Με το βλέμμα στραμμένο στους πρόσφυγες και την περιπέτεια της ζωής τους

Με το βλέμμα στραμμένο στους πρόσφυγες και την περιπέτεια της ζωής τους
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, διασχίζοντας τη Μεσόγειο και αυξάνοντας το σύνολο των προσφύγων παγκοσμίως.

20 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, η οποία καθιερώθηκε το 2001, για να τιμήσει τη δύναμη και το κουράγιο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-prosfygon-20-ioynioy/ την εκπομπή «Roads - Έχε το νου σου στο παιδί: Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση».

Πρόκειται για παραγωγή που μεταδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017 και προσεγγίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών εκείνων που μαζί με τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που έχει ισοπεδώσει τη Συρία. Την επιμέλεια και παρουσίαση έχει ο Πάνος Χαρίτος, την έρευνα και το ρεπορτάζ έχουν κάνει η Αφροδίτη Ζούζια και η Νεφέλη Λυγερού ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Μαρία Ανδρεαδέλλη.

Συνομιλώντας με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε Ταύρο, Λαύριο, Πέραμα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, καθώς και με εκπροσώπους κρατικών δομών για την εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, ο Πάνος Χαρίτος ξεδιπλώνει διαφορετικές πτυχές του θέματος. Τα στάδια υλοποίησης του Προγράμματος Εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία της χώρας, τα συναισθήματα των παιδιών από την επαφή τους με το σχολείο και το πώς αυτό εντάχθηκε στην καθημερινότητά τους, τις προσαρμοστικές τους δυσκολίες, τον τρόπο ένταξής τους στη σχολική πραγματικότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και τις προκλήσεις των εκπαιδευτικών. Γίνονται αναφορές στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται τα αίτια του φαινομένου, όπως η έλλειψη ενημέρωσης παράλληλα με την απήχηση του ακροδεξιού λόγου και η πυροδότηση της έντασης από συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς.

Στην εκπομπή, μεταξύ άλλων, μιλούν μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την κατάρτιση του πλαισίου εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, όπως ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο συντονιστής του υπουργείου Παιδείας στον Ελαιώνα Χρήστος Στεφάνου, ο συντονιστής του υπουργείου Παιδείας στον Ταύρο Δημήτρης Κουκουλάρης, ο πρώην γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, ο αντιδήμαρχος Αθήνας υπεύθυνος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όμως, η ΕΡΤ2 μεταδίδει απόψε δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ. Στις 18:00 θα προβληθεί το «Europe» του Σταύρου Στρατηγάκου, που είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης και την πτώση της στη θάλασσα. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε βραβείο καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (LGFF – London Greek Film Festival) το 2018. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Σταύρο Στρατηγάκο, η εικονοληψία είναι του Ευστράτιου Θεοδοσίου, η ηχοληψία των Δημήτρη Παλατζίδη, Βασίλη Παπαυγέρη, το sound design του Βύρωνα Κατρίτση, το μοντάζ του Μάνου Βουμβουνίδη, η μουσική επιμέλεια των Μιχάλη Μεσσήνη, Γιάννας Τριανταφύλλη, Σταύρος Στρατηγάκος. Προσφυγοπούλα η Μυρτώ Μποζιάρη, απαγγελία από τη Γιάννα Τριανταφύλλη και διευθύνση παραγωγής Μιχάλης Δημητρακάκος.

Στις 19:45 θα μεταδοθεί το «Πίσω δεν γυρνάω» (No Coming Back) της Φλώρας Πρησιμιντζή. Πρόκειται για παραγωγή του 2016 που μέσα από μαρτυρίες προσφύγων και εθελοντών από διάφορες χώρες, προσπαθεί ν’ αναδείξει και να κατανοήσει την κοινότητα των ιστορικών γεγονότων μεταξύ του προσφυγικού, όπως το έζησε η Ελλάδα το 1922 και όπως το ζει τώρα. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (LGFF – London Greek Film Festival) το 2017. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι της Φλώρας Πρησιμιντζή, η διεύθυνση παραγωγής της Κυριακής Βρυσοπούλου, η φωτογραφίας του Κώστα Μπλουγουρά και το μοντάζ - post production του Χάρη Μαυροφοράκη. Πρωτότυπη μουσική: String Demons.