Μια απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, εντός και εκτός συνόρων, με τις συνέπειές του να επηρεάζουν το ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι σήμερα.
11 Ιουνίου 2019Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου του 2013 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Μέχρι αργά το βράδυ όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια σίγησαν, με τους εργαζόμενους όμως να βγάζουν δικό τους πρόγραμμα από τις περισσότερες κτιριακές δομές του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Μια κίνηση που έφερε αντιδράσεις από χιλιάδες κόσμου, στελέχη της κυβέρνησης, διάφορους φορείς και μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Στην θέση της βγήκε η αμφιλεγόμενη «Δημόσια Τηλεόραση» (που ξεκίνησε ως ΕΔΤ για λίγες μόνο ώρες) και η «ΕΔΡ» στο ραδιόφωνο, μέχρι τον Μάιο του 2014 οπότε και τέθηκε επισήμως -μετά από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων- σε λειτουργία η «ΝΕΡΙΤ».
Η επαναφορά της ΕΡΤ και των περισσότερον δομών της έγινε ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, στις 13 Ιουνίου του 2015, ωστόσο οι «πληγές» από το «μαύρο» παραμένουν μέχρι και σήμερα, επηρεάζοντας τη λειτουργία της. Με αφορμή την «επέτειο», η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει αναφορές σε εκείνη τη μέρα, τα γεγονότα που επακολούθησαν, την σημερινή εικόνα της και τις «κρυφές και φανερές απειλές» εναντίον της.
Τη σημερινή μέρα, έξι χρόνια μετά την ντροπή για τη δημοκρατία, τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την εργασιακή αξιοπρέπεια, η ΕΡΤ θυμάται και δημιουργεί.
Θυμάται το μαύρο παραπέτασμα που ξαφνικά, χωρίς -τελικά- λόγο και χωρίς πρόσχημα, έπεσε πάνω σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και στις ζωές των ανθρώπων του, σε συνθήκες δημοκρατίας και πολιτικής ομαλότητας, αλλά με τρόπους που θυμίζουν άλλα καθεστώτα και άλλους ξεχασμένους -νομίζαμε- καιρούς.
Θυμάται την αυθόρμητη συμπαράσταση του κοινού, την καθημερινή αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων που υπερασπιζόμενοι την ΕΡΤ δεν υπερασπίζονταν απλά και μόνο ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό προϊόν, αλλά την ίδια την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Θυμάται ποιοι την υπερασπίστηκαν με λόγια και ποιοι μόνο για τα προσχήματα.
Θυμάται την οργή και τη συμπαράσταση της δημοκρατικής Ευρώπης.
Θυμάται τον ασυμβίβαστο αγώνα των εργαζομένων, που κράτησε όρθια την ελεύθερη, δημόσια ραδιοφωνική και τηλεοπτική φωνή, και τελικά επέβαλε την αποκατάστασή της.
Η ΕΡΤ διδάσκεται από τα λάθη και τις επιτυχίες της, στα τέσσερα χρόνια της επαναλειτουργίας της. Πρωτοπορεί στις νέες τεχνολογίες, με την υβριδική τηλεόραση να την ξεχωρίζει από κάθε άλλη τηλεόραση στην Ελλάδα. Με το νέο αθλητικό κανάλι της φέρνει τον αθλητισμό, ελεύθερα, σε κάθε ελληνικό σπίτι. Με νέο ποιοτικό πρόγραμμα και πλουραλιστική ενημέρωση. Με την εδραίωση των Μουσικών Συνόλων της στη μουσική σκηνή της χώρας μας και στο εξωτερικό.
Η ΕΡΤ αντιμετωπίζει και σήμερα κρυφές και φανερές απειλές. Οι απειλές αυτές δεν την πτοούν. Η ΕΡΤ συνεχίζει και θα συνεχίσει τον δρόμο της προς ένα καλύτερο αύριο και η εγγύηση γι’ αυτό είναι η ποιότητα των προγραμμάτων της, ο επαγγελματισμός των εργαζομένων της, η στήριξη της κοινωνίας και, τελικά, η αποδοχή της από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και εκείνων που κάποτε επιχείρησαν να την καταργήσουν, αλλά απέτυχαν.