσει από τη διάδοση και ανάπτυξη αυτού του απύθμενου Μουσικού είδους που περικλείει δεκάδες ιδιώματα που πατούν πάντα στην τεράστια και πολύχρωμη παράδοσή μας.
Η τότε νέα διεύθυνση της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ άκουσε με έκπληξη στην αρχή την πρότασή μας αλλά μελέτησε προσεκτικά για 3 περίπου εβδομάδες τις προτάσεις και τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος που δεν ήταν πλέον μόνο δικές μου αλλά και των Ευρωπαίων συναδέλφων μου που συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό επιδοτούμενο αυτό σχέδιο.
Μετά απο 2 εβδομάδες απόλυτης σιγής των διευθυνόντων, κλήθηκα σαν εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κονσόρτιουμ και μας ανακοινώθηκε ότι η ΕΡΤ προχωρούσε στη δημιουργία τού ανεξάρτητου Ραδιοφωνικού Καναλιού Κόσμος και μάλιστα θα μετέδιδε ραδιοφωνικό πρόγραμμα άμεσα εκείνες τις ημέρες.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία είχε αποκτήσει ένα «αδελφάκι» -έστω μέσω υιοθεσίας-. Ένα ξεχωριστό ραδιοφωνικό κανάλι που θα μεταδίδονταν, όμως, μόνο εντός της Αττικής.
Δεν θέλω σήμερα να θίξω τίποτα σχετικό με το δρόμο που διάλεξε να προχωρήσει η, τότε με την αρχική μας ιδέα και πρόταση, διεύθυνση της ΕΡΤ .
Ένα σημείο μόνο αξίζει της προσοχής μας πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο.
Γιατί η τότε διεύθυνση της ΕΡΤ δεν προχώρησε αργότερα στην ανάπτυξη του ραδιοφωνικού προϊόντος που ονομάζονταν Κόσμος αφού διαπίστωσε πόσο πετυχημένο ήταν το προϊόν της;
Πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια και μόνο μία πόλη («φυσικά» η Αθήνα …) μπορούσε και μπορεί και σήμερα να ακούσει αυτό τον ραδιοφωνικό σταθμό και κανείς άλλος σε όλη την Επικράτεια της Ελλάδος.
Το καταστατικό νομίζω πως ξεκαθαρίζει ότι ο σταθμός αυτός θα εκπέμπει μόνο στην Αττική και γνωρίζω πολύ καλά σε ποιες από τις τότε διπλές συχνότητες πάτησε πάνω το Κόσμος αφού εγώ προσωπικά πληροφόρησα την τότε διεύθυνση σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε «να ανοίξει πανιά» αυτό το κανάλι.
Η απορία μου και σήμερα είναι γιατί η εταιρεία, 15 σχεδόν χρόνια, δε διεύρυνε αυτό το Αθηναϊκό προνόμιο και πέρα στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας μας.
Φυσικά δε μπορώ να γνωρίζω αρκετά τις ιδιαιτερότητες, τις προτεραιότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάντα όσοι είναι coach και διευθύνοντες. Πιστεύω πως τα πράγματα είναι πάντα πιο εύκολα γι' αυτούς που δεν αποφασίζουν και βρίσκονται εκτός της «λήψης αποφάσεων».
Να ξεκαθαρίσω, όμως, και ένα άλλο σημείο. Η τότε πρότασή μας προς την ΕΡΤ θα εδραίωνε και θα έβαζε την Αθήνα στο κέντρο τού ευρωπαϊκού ραδιοφωνικού κοινού χάρτη - όπως άλλωστε ήταν και ένας απο τους αρχικούς μας στόχους και αρχικά είχαμε προτείνει-.
Το ευρωπαϊκό ραδιόφωνο που είχαμε τότε προτείνει θα είχε σαν απόλυτη έδρα την Αθήνα και την ΕΡΤ και θα ακούγονταν όχι μόνο μέσα στην πατρίδα μας αλλά και πιο έξω από αυτήν.
Είτε δορυφορικά κάποιες ώρες της εβδομάδας είτε ιντερνετικά από τα αντίστοιχα συνεργαζόμενα αδελφά κανάλια της EBU.
Το πόσο ορθό είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Δημόσιο ραδιόφωνο που θα εκπέμπει μόνο μέσα στην Αθήνα και όχι σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας αλλά και να παραμείνει έτσι για 15 περίπου χρόνια, ας το κρίνει ο καθένας μας σήμερα.
Είχα την τύχη να εργαστώ με σύμβαση τα τελευταία χρόνια και πριν κλείσει η ΕΡΤ, όπως και σήμερα άλλωστε που γράφω αυτές τις γραμμές, εργάζομαι στο ραδιόφωνο Κόσμος.
Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε τα τελευταία χρόνια θεωρώ πως χρειαζόμαστε χρόνο για να κατανοήσουμε πιθανά λάθη ανάπτυξης (ή μη) ολόκληρων δεκαετιών και να δούμε με ηρεμία τι μπορεί και τι οφείλουμε να διορθώσουμε και φυσικά αν υπάρχουν κονδύλια τα οποία μπορεί να εκταμιευθούν για να στηριχθεί οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης ή ενδεχόμενης διευρυμένης κάλυψης.
Προσωπικά πιστεύω πως είναι λάθος λογική να αρχίσουμε να λέμε και να υποστηρίζουμε «εν θερμώ», «-Κόψε σήμερα τα αθλητικά, Πρόσφερε μουσική».
Η δουλειά τής εκάστοτε διεύθυνσης είναι να μελετήσει και να δει τα οφέλη και τις δυνατότητές μας σήμερα. Δηλαδή τι να κρατήσουμε, τι να κόψουμε ή και τι πιθανώς να εξελίξουμε.
Το ραδιόφωνο ναι μεν είναι ιδιαίτερο αλλά δεν παύει να είναι και αυτό ένα προϊόν.
Χρειάζεται καιρός για αυτό. Τόσα ενδεχόμενα λάθη και ατέλειες δεκαετιών δε μπορεί να διορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες ή βδομάδες. Σαφέστατα τις προτεραιότητες τις δίνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Ας τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία σήμερα αλλά και αύριο, του χρόνου ή την επόμενη δεκαετία όταν θα κληθούν να αποφασίσουν οι επόμενοι για τα εκάστοτε σωστά ή λάθη μας, λάθη των κλπ.
Φυσικά για όλα κρινόμαστε ΟΛΟΙ μας . Το γνωρίζουν οι πάντες, ας μην γελιόμαστε.
Το ραδιόφωνο Κόσμος είναι apriori υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, της πολυμορφίας, της Ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών αλλά και της σημαντικότατης διάδοσης της μουσικής και γενικότερα του παγκόσμιου Πολιτισμού.
Είμαστε ένα Παγκόσμιο χωριό.
Μεγαλύτερο απ' ό,τι νομίζαμε μέσα στην τσιμεντούπολη που μεγαλώσαμε και πιο συγγενικό μεταξύ μας -ανάμεσα στις 5 ηπείρους μας- απ' ό,τι φανταζόμασταν.
Γιώργος Μαρκάκης
δημοσιογράφος και παραγωγός του Κόσμος 93,6 (στην Αττική)
Συνεργάτης των Δημόσιων Ραδιοφωνιών NRK- Oslo & SR Σουηδίας και παλαιότερα BBC Radio3.
δημοσιογράφος και παραγωγός του Κόσμος 93,6 (στην Αττική)
Συνεργάτης των Δημόσιων Ραδιοφωνιών NRK- Oslo & SR Σουηδίας και παλαιότερα BBC Radio3.