Δεν ξέρουμε αν σας έρχεται στο μυαλό κανένας από το σήμερα...
23 Οκτωβρίου 2019(Τα στοιχεία από το εξαιρετικό blog Πασατέμπος)
Στη δεκαετία του 30 και του 40 η μάχη της προπαγάνδας γινόταν μέσω ραδιοφώνου.
Στην Ιταλία υπήρχε ελληνόφωνη εκπομπή από το Μπάρι που μέσω βραχέων κυμάτων έφθανε στην Ελλάδα. Ο Μουσολίνι είχε βρει τον τρόπο να περνά την προπαγάνδα του. Είχε προσδιορίσει και αμοιβή για όσους έδιναν συνεντεύξεις. Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι για χάρη της λιρέτας μίλησαν σε έναν καθαρά προπαγανδιστικό σταθμό.
Η Γερμανία, είχε ελληνική εκπομπή από τον σταθμό του Βερολίνου (Reichender Berlin) που αναμεταδιδόταν από την Αυστριακό Douan & Alpen της Βιέννης και τον Olympia του Μπρεσλάου (το σημερινό Βρότσλαβ της Πολωνίας).
Ελληνες Ναζί πλαισίωσαν τις ραδιοφωνικές εκπομπές και γρήγορα μπήκαν στην υπηρεσία των αφεντικών τους. Κορυφαίος από αυτούς ο Ευάγγελος Κυριάκης. Εθνοσοσιαλιστής ο οποίος αφού απέτυχε να παίξει κάποιο ρόλο στα πνευματικά πράγματα της χώρας κατέφυγε στο Βερολίνο.
Ο Κυριάκης συνέχισε με περισσότερο ζήλο τις προπαγανδιστικές του εκπομπές και στη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και στη διάρκεια της Κατοχής. Λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα οι εκπομπές καλούσαν τον ελληνικό λαό να κάνει υπομονή γιατί οι Ναζί θα είχαν τον τελευταίο λόγο. Ο Βαγγέλης Κυριάκης είχε προσωπικές σχέσεις με τον Γκέμπελς και ήταν συνεργάτης της Σίτσας Καραϊσκάκη πριν τον πόλεμο. Σκοτώθηκε στο Βερολίνο σε συμμαχικό βομβαρδισμό.
Στη Γερμανία κατέφυγαν κάποια σημαντικά στελέχη των δωσιλόγων. Ετσι αναδιαμορφώθηκαν οι ελληνικές εκπομπές με το «νέο αίμα» που μπήκε στο σταθμό.
Κάθε πρωί 10 έως 11 με σήμα έναρξης τον «τσομπανάκο» που είχαν κλέψει από τον ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ο Κυριάκης με τον Γιώργο Στελλάκη και μια εκφωνήτρια. Σχολιαστής ήταν ο Νίκος Βελισσαρόπουλος, πρώην στέλεχος της ΕΟΝ του Μεταξά και συνεργάτης των Γερμανών επί Κατοχής.
Η δεύτερη εκπομπή μεταδιδόταν από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα. Την παρουσίαζαν ο Κώστας Σκανδάλης και η Σίτσα Καραϊσκάκη (η μεσαία στη φωτογραφία). Ο πρώτος, μέλος της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ, σκοτώθηκε σε συμμαχικό βομβαρδισμό στο Βερολίνο στις 3 Φεβρουαρίου 1945 με τη γυναίκα του και το παιδί του, μαζί με 3.000 ακόμα Γερμανούς. Η Σίτσα Καραϊσκάκη επί Κατοχής υπήρξε διευθύντρια λογοκρισίας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο από το Ειδικό Δικαστήριο (18 Αυγούστου 1945) , αλλά έζησε στην Ανατολική Γερμανία ανενόχλητη μέχρι το 1952 που αμνηστεύθηκε για τα εγκλήματά της κατά της Ελλάδας. Το 1963 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως χήρα πλέον και το 1968 ο δικτάτορας Παπαδόπουλος της έδωσε την άδεια να μείνει στη χώρα. Το 1975 της χορηγήθηκε και σύνταξη λογοτέχνη! Πέθανε το 1987.