Τι λέει ο Κώστας Βαξεβάνης στην ΕΣΗΕΑ

Τι λέει ο Κώστας Βαξεβάνης στην ΕΣΗΕΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αποσπάσματα από την επιστολή του Εκδότη του Documento στο Σωματείο που αποδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στην εφημερίδα.

18 Οκτωβρίου 2019

* Στις 29 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Documento, κυκλοφόρησε με λευκή την 3η σελίδα όπου υπάρχει συνήθως διαφήμιση και πληροφορούσε τους αναγνώστες ότι το λευκό αντιπροσωπεύει τις διαφημίσεις που έκοψε ο πρωθυπουργός της χώρας. Με άρθρο της η εφημερίδα, ενημέρωνε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφωνεί σε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητά εκβιαστικά να κόψουν τη διαφημιστική σχέση με το Documento. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην καταγγελία της εφημερίδας.

* Η συνέλευση των εργαζόμενων στο Documento σας γνωστοποίησε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη συμπαράστασή σας.

* Στα φύλλα της εφημερίδας που ακολούθησαν ως σήμερα, επίσης δεν υπήρξε καμία διαφήμιση, ενώ στην εφημερίδα έφταναν mail με τα οποία εταιρείες ματαίωναν τις ήδη κλεισμένες διαφημίσεις.

* Η πώληση της εφημερίδας (όπως σε όλες τις εφημερίδες) αντιπροσωπεύει μόλις ένα μικρό ποσοστό των εσόδων, περίπου το ένα τρίτο. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα προέρχονται από τη διαφήμιση.

* Η διανομή της από το μονοπωλιακό συγκρότημα ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων του εφοπλιστή Μαρινάκη και άλλων ανταγωνιστών, γίνεται με προβληματικό τρόπο αφού το Πρακτορείο σαμποτάρει την πώληση.

* Το Documento συμπληρώνει τρία χρόνια κυκλοφορίας. Έχει μηδενικό δανεισμό, δεν χρωστάει σε κανέναν προμηθευτή ούτε στο Δημόσιο και είναι το μοναδικό μέσο με τρία υψηλά εργασιακά standards: Πληρώνει τους εργαζόμενους στην ώρα τους. Δεν χρωστάει σε κανέναν εργαζόμενο. Η βασική σχέση των εργαζόμενων με την εφημερίδα είναι η πρόσληψη. Πάνω από 98% όσων ασχολούνται με το Documento είναι στο μισθολόγιο της εφημερίδας. Οι ελάχιστοι που υπολείπονται απλώς έχουν σχέση μισθολογίου με άλλους φορείς

* Αυτή τη στιγμή έχει επέλθει οικονομικός στραγγαλισμός της εφημερίδας και αδυναμία για να λειτουργήσουμε. Ως εκδότης (δεν μου αρέσει ο τίτλος αλλά εκ των πραγμάτων τον κατέχω), έχω το δυσμενές προνόμιο να πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα. Ή να αναστείλω την έκδοση ή να μειώσω τα κόστη προκειμένου να επιβιώσει. Επέλεξα να μην κλείσω την εφημερίδα αφήνοντας στον δρόμο 80 εργαζόμενους αλλά να δώσω τη μάχη της έκδοσης μειώνοντας τα κόστη.

* Πήρα τη δύσκολη απόφαση να σταματήσω τη συνεργασία με τέσσερις δημοσιογράφους. Επιπλέον έχουν αποχωρήσει από την εφημερίδα τρεις συνάδελφοι για λόγους που σχετίζονται με προσωπικά θέματα ή ευθύνες που αναλαμβάνουν σε άλλους τομείς εργασίας.

* Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με το επιχειρηματικό σχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί, η εφημερίδα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.