Στο ρυθμό του Πολυτεχνείου...

Στο ρυθμό του Πολυτεχνείου...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μίνι αφιέρωμα το διήμερο που ακολουθεί στην επέτειο της 45ης εξέγερσης του Πολυτεχνείου μόνο βέβαια από τη δημόσια τηλεόραση...

15 Νοεμβρίου 2018

Αύριο (16/11) στις 22.00, στην ΕΡΤ-1, Ναταλία Δραγούμη και Μιχάλης Μαρίνος αφιερώνουν την εκπομπή τους «Στα τραγούδια λέμε Ναι» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φιλοξενούν στο στούντιο δύο ανθρώπους που κάνουν την Ελλάδα υπερήφανη στο εξωτερικό. Υποδέχονται τον Λουκά Θάνο -τον συνθέτη που μελοποίησε την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη- και ο οποίος «δώρισε» στην εκπομπή δύο από τα νέα του τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Κατευθείαν από το Βερολίνο υποδέχονται και τον σκηνοθέτη Αστέριο Κούτουλα λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας του για τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη».

Το ζήτημα της λογοκρισίας της χούντας στα τραγούδια αναλύει ο κριτικός και ιστορικός Μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, ενώ για το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο του, μιλάει ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης. Η ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου, βραβευμένη με το «Κάρολος Κουν» για την ερμηνεία της στη θρυλική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», που λογοκρίθηκε από τη χούντα, μας αποκαλύπτει πώς αναμετρήθηκε με το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ ο Ζαχαρίας Καρούνης, ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης που είχε πει ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης. Φωνή στα τραγούδια του Πολυτεχνείου δίνουν οι Στάθης Δρογώσης, Γιώργος Νικηφόρου-Ζερβάκης, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Προδρόμου, Χριστίνα Μαξούρη, Πάνος Μπούσαλης, Μυρτώ Βασιλείου, Δημήτρης Νικολούδης και Άντρη Θεοδότου. Την παρέα συμπληρώνουν η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη και οι ηθοποιοί Καλή Δάβρη και Ναταλί Δήμου. Η σκηνοθεσία είναι του Kοσμά Φιλιούσης, η διεύθυνση ορχήστρας του Mανόλη Ανδρουλιδάκης, τη συντακτική ομάδα αποτελούν οι Έφη Γαλώνη, Θεόφιλος Δουμάνης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης και η οργάνωση παραγωγής είναι της Eλένης Φιλιούση.

Ανήμερα του Πολυτεχνείου (Σάββατο, 17/11) η ΕΡΤ-1 θα μεταδώσει ντοκιμαντέρ και εκπομπές σε επανάληψη. Στις 17.00 θα προβληθεί η εκπομπή «Ιστορικοί περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη. Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης μας ξεναγεί στους δρόμους της Αθήνας και μας μιλά για την Ιστορία των Φοιτητικών Κινημάτων. Η σκηνοθεσία είναι της Έλενας Λαλοπούλου, η διεύθυνση φωτογραφίας του Γιώργου Πουλίδη και η διεύθυνση παραγωγής της Ελένη Ντάφλου. Θα ακολουθήσει στις 18.00 ένα παλιό επεισόδιο της «Μηχανής του χρόνου» με τίτλο «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας». Το σενάριο συνυπογράφουν οι Δημήτρης Πετρόπουλος και Χρίστος Βασιλόπουλος που παρουσιάζει την εκπομπή και τη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Γιαχνής.

Στις 19.00 θα μεταδοθούν τα «Άλλα Πολυτεχνεία» ένα επετειακό αφιέρωμα του 1982 με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας. Εξετάζει ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις σε Πάτρα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαρτυρίες πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73. Την αφήγηση κάνει ο Χρήστος Τσάγκας, τη σκηνοθεσία ο Νέστωρ Παβέλλας ενώ τη διεύθυνση παραγωγής έκανε η Λουκία Ρικάκη.

Αμέσως μετά θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Ημέρες Πολυτεχνείου με το φακό ξένων και Ελλήνων ρεπόρτερ» του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαναγιώτου, που παρουσιάστηκε το 1978 με αφορμή τον εορτασμό της πέμπτης επετείου από την εξέγερση. Είναι βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ, οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Για τα πλάνα που τράβηξαν τη βραδιά της εξέγερσης, μιλούν οι οπερατέρ Σινάνης Σινανίδης, Β. Μάλλιος, Νίκος Πατσαβός, Κ. Βελογιάννης, Γιάννης Καλοβυρνάς και Άλμπερτ Κουράντ.