Αυτή, μάλιστα, είναι μία καταπληκτική σειρά

Αυτή, μάλιστα, είναι μία καταπληκτική σειρά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «Soundtracks: Songs That Defined History» που θα παρουσιάσει η ΕΡΤ1 τα σπάει.

05 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόκειται για μία εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ οκτώ επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2017, που θα δούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ1, καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), από αυτή την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου. Στις 6 και μισή θα μεταδίδεται. 

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου
«H δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ»
Ο θάνατος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποτέλεσε σημείο καμπής στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Μετά την περίοδο του πένθους, η κοινότητα μάζεψε τις δυνάμεις της για να συνεχίσει τον αγώνα, εμπνεόμενη από τη διαμαρτυρία της Νίνα Σιμόν, τους ύμνους για τη μαύρη δύναμη του Τζέιμς Μπράουν και την υπέροχη φωνή της Αρίθα Φράνκλιν.
Η μουσική εδώ γιορτάζει τη δύναμη και την αλληλεγγύη της εμπειρίας των Αφροαμερικανών, ενώ μας θυμίζει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου
«Η Πολιτεία του Κεντ και ο πόλεμος στο Βιετνάμ»
Με αδιανόητα σκληρό και κτηνώδη τρόπο, η Εθνοφρουρά πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις φοιτητές σε αντιπολεμική διαδήλωση στο χώρο του Πανεπιστημίου του Κεντ στο Οχάιο το 1970. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Νιλ Γιανγκ διοχέτευσε την οργή του με το σπαρακτικό τραγούδι «Οχάιο» που βγήκε στο ραδιόφωνο αμέσως.
Καμία άλλη εποχή δεν σημαδεύτηκε τόσο από τη μουσική όσο τα χρόνια του Βιετνάμ στην Αμερική. Οι Μπάφαλο Σπρίνγκφιλντ και ο Έντουιν Σταρ με το αντιπολεμικό τους μήνυμα συνόδευαν και τους στρατιώτες στη μάχη. Αυτοί οι καλλιτέχνες ενίσχυσαν την πεποίθηση στο ουσιώδες δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση και τον ζωτικό ρόλο της μουσικής στην κοινωνία.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου
«O τυφώνας Κατρίνα»
Ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη τον Αύγουστο 2005 και προκάλεσε τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και απείλησε να αφανίσει τη γενέτειρα σπουδαίων μουσικών, από την τζαζ του Λούις Άρμστρονγκ μέχρι το χιπ χοπ του Λιλ Γουέιν.
Αφού Αφροαμερικανίδες γιαγιάδες και μωρά έμειναν αβοήθητοι για μέρες και το έθνος παρακολουθούσε με φρίκη, διεθνείς καλλιτέχνες όπως oι U2, Kanye West, Green Day, ένωσαν τις φωνές τους με καλλιτέχνες από εκεί, όπως οι Dirty Dozen και οι Rebirth Brass Bands σε φιλανθρωπικά κονσέρτα και μουσικές συνεργασίες για να βοηθήσουν την πόλη να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
«11η Σεπτεμβρίου»
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σημάδεψε με φρίκη τις καρδιές των Νεοϋρκέζων, αλλά και όλων των Αμερικανών. Ο βαθύς πόνος αλλά και η συντροφικότητά τους συνοδεύτηκαν από τραγούδια, όπως το «New York State of Mind» του Μπίλι Τζόελ και το «We are family», που απέκτησαν νέα σημασία. Αργότερα, η μουσική κάντρι μπήκε στο προσκήνιο, είτε προς ενίσχυση του πατριωτισμού, είτε με φιλοπολεμική διάθεση. Όταν οι Ντίξι Τσικς βρέθηκαν στη γραμμή του πυρός, έγινε φανερό ότι οι πληγές δεν είχαν ακόμα κλείσει.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
«H προσελήνωση»
Στις 20 Ιουλίου 1969, 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είδαν τον Νιλ Άρμστρονγκ να πατά το πόδι του στη Σελήνη. Από τον Ντέιβιντ Μπάουι και τους Byrds μέχρι τους Πάρλιαμεντ Φανκαντέλικ και τον Σαν Ρα, οι καλλιτέχνες φαντάστηκαν και εξέφρασαν με τις μουσικές τους ένα κοσμικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Όμως το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του Διαστήματος ατόνησε γρήγορα, όπως φαίνεται από τα τραγούδια του Έλτον Τζον και του Τζιλ Σκοτ Χίρον και η NASA έστειλε στο φεγγάρι την τελευταία επανδρωμένη αποστολή το 1972.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου
«Τα επεισόδια του Στόουνγουολ»
Tο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων άρχισε μια νύχτα του Ιουνίου του 1969 στο Γκρίνουιτς Βίλατζ στη Νέα Υόρκη σ’ ένα μπαρ ονόματι Στόουνγουολ Ιν. Όταν η αστυνομία έκανε επιδρομή, οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες που ζούσαν στα κρυφά και σε καθεστώς ντροπής αντιστάθηκαν στην αστυνομία και απαίτησαν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Τα μπαρ και τα κλαμπ ήταν και είναι ακόμα καταφύγιο για τους ομοφυλόφιλους, ενώ η μουσική που ακουγόταν στα τζουκ μποξ από την Τζούντι Γκάρλαντ μέχρι την Γκλόρια Γκέινορ, υπήρξε σημείο αναφοράς για την ομοφυλοφιλική κοινότητα εδώ και 50 χρόνια. Ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά οι καλλιτέχνες που είναι στο πλευρό τους, όπως η Lady Gaga, δίνουν δύναμη και έμπνευση με την τεράστια δύναμη της μουσικής.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
«Μπίλι Τζιν Κινγκ εναντίον Μπόμπι Ριγκς: Η μάχη των φύλων»
O περίφημος αγώνας τένις ανάμεσα στην Μπίλι Τζιν Κινγκ και στον Μπόμπι Ριγκς ήταν μια σημαδιακή στιγμή για το γυναικείο κίνημα. Η νίκη της Μπίλι Τζιν ήταν μια κορυφαία στιγμή για όλες στις γυναίκες που ήταν υποτιμημένες ως μόνο νοικοκυρές και μανάδες.
Η μουσική της δεκαετίας του ’60 και του ’70, από την Έλεν Ρέντι και τη Λέσλι Γκορ μέχρι την Αρίθα Φράνκλιν, βοήθησε επίσης να μεταδοθούν μηνύματα δύναμης στις γυναίκες.
Η σεξουαλική επανάσταση έφερε στην επιφάνεια πιο προκλητική μουσική, όπως «Το Χάπι» της Λορέτα Λιν -ωδή στα θαύματα και στην απελευθέρωση της αντισύλληψης. Κάθε γενιά γυναικών έβρισκε δύναμη και αλληλεγγύη σε γυναίκες καλλιτέχνες που τους έδιναν φωνή.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018
«H Πτώση του Τείχους»
Έπειτα από δεκαετίες υπό την καταπίεση του κομμουνιστικού καθεστώτος, στις 9 Νοεμβρίου 1989 οι Ανατολικογερμανοί έριξαν το Τείχος που τους φυλάκιζε και τους απομόνωνε από τη Δύση από τη δεκαετία του ’60. Μουσικοί, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι και οι Rolling Stones είχαν τραγουδήσει για το Τείχος, επειδή όμως η ροκ μουσική εθεωρείτο πολιτικά επικίνδυνη για το καθεστώς, οι νέοι δεν είχαν πρόσβαση σ' αυτήν. Οι Pink Floyd και πολλοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες γιόρτασαν με τα τραγούδια τους την πτώση του Τείχους, το γερμανικό συγκρότημα Scorpions όμως, εξέφρασε τα γλυκόπικρα συναισθήματα αυτών των ιστορικών στιγμών με το «Wind of Change».