Ακολουθήστε μας στο Google news
Αρκετές φορές, οι δημιουργοί των ταινιών δανείζονται κάποιο γνωστό πιάτο μόνο και μόνο ως τίτλο για την ταινία τους όπως η «Σούπα πάπιας», των αδερφών Μαρξ, όπου δεν υπάρχει ούτε σούπα, ούτε πάπια…σε καμία σκηνή! Άλλες πάλι, οι δημιουργοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως βασικό χώρο δράσης ένα εστιατορίου, εδώ μπορεί να αναφερθεί χαρακτηριστικά η «Ερωτική επιθυμία» του Γουόγκ Καρ Βάι, όπου οι πρωταγωνιστές τρώνε σε κινέζικα εστιατόρια ή αντίστοιχα η Μεξικάνικη ταινία «Κυνήγι της πάπιας», που συνδυάζει και τα δύο, δηλαδή παρακολουθούμε το μαρτύριο ενός delivery boy, ενώ προσπαθεί να παραδώσει πίτσα σε μια παρέα αλλοπαρμένων εφήβων που τον ταλαιπωρούν.
Φυσικά, υπάρχουν και οι ταινίες που το κύριο θέμα τους είναι η μαγειρική, όπως το «Άρωμα της πράσινης παπάγιας» του Τραν Αν Χουνγκ, που ασχολείται εξονυχιστικά με τη μελέτη βιετναμέζικης κουζίνας, ενώ η ταινία «Bella Martha», εκτυλίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο παρασκήνιο ενός γερμανικού εστιατορίου, συγκεκριμένα στην κουζίνα του, όπου ένας Ιταλός σεφ αναπτύσσει έντονη ερωτική σχέση με τη γερμανίδα συνάδελφό του.
Όμως το θέμα φαγητό και σινεμά δεν μένει μόνο στον τίτλο μιας ταινίας ή τη θεματολογία της. Ολόκληρα κινηματογραφικά φεστιβάλ διοργανώνονται για «πεινασμένους σινεφίλ»! Ένα πρωτοποριακό γαστρο σινεφιλικό concept με τίτλο «Σινεμά στο πιάτο» παρουσιάστηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007, με μεγάλη επιτυχία το οποίο έγινε θεσμός. Μάλιστα, σήμερα ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη - αντίστοιχο με της Αθήνας - κινηματογραφικό αφιέρωμα, σινεμά και γαστρονομία. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των φεστιβάλ είναι ότι μετά το τέλος κάθε προβολής, το κοινό συνεχίζει τη βραδιά του σε επιλεγμένα εστιατόρια Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, όπου διάσημοι σεφ εμπνευσμένοι από τις κινηματογραφικές εικόνες μεταφράζουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε υψηλή γαστρονομία.
Τις ταινίες προλογίζουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου και γεύσης.
Και αυτόν τον τεράστιο πρόλογο τον έκανα απλά για να σας μιλήσω για τις 3 φετινές γαστρονομικές ταινίες, που σίγουρα θα μας ανοίξουν την όρεξη!
«Soul Kitchen», του αγαπημένου μου σκηνοθέτη Fatih Akin.
Fatih Akim
Η ταινία προβλήθηκε στο 66ο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και το Βραβείο της Επιτροπής. O Τουρκογερμανός σπουδαίος σκηνοθέτης μετά τα δραματικά «Ποτέ μαζί» και «Η Άκρη του Ουρανού», επιστρέφει με μία απολαυστική κωμωδία.
Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται σ΄ένα ελληνικό εστιατόριο του Αμβούργου, το ομώνυμο «Soul Kitchen», το οποίο διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής Ζήνο. Το ρόλο ερμηνεύει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του μαγαζιού ο Αδάμ Μπουσδούκος, όπου έγραψε και το σενάριο. Ο σκηνοθέτης και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού μεγάλωσαν μαζί, γνωρίστηκαν στο σχολείο και παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια φίλοι κολλητοί. Είναι μια ευχάριστη και δροσερή κωμωδία, με καλογραμμένους διαλόγους, εξαιρετική ελληνική μουσική και πολύ καλές ερμηνείες.
Είναι η πρώτη κωμωδία του Ακίν, η οποία όπως χαρακτηριστικά λέει «δημιουργήθηκε ηθελημένα». Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει τη ‘’Φραγκοσυριανή’’ του Μάρκου Βαμβακάρη, στην original version αλλά και στη γνωστή ρέγγε διασκευή που έκαναν οι Locomondo, στον δίσκο τους ‘’12 μέρες στην Jamaica’’, καθώς και ένα τραγούδι του αξέχαστου Παύλου Σιδηρόπουλου από τη συλλογή ‘’Τα μπλουζ του πρίγκιπα’’.
Αδάμ Μπουσδούκος
«Julie & Julia», σενάριο και σκηνοθεσία της Nora Ephron
Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί τις παράλληλες πορείες δύο γυναικών με εντελώς διαφορετική ζωή. Όλα αρχίζουν όταν η Julie, μια υπάλληλος γραφείου αποφασίζει να πειραματιστεί με το θρυλικό βιβλίο μαγειρικής της Julia Child «Mastering the Art of French Cooking», ανεβάζοντας στο μπλογκ της τις καθημερινές της περιπέτειες στην κουζίνα. Τα πάντα είναι πιθανά όταν το πάθος ανακατεύεται με αγάπη και πολύ βούτυρο.
Η Nora Ephron, περιγράφει ότι ήταν ενθουσιασμένη με την ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς μιας ιστορίας με επίκεντρο την Julia Child. Χαρακτηριστικά λέει ότι «Μεγάλωσα μαζί της… Τελικά νομίζω ότι έχω περάσει πολλές ώρες μιλώντας με τη Τζούλια στη φαντασία μου, καθώς εκτελούσα τις συνταγές της». Φανταστείτε αυτό το βιβλίο σαν τον δικό μας κλασσικό Τσελεμεντέ!
«Επικίνδυνες Μαγειρικές», συγγραφέας Ανδρέας Στάικος, σενάριο Μαρίας Πάουελ, και σκηνοθεσία Βασίλης Τσελεμέγκος
Ένα μπεστ – σέλερ της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Το 2002, το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.
Δύο άντρες διαφορετικοί μεταξύ τους, μοιράζονται την ίδια γυναίκα. Μυρωδιές και γεύσεις λειτουργούν ως το απόλυτο αφροδισιακό! Ο Δαμοκλής (Γιώργος Χωραφάς) είναι διάσημος σεφ, με διεθνή σταδιοδρομία και ιδιοκτήτης γκουρμέ εστιατορίου στην Αθήνα. Ο Δημήτρης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ναυτικός και μάγειρας. Η σχέση του με το φαγητό είναι καθημερινή και προσγειωμένη. Το μόνο κοινό σημείο είναι η Νανά (Κάτια Ζυγούλη).
Ένα γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, μια διάσημη κάβα κρασιών, η Βαρβάκειος αγορά, ένα ταβερνάκι στη Ραφήνα, μία απόμερη παραλία στην Ανάβυσσο, η Σχολή Καλών Τεχνών είναι μερικοί από τους χώρους που έχουν ήδη γίνει τα γυρίσματα
Και επειδή σας έχω ανοίξει την όρεξη σας δίνω μία πολύ εύκολη συνταγή μακαρονάδας!!!
Υλικά: 1 πακέτο σπαγκέτι , 50 γρ κουκουναρόσπορο , 60 γρ ελιές μαύρες (χωρίς το κουκούτσι ) , μια πιπεριά κίτρινη , μια πιπεριά κόκκινη , μαϊντανό ψιλοκομμένο , βασιλικό ψιλοκομμένο , 1 σκελίδα σκόρδο , λάδι, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Αφαιρείτε το κοτσάνι από τις πιπεριές, τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια, τις πλένετε, τις στεγνώνετε και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου για 10-15 λεπτά. Μετά τις ψιλοκόβετε. Σ' ένα τηγανάκι περάστε για λίγο τους κουκουναρόσπορους -χωρίς λάδι και μέχρι να αρχίσουν να ψήνονται. Κόψτε τις ελιές σε κομματάκια. Βράστε τα σπαγκέτι al dente. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά: πιπεριές , ελιές , κουκουναρόσπορους, μαϊντανό , βασιλικό , λίγο αλάτι.
Σ' ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο λάδι το τριμμένο σκόρδο. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά , στράγγιξε τα και ρίξτε τα στο τηγάνι με το σκορδόλαδο. Αφήστε τα για λίγο να αρωματιστούν από το σοταρισμένο σκόρδο Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά , ανακατώστε καλά και σερβίρετε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση!!!
Όλο και πιο συχνά, δημιουργούνται ταινίες με θέμα την μαγειρική και γενικότερα τη γαστρονομία. Η σύνδεση της ταινίας με την εικόνα, την έννοια και την ουσία του φαγητού είναι ιδιαίτερα ευρηματική μέσα από το ταξίδι στον κόσμο και στο χρόνο, στις εποχές και στις αισθήσεις.
19 Οκτωβρίου 2009Όλο και πιο συχνά, δημιουργούνται ταινίες με θέμα την μαγειρική και γενικότερα τη γαστρονομία. Η σύνδεση της ταινίας με την εικόνα, την έννοια και την ουσία του φαγητού είναι ιδιαίτερα ευρηματική μέσα από το ταξίδι στον κόσμο και στο χρόνο, στις εποχές και στις αισθήσεις. Οι αδυναμίες των χαρακτήρων λιώνουν ως σοκολάτα και παρασύρονται από γλυκές υποσχέσεις. Συλλαμβάνουν την ουσία της αληθινής ζωής μέσα από τα καθημερινά γεύματα μιας οικογένειας. Η μαγειρική γίνεται εργαλείο έκφρασης έντονων συναισθημάτων. Πολλές φορές βουτάει με μανία στην μαγική ατμόσφαιρα της νυχτερινής ζωής μίας μεγαλούπολης.Αρκετές φορές, οι δημιουργοί των ταινιών δανείζονται κάποιο γνωστό πιάτο μόνο και μόνο ως τίτλο για την ταινία τους όπως η «Σούπα πάπιας», των αδερφών Μαρξ, όπου δεν υπάρχει ούτε σούπα, ούτε πάπια…σε καμία σκηνή! Άλλες πάλι, οι δημιουργοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως βασικό χώρο δράσης ένα εστιατορίου, εδώ μπορεί να αναφερθεί χαρακτηριστικά η «Ερωτική επιθυμία» του Γουόγκ Καρ Βάι, όπου οι πρωταγωνιστές τρώνε σε κινέζικα εστιατόρια ή αντίστοιχα η Μεξικάνικη ταινία «Κυνήγι της πάπιας», που συνδυάζει και τα δύο, δηλαδή παρακολουθούμε το μαρτύριο ενός delivery boy, ενώ προσπαθεί να παραδώσει πίτσα σε μια παρέα αλλοπαρμένων εφήβων που τον ταλαιπωρούν.
Φυσικά, υπάρχουν και οι ταινίες που το κύριο θέμα τους είναι η μαγειρική, όπως το «Άρωμα της πράσινης παπάγιας» του Τραν Αν Χουνγκ, που ασχολείται εξονυχιστικά με τη μελέτη βιετναμέζικης κουζίνας, ενώ η ταινία «Bella Martha», εκτυλίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο παρασκήνιο ενός γερμανικού εστιατορίου, συγκεκριμένα στην κουζίνα του, όπου ένας Ιταλός σεφ αναπτύσσει έντονη ερωτική σχέση με τη γερμανίδα συνάδελφό του.
Όμως το θέμα φαγητό και σινεμά δεν μένει μόνο στον τίτλο μιας ταινίας ή τη θεματολογία της. Ολόκληρα κινηματογραφικά φεστιβάλ διοργανώνονται για «πεινασμένους σινεφίλ»! Ένα πρωτοποριακό γαστρο σινεφιλικό concept με τίτλο «Σινεμά στο πιάτο» παρουσιάστηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007, με μεγάλη επιτυχία το οποίο έγινε θεσμός. Μάλιστα, σήμερα ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη - αντίστοιχο με της Αθήνας - κινηματογραφικό αφιέρωμα, σινεμά και γαστρονομία. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των φεστιβάλ είναι ότι μετά το τέλος κάθε προβολής, το κοινό συνεχίζει τη βραδιά του σε επιλεγμένα εστιατόρια Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, όπου διάσημοι σεφ εμπνευσμένοι από τις κινηματογραφικές εικόνες μεταφράζουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε υψηλή γαστρονομία.
Τις ταινίες προλογίζουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου και γεύσης.
Και αυτόν τον τεράστιο πρόλογο τον έκανα απλά για να σας μιλήσω για τις 3 φετινές γαστρονομικές ταινίες, που σίγουρα θα μας ανοίξουν την όρεξη!
«Soul Kitchen», του αγαπημένου μου σκηνοθέτη Fatih Akin.
Fatih Akim
Η ταινία προβλήθηκε στο 66ο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και το Βραβείο της Επιτροπής. O Τουρκογερμανός σπουδαίος σκηνοθέτης μετά τα δραματικά «Ποτέ μαζί» και «Η Άκρη του Ουρανού», επιστρέφει με μία απολαυστική κωμωδία.
Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται σ΄ένα ελληνικό εστιατόριο του Αμβούργου, το ομώνυμο «Soul Kitchen», το οποίο διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής Ζήνο. Το ρόλο ερμηνεύει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του μαγαζιού ο Αδάμ Μπουσδούκος, όπου έγραψε και το σενάριο. Ο σκηνοθέτης και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού μεγάλωσαν μαζί, γνωρίστηκαν στο σχολείο και παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια φίλοι κολλητοί. Είναι μια ευχάριστη και δροσερή κωμωδία, με καλογραμμένους διαλόγους, εξαιρετική ελληνική μουσική και πολύ καλές ερμηνείες.
Είναι η πρώτη κωμωδία του Ακίν, η οποία όπως χαρακτηριστικά λέει «δημιουργήθηκε ηθελημένα». Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει τη ‘’Φραγκοσυριανή’’ του Μάρκου Βαμβακάρη, στην original version αλλά και στη γνωστή ρέγγε διασκευή που έκαναν οι Locomondo, στον δίσκο τους ‘’12 μέρες στην Jamaica’’, καθώς και ένα τραγούδι του αξέχαστου Παύλου Σιδηρόπουλου από τη συλλογή ‘’Τα μπλουζ του πρίγκιπα’’.
Αδάμ Μπουσδούκος
«Julie & Julia», σενάριο και σκηνοθεσία της Nora Ephron
Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί τις παράλληλες πορείες δύο γυναικών με εντελώς διαφορετική ζωή. Όλα αρχίζουν όταν η Julie, μια υπάλληλος γραφείου αποφασίζει να πειραματιστεί με το θρυλικό βιβλίο μαγειρικής της Julia Child «Mastering the Art of French Cooking», ανεβάζοντας στο μπλογκ της τις καθημερινές της περιπέτειες στην κουζίνα. Τα πάντα είναι πιθανά όταν το πάθος ανακατεύεται με αγάπη και πολύ βούτυρο.
Η Nora Ephron, περιγράφει ότι ήταν ενθουσιασμένη με την ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς μιας ιστορίας με επίκεντρο την Julia Child. Χαρακτηριστικά λέει ότι «Μεγάλωσα μαζί της… Τελικά νομίζω ότι έχω περάσει πολλές ώρες μιλώντας με τη Τζούλια στη φαντασία μου, καθώς εκτελούσα τις συνταγές της». Φανταστείτε αυτό το βιβλίο σαν τον δικό μας κλασσικό Τσελεμεντέ!
«Επικίνδυνες Μαγειρικές», συγγραφέας Ανδρέας Στάικος, σενάριο Μαρίας Πάουελ, και σκηνοθεσία Βασίλης Τσελεμέγκος
Ένα μπεστ – σέλερ της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Το 2002, το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.
Δύο άντρες διαφορετικοί μεταξύ τους, μοιράζονται την ίδια γυναίκα. Μυρωδιές και γεύσεις λειτουργούν ως το απόλυτο αφροδισιακό! Ο Δαμοκλής (Γιώργος Χωραφάς) είναι διάσημος σεφ, με διεθνή σταδιοδρομία και ιδιοκτήτης γκουρμέ εστιατορίου στην Αθήνα. Ο Δημήτρης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ναυτικός και μάγειρας. Η σχέση του με το φαγητό είναι καθημερινή και προσγειωμένη. Το μόνο κοινό σημείο είναι η Νανά (Κάτια Ζυγούλη).
Ένα γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, μια διάσημη κάβα κρασιών, η Βαρβάκειος αγορά, ένα ταβερνάκι στη Ραφήνα, μία απόμερη παραλία στην Ανάβυσσο, η Σχολή Καλών Τεχνών είναι μερικοί από τους χώρους που έχουν ήδη γίνει τα γυρίσματα
Και επειδή σας έχω ανοίξει την όρεξη σας δίνω μία πολύ εύκολη συνταγή μακαρονάδας!!!
Υλικά: 1 πακέτο σπαγκέτι , 50 γρ κουκουναρόσπορο , 60 γρ ελιές μαύρες (χωρίς το κουκούτσι ) , μια πιπεριά κίτρινη , μια πιπεριά κόκκινη , μαϊντανό ψιλοκομμένο , βασιλικό ψιλοκομμένο , 1 σκελίδα σκόρδο , λάδι, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Αφαιρείτε το κοτσάνι από τις πιπεριές, τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια, τις πλένετε, τις στεγνώνετε και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου για 10-15 λεπτά. Μετά τις ψιλοκόβετε. Σ' ένα τηγανάκι περάστε για λίγο τους κουκουναρόσπορους -χωρίς λάδι και μέχρι να αρχίσουν να ψήνονται. Κόψτε τις ελιές σε κομματάκια. Βράστε τα σπαγκέτι al dente. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά: πιπεριές , ελιές , κουκουναρόσπορους, μαϊντανό , βασιλικό , λίγο αλάτι.
Σ' ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο λάδι το τριμμένο σκόρδο. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά , στράγγιξε τα και ρίξτε τα στο τηγάνι με το σκορδόλαδο. Αφήστε τα για λίγο να αρωματιστούν από το σοταρισμένο σκόρδο Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά , ανακατώστε καλά και σερβίρετε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση!!!