NEO Δ.Σ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ... ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

NEO Δ.Σ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ... ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τοποθετήθηκε λοιπόν το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Για την ακρίβεια διορίστηκαν τα πέντε μέλη (αναπληρώνουν τα ισάριθμα που παραιτήθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές) από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.
Την ίδια ώρα όμως η ΕΡΤ ξαναμπήκε και στο εισαγγελικό στόχαστρο. Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και τις εκπομπές για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

26 Νοεμβρίου 2009Τοποθετήθηκε λοιπόν το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Για την ακρίβεια διορίστηκαν τα πέντε μέλη (αναπληρώνουν τα ισάριθμα που παραιτήθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές) από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, τα οποία μετά από την προβλεπόμενη ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πήραν και την θετική γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Πρόκειται για τους Τζώνυ Καλημέρη (σύμβουλος διοίκησης επιχειρήσεων),  Γιώργο Ελενόπουλο (δημοσιογράφο), Γιώργο-Ανδρέα Ζάννο (δικηγόρος), Ηλία Μοσχονά (σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων) και Στυλιανό Στεφάνου (οικονομολόγος).

Την ίδια ώρα όμως η ΕΡΤ ξαναμπήκε και στο εισαγγελικό στόχαστρο. Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και τις εκπομπές για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ύστερα λοιπόν από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου  της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Σακελάκου άρχισε να σχηματίζεται δικογραφία, στο πλαίσιο ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα έχει στόχο να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και το αν προκύπτει διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων  ποινικών αδικημάτων. Για την ΕΡΤ πάντως έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εισαγγελικές παρεμβάσεις με τις περισσότερες (αν εξαιρέσει κανείς δικαστήρια που έγιναν για εργατικά θέματα) να οδηγούνται στο αρχείο. Να δούμε λοιπόν που θα καταλήξει και αυτή η εισαγγελική παρέμβαση.

Στην ΕΡΤ πάντως αυτή τη στιγμή, όπως λέγεται, αυξημένες αρμοδιότητες έχει ο Τζώνυ Καλημέρης που μαζί με το υπόλοιπο Δ.Σ. της ΕΡΤ πρέπει να δώσουν άμεσα λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Προφανώς επιλέχθηκε από τον κ. Γερουλάνο να πάρει ο Τζώνυ το «όπλο» του καθώς διαθέτει εμπειρία στα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά και στον συγκεκριμένο οργανισμό αφού έχει εργαστεί σε αυτόν αρκετά χρόνια και από διάφορες επιτελικές θέσεις. Τελευταία ήταν σύμβουλος του υπό παραίτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου, θέση από την οποία παραιτήθηκε προ ημερών για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Ο Τζώνυ Καλημέρης λοιπόν γνωρίζει τον οργανισμό και μπορεί τουλάχιστον γι αυτό το μεσοδιάστημα να τον «βάλει» και πάλι μπροστά καθώς μέχρι τώρα, λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο»,  ενώ δεν έχει ξεκινήσει κανονικά ούτε το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Τα νέα μέλη θα βρεθούν βέβαια σε συμπληγάδες καθώς πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει με τους περίπου 1100 συμβασιούχους, οι συμβάσεις πολλών εκ των οποίων είτε έχουν λήξει είτε λήγουν στο τέλος του χρόνου. Θα πρέπει επίσης να βάλουν σε τάξη και να ολοκληρώσουν τον προϋπολογισμό πιθανότατα περιορίζοντας όσο γίνεται σε αυτή τη φάση τα έξοδα, να προχωρήσουν ανοικτά θέματα όπως συμφωνίες με EBU, εξωτερικές και εσωτερικές παραγωγές, τι θα γίνει με τις λεγόμενες μεικτές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη κ.α.

Η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ  έχει προκηρυχθεί, αιτήσεις μπορούν να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά στο www.opengov.gr, οι απολαβές του για άλλη μια φορά δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Από την προκήρυξη φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση αναζητεί (;) πρόσωπο άφθαρτο, που δεν έχει ανάμειξη με τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί. Αναρωτιέται πάντως κανείς πως γίνεται ένα στέλεχος της αγοράς να αποφασίσει να καταθέσει αίτηση για να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη θέση χωρίς να γνωρίζει ποιες θα είναι οι απολαβές του; Ονόματα ακούγονται πολλά αλλά τίποτε δεν επιβεβαιώνεται. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν και αν μη τι άλλο προβληματικό αφού θα έδειχνε στημένο διαγωνισμό. Όποιος/α επιλεγεί πάντως θα αναλάβει τα ηνία της ΕΡΤ ουσιαστικά από την καινούρια χρονιά.

Πολλοί λένε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ΕΡΤ. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόσο σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» και τον Τάσο Παππά όσο κι αργότερα στο πρες ρουμ όταν ρωτήθηκε γι αυτά. Απέφυγε να δώσει το … στίγμα του σχεδίου. Μιλώντας στον Τάσο Παππά αρκέστηκε να κάνει λόγο «για σχήμα πιο μικρό και πιο ευέλικτο». Αυτό όμως ήταν αρκετό για να αρχίσει μια παραφιλολογία περί μείωσης καναλιών και ραδιοσταθμών. Το πιο πιθανό είναι να μην εννοούσε κάτι τέτοιο, αν κι ένα σουλούπωμα (οργανωτικό) χρειάζεται.