Είναι η Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων του ΟΠΙ και διαχειρίστρια ορίστηκε η Μαριάνθη Βλάχου, η πρώην επίτροπος στην ΑΕΠΙ.
07 Ιουνίου 2018Την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού υποδέχεται με ενθουσιασμό το ΑΣΜΑ 450+, το πολυπληθέστερο σωματείο των Δημιουργών.
«Η επιτυχημένη θητεία της κ. Μ. Βλάχου, ως Προσωρινής Επιτρόπου της ΑΟΔ, της οποίας η άδεια συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πρόσφατα ανακλήθηκε, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή και αποτελεσματική έκβαση της απόφασης του Υπουργείου να αναθέσει στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης, τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων – μελών της πρώην ΑΟΔ» γράφει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. «Ήδη έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και προετοιμασία, ώστε η Ειδική Υπηρεσία να ξεκινήσει εντός των ημερών τη λειτουργία της και αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή, με τη συμβολή τόσο του έμπειρου προσωπικού της πρώην ΑΟΔ, όσο και της εξασφαλισμένης συνδρομής μεγάλων ΟΣΔ του εξωτερικού».
Βασικοί στόχοι σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού είναι:
α) η εξασφάλιση της ενότητας του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, η οποία θα επιτευχθεί με τη συμμετοχή στην Ειδική Υπηρεσία των Ελλήνων στιχουργών και συνθετών, των Ελλήνων εκδοτών και των αλλοδαπών ΟΣΔ και εκδοτών.
β) η ομαλοποίηση της απορρυθμισμένης ελληνικής αγοράς πνευματικού δικαιώματος, καθώς παράλληλα με την οριστικοποίηση της εκπροσώπησης των δικαιούχων από την Ειδική Υπηρεσία, θα ξεκινήσει η άμεση αδειοδότηση και είσπραξη των οφειλομένων δικαιωμάτων από τους χρήστες έργων μουσικής, τόσο για τα προηγούμενα έτη όσο και για το τρέχον
γ) η ανασύσταση του αρχείου των έργων των Ελλήνων δημιουργών, ώστε να είναι δυνατή και η διανομή στους Έλληνες δημιουργούς με βάση το ρεπερτόριο τους.
δ) η αποτελεσματική, διαφανής και αντικειμενική συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων προς όφελος όλων των Δικαιούχων
ε) η σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποίηση διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το υπουργείο, ο μεταβατικός φορέας θα έχει υποστήριξη και από το εξωτερικό κάτι που διαψεύδουν τα μέλη των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ που αποφάσισαν να συμπράξουν με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του Γιάννη Γλέζου. Το υπουργείο λοιπόν υποστηρίζει πως η πρωτοβουλία του «βρήκε θετική απήχηση στους ΟΣΔ του εξωτερικού και στους μεγάλους πολυεθνικούς Εκδότες μουσικής, όπως αυτό καταγράφηκε στην πρόσφατη συνάντηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας οργανισμών συλλογικής διαχείρισης CISAC, παρουσία του εκπροσώπου της Υπουργού». Με τις έως τώρα πάντως ανακοινώσεις της CISAC άλλα διαπιστώνουμε. Εκτός και αν άλλαξε κάτι στην τελευταία συνάντησή τους στη Βαρσοβία της Πολωνίας.