Λιγότερος κόσμος στα ραδιόφωνα γιατί αλλιώς «παραβιάζεται ο πυρήνας της επιχειρηματικής ελευθερίας»

Λιγότερος κόσμος στα ραδιόφωνα γιατί αλλιώς «παραβιάζεται ο πυρήνας της επιχειρηματικής ελευθερίας»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι προτάσεις των ιδιοκτητών ραδιοφώνων προς τον Χρήστο Σπίρτζη

11 Ιουνίου 2016
Σας έχουμε πει μέσα από το e-tetRadio, για τις προθέσεις του Νίκου Παππά, του Χρήστου Σπίρτζη και του Λευτέρη Κρέτσου, όσον αφορά την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας και της περιφέρειας, που θα ακολουθήσει αυτή της τηλεόρασης. Ο πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ και ιδιοκτήτης του Kiss 92.9, Παναγιώτης Κωστάκης, απευθυνόμενος στους προαναφερθέντες εξέφρασε με την επιστολή του τις θέσεις της Ένωσης.
 
Πέρα από το αίτημα-απαίτηση να καταργηθούν οι διατάξεις περί αυτοδιαχείρισης των ραδιοσταθμών από τους εργαζομένους (ΕΔΩ αναλυτικά), οι ιδιοκτήτες ζητούν:
 
- Την εισαγωγή στο νέο νόμο της έννοιας της «περιοχής εξυπηρέτησης», όσον αφορά την εμβέλεια των αδειών, που θα συνάδει με το σημείο ή τα σημεία εκπομπής των ραδιοσταθμών.
 
- Τη διατήρηση του Υμηττού ως το βασικό κέντρο εκπομπής όλων των σταθμών, με «δεύτερα» κέντρα (στην ίδια συχνότητα) την Αίγινα, την Πάρνηθα και τα Στύρα Ευβοίας.
 
- Τη διατήρηση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των νέων συχνοτήτων στα 300 kHz, ανάμεσα τόσο στα ιδιωτικά ραδιόφωνα όσο και στα προγράμματα της ΕΡΤ, αντί των 400Hz που ισχύουν για την τελευταία περίπτωση. Και παράλληλα τη μη μείωση της στα 200 kHz, λόγω παρεμβολών που θα προκληθούν.
 
- Τη μη αδειοδότηση ραδιοσταθμών στα μεσαία, καθώς όπως υποστηρίζουν, θα «δημιουργηθούν σταθμοί δύο ταχυτήτων». Αντιθέτως προτείνουν την παραχώρησή τους σε οργανισμούς για την εκπομπή ειδικών προγραμμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
 
- Την αύξηση του ορίου ισχύος των πομπών για τους ιδιωτικούς σταθμούς που θα βγαίνουν από τον Υμηττό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, με το όριο των 3 κιλοβάτ που ισχύει σήμερα «το ραδιοφωνικό σήμα δεν καλύπτει ούτε το κέντρο της Αθήνας». 
 
- Την προκήρυξη του διαγωνισμού βάσει των συχνοτήτων που ισχύουν σήμερα και έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ραδιοσταθμούς. Το ζητούν όπως λένε για εμπορικούς και πρακτικούς λόγους (το δεύτερο για να μην μπερδευτούν οι ακροατές από τις νέες συχνότητες).
 
- Τη διατήρηση του υφιστάμενου μοντέλου διαγωνιστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπ'όψιν και το κριτήριο παλαιότητας και το ύψος της επένδυσης του κάθε ραδιοσταθμού.
 
- Την προσθήκη διάταξης που θα επιτρέπει την αλλαγή χαρακτήρα και στα μη ενημερωτικά ραδιόφωνα, δηλαδή τη μετατροπή τους με μία υπεύθυνη δήλωσή στο ΕΣΡ σε ενημερωτικά ραδιόφωνα, για λόγους «ίσης μεταχείρισης» και «αύξησης θέσεων εργασίας». Η αντίστροφη διάταξη, θυμίζουμε, είχε ψηφιστεί πριν δύο χρόνια.
 
- Την κατάργηση του ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού, καθώς «παραβιάζει τον πυρήνα της επιχειρηματικής ελευθερίας». Επίσης προτείνουν και την κατάργηση της διάταξης περί «πλήρους απασχόλησης» των εργαζομένων στα ραδιόφωνα, με την αιτιολογία ότι «στο ραδιόφωνο (σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στην τηλεόραση) η παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών ή η σύναψη συμβάσεων έργου είναι πρακτική που συχνά εξυπηρετεί τους ίδιους τους συνεργαζόμενους με την επιχείρηση».
 
- Τη διατήρηση της ΑΕΜΑΡ ως το εποπτεύον όργανο της μέτρησης ακροαματικότητας. Παράλληλα όμως δηλώνουν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ανάθεσης αυτού του ρόλου σε φορέα του Δημοσίου.