Γιατί ακριβώς παραιτήθηκε ο Γιώργος Κιμούλης

Γιατί ακριβώς παραιτήθηκε ο Γιώργος Κιμούλης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια ανακοίνωση που θέλησε να βγάλει ο Νίκος Μανωλόπουλος για λογαριασμό του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η έντονη διαφωνία του Γιώργου Κιμούλη στάθηκε η αφορμή να διαρρηχθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο αντρών. 

16 Μαρτίου 2017
Της Μαργαρίτας Συγγενιώτου

Στην ανακοίνωση αυτή τονιζόταν με τον πλέον εμφατικό τρόπο η στενή συνεργασία ανάμεσα στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και το Ίδρυμα Νιάρχου, με τακτικές συνεργασίες των δύο οργανισμών και σκοπό να συνδιαμορφωθούν οι βασικές κατευθύνσεις της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού. Αναφερόταν μάλιστα ότι αυτές είναι και οι κατευθύνσεις που έχει λάβει το νέο Δ.Σ. από τον εντολέα του, την Ελληνική Πολιτεία.

Ο Γιώργος Κιμούλης εξέφρασε την έντονη πολιτική του διαφωνία και αρνήθηκε να υπογράψει την ανακοίνωση, θεωρώντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού και τονίζοντας ότι μια τέτοια ανακοίνωση από την πλευρά του ΔΣ ευνοεί την ουσιαστική παρέμβαση του Ιδρύματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του περί ουσιαστικής απομάκρυνσης.

Ο Κιμούλης αρνήθηκε από τη στιγμή που και ο κ. Δρακόπουλος (πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Νιάρχου συνολικά) είχε αρνηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη να συνυπογράψει την ανακοίνωση, ώστε να φαίνεται ότι εκφράζει αποκλειστικά τις θέσεις του ΔΣ της ΚΠΙΣΝ Α.Ε.
 
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η συνάντηση στο Ίδρυμα Νιάρχος στην οποία εκλήθη λίγες ώρες αργότερα ο Γ. Κιμούλης και στην οποία του ανακοινώθηκε ότι το Ίδρυμα προτίθεται να προσλάβει ξένο καλλιτεχνικό διευθυντή, ώστε να οργανώνει πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Είναι, βέβαια, ένα δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, αλλά μόνο για τις μέρες που δεν υπάρχουν παράλληλες δράσεις από το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή τους δύο φιλοξενούμενους οργανισμούς. τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Και, προφανώς, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των δράσεων είναι θέμα του Ιδρύματος και δεν μπορεί να απασχολεί το ΚΠΙΣΝ.
 
Μετά από όλα αυτά η παραίτηση ήταν μονόδρομος. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται σε μία προσπάθεια ανάληψης υπερεξουσιών από τον Ν. Μανωλόπουλο. Το ρεπορτάζ έδειξε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ήδη καθορισμένες οι αρμοδιότητες των μελών από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η εξουσιοδότηση προς τον διευθύνοντα σύμβουλο για υπογραφή ποσών μέχρι 300.000 ευρώ χωρίς την έγκριση του ΔΣ, ποσό που μειώθηκε τελικά στις 50.000 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τόσο από τον Γιώργο Κιμούλη, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Ίσως, έτσι, αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο της φράσης που περιέχεται στην ανακοίνωση παραίτησης: «Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος -πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών- υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω».
 
Η επόμενη κίνηση τώρα ανήκει στο ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Με την επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Γ. Κιμούλη θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αν ενδιαφέρεται για το δημόσιο χαρακτήρα του ΚΠΙΣΝ, συμφωνώντας και με την πρόθεση που εξέφρασε σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην τελετή παράδοσης, ή θα υποκύψει στις πιέσεις των «κέντρων» μέσα στο Κέντρο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη