Διαφάνεια και πολιτική απόφαση για... ξεκαθάρισμα στην ΕΡΤ

Διαφάνεια και πολιτική απόφαση για... ξεκαθάρισμα στην ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αποδέχτηκε τελικά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ο κ. Παναγόπουλος όμως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του. Η οποία όμως δεν θα γίνει άμεσα με κάποια προσωρινή λύση αλλά με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη νομοθεσία.

12 Νοεμβρίου 2009Αποδέχτηκε τελικά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ο κ. Παναγόπουλος όμως θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του. Η οποία όμως δεν θα γίνει άμεσα με κάποια προσωρινή λύση αλλά με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη νομοθεσία. Δηλαδή με προκήρυξη ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού. Για τον οποίο όμως χρειάζεται χρόνος και δεν αποκλείεται να πιάσουμε Χριστούγεννα αν όχι και Πρωτοχρονιά.

Διότι θα χρειαστεί να δοθεί εύλογος χρόνος ώστε να κατατεθούν οι υποψηφιότητες, να εξεταστούν αυτές από επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ, όποιος ή όποια επιλεγεί να εγκριθεί από την Ειδική Επιτροπή Κρίσεων της Βουλής, να υπάρξει επιπλέον χρόνος για ενστάσεις και να εγκριθεί κατόπιν η τοποθέτηση και από το ΕΣΡ. Την ίδια ώρα υπάρχουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα στην ΕΡΤ (συμβασιούχοι, προϋπολογισμός κ.α.) για τα οποία απαιτούνται σύντομα αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Μόνο που έχουν παραιτηεθί πεντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ που δεν έχουν αντικατασαθεί. Η λύση προφανώς αναμένεται να βρεθεί κατά τις συναντήσεις του κ. Γερουλάνου με τον κ. Παναγόπουλο όπου θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες της ΕΡΤ. Χθες, έγινε η πρώτη αλλά δεν υπήρξαν πληροφορίες για το τι συζητήθηκε, αν και τι αποφασίστηκε κ.λπ.

Τελευταία γράφονται και λέγονται πολλά για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τα υπέρογκα ποσά για εκπομπές, τις σπατάλες, τους μισθούς ειδικά ορισμένων και πάει λέγοντας και κλαίγοντας.

Η πραγματικότητα, για να ξεκινήσουμε από την κορυφή της πυραμίδας, είναι ότι το να αμείβεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, όποιος κι αν βρίσκεται σε αυτήν τη θέση, με σχεδόν 350.000 ευρώ ετησίως είναι αν μη τι άλλο υπερβολή. Όπως υπερβολικοί είναι και οι μισθοί και κάποια μπόνους σε εντεταλμένους και άλλους συμβούλους ορισμένοι εκ των οποίων δεν είναι και απαραίτητοι.

Όμως το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι τα ποσά που απολαμβάνουν ορισμένοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά αυτοί που αποφάσισαν αυτούς τους μισθούς και όχι μόνο για τη δύσκολη οικονομική εποχή που διανύουμε. Το κύριο ζήτημα για τη λειτουργία της ΕΡΤ  είναι να υπάρξει επιτέλους πολιτική απόφαση να σταματήσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να τη θεωρούν τσιφλίκι τους και μέσον προπαγάνδας της όποιας πολιτικής. Να πάψουν επιτέλους ορισμένοι να παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους στον ενημερωτικό (κυρίως)  τομέα, να σταματήσουν υπουργοί και βουλευτές να απαιτούν η ΕΡΤ να καλύπτει διάφορες εκδηλώσεις εντός κι εκτός συνόρων και να μην χρησιμοποίεται για όλα όσα θέλουν να ... μοιράζονται και στα ιδιωτικά κανάλια χωρίς να επιβαρύνονται όμως γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κάλυπταν κάποια γεγονότα, ορισμένες δηλώσεις και πάει λέγοντας και κλαίγοντας ...

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αρχίσει κάποια διορθωτική πορεία. Ασφαλώς παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκηση της πολύπαθης ΕΡΤ, αλλά σε δεύτερη φάση. Πρώτα θα πρέπει να αποφασιστεί ότι δεν θα τοποθετούν οι εκάστοτε κυβερνώντες όσους και όποιους θέλουν. Δεν θα χρήζουν συμβούλους με μηνιαίες απολαβές 7, 8 και 10 χιλιάδων ευρώ που οι περισσότεροι ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητοι και θα πάψουν να ζητούν υπογραφές προσλήψεων και συμβάσεων με όποιους γουστάρουν για να εξυπηρετήσουν κυβερνητικά,  κομματικά ή και προσωπικά ζητήματα. Γιατί κάπως έτσι η ΕΡΤ έφθασε να έχει ίσως και πάνω από 4000 μόνιμο προσωπικό και κάθε χρόνο να χρησιμοποιεί επιπλέον και 1000 με 1500 συμβασιούχους. Κι αυτό ενώ το 2001 αποφασίστηκε εθελουσία έξοδος, χαρίστηκαν σε υπαλλήλους της ΕΡΤ πέντε χρόνια για να αποχωρήσουν  με στόχο να μειωθεί το προσωπικό. Κι αντ' αυτού έχει αυξηθεί. Μια εθελουσία για την οποία η δημόσια τηλεόραση θα συνεχίσει να εκταμιεύει ετησίως σχεδόν 10.000.000 ευρώ μέχρι και το 2019.

Η ΕΡΤ διαθέτει τρία αναλογικά προγράμματα (ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3), ισάριθμα ψηφιακά (Cine+, Πρίσμα+, Σπορ+), ένα δορυφορικό (ΕΡT World),  έξι εθνικά, 19 περιφερειακά και δύο διεθνή ραδιοφωνικά προγράμματα, τρία μουσικά σύνολα, το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, τεράστιο αρχείο μέρος του οποίου έχει ψηφιοποιηθεί, ανταποκριτές σε διάφορα μέρη της Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων, διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις, οικόπεδα κ.α. Κι αν αποφασιστεί να μπει τάξη σε αυτόν τον "γίγαντα" απαιτείται γνώση, σχεδιασμός, πολιτική απόφαση για το προς τα που και πως θα κινηθεί και όχι ... πυροτεχνήματα και αιφνιδιαστικές ενέργειες.

Όποιος αποφασίσει να βάλει σε νέα πορεία την ΕΡΤ, είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί σε συμπληγάδες έχοντας να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών συμφέροντα και κατεστημένα. Η ΕΡΤ των τόσων χιλιάδων υπαλλήλων πληρώνει σειρά εξωτερικών παραγωγών αλλά και μικτών παραγωγών που χαρακτηρίζονται από πολλούς και όχι άδικα η μεγάλη πληγή της δημόσιας τηλεόρασης. Πρόκειται για παραγωγές που ενώ η ΕΡΤ εμφανίζεται να βάζει τα περισσότερα, στούντιο, κάμερες, σκηνοθέτες, παρουσιαστές, πληρώνει και εταιρείες παραγωγής με τη δικαιολογία ανάγκης συνεργείων, μοντάζ και πάει λέγοντας. Υπάρχουν συχνά καταγγελίες για υπαλλήλους που οι σύζυγοί τους έχουν εταιρείες οι οποίες εμφανίζονται να συνεργάζονται με την ΕΡΤ ενώ απαγορεύεται, για εταιρείες που φαίνεται να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, για "προαποφασιμένους" διαγωνισμούς προγράμματος, εκπομπές και δημοσιογράφους που συνεργάζονται με διάφορους τρόπους και αμείβονται με ξεχωριστές δύο και τρεις συμβάσεις κ.α. Πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ποτέ, ποια είναι αλήθειες και ποια υπερβολές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ομιχλώδες τοπίο στο οποίο χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Υπέρογκα θεωρούνται, και δικαιολογημένα,  τα ποσά των 8, 10 και 12 χιλιάδων ευρώ που δίνονται σε ορισμένους για να κάνουν μία εκπομπή την εβδομάδα, στούντιο με καλεσμένους, όχι αποκλειστικής απασχόλησης, όταν για κάτι τέτοιο θα ήταν καλοπληρωμένοι με 3000 ή 4000 ευρώ. Αλλά και παρόμοια ποσά που δίνονται σε δήθεν σχολιαστές στο δελτίο και σε εκπομπές. Καταγγελίες ακούγονται και για περίεργες (αν μη τι άλλο) προσλήψεις στην ψηφιακή τηλεόραση όπου φαίνεται να υπογράφει συμβάσεις συμβούλων που αγγίζουν ετησίως ακόμα και τις 100.000 ευρώ. Ίσως για κάποιους να δικαιολογούνται ακόμα και τέτοια ποσά, αλλά πρέπει επιτέλους να υπάρξει διαφάνεια σε όλη αυτήν την ιστορία που κατατρώει τα σωθικά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Για να μη δημιουργούνται συνεχώς υποψίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σπατάλες, ευνοϊκή ... μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών και προσώπων κ.α.

Την ευθύνη για την ΕΡΤ έχει αναλάβει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτύξει ένα σχέδιο που θα βγάλει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από το τέλμα και τα χρέη, διατηρώντας τον ενημερωτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό της ρόλο. Οι εύκολες δηλώσεις για αλλαγή, πολιτιστική στροφή, μακριά από τον ανταγωνισμό και άλλα τέτοια ... χαριτωμένα δεν οδηγούν πουθενά. Απαιτείται συγκεκριμένο, σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο (ακόμα και για τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ)  αλλά και ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες, με κεντρικό άξονα την ψηφιακή εποχή. Κι αυτά απαιτούν χρόνο και σχεδιασμό μακριά από μικροκομματικές ή άλλες επιδιώξεις.  Μπορεί όμως ο κ. Γερουλάνος να προχωρήσει άμεσα σε κάποιες κινήσεις, προσωρινές, ώστε να μην βρίσκεται η δημόσια τηλεόραση στον αυτόματο πιλότο, εκατοντάδες συμβασιούχοι και παραγωγές στον "αέρα" χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, αλλά κυρίως να γνωστοποιήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ευρύτερες αλλαγές ώστε το θέμα να μην παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες και να μην  αφήνει "παράθυρα" για παρανοήσεις.