Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ "ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ"

Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ "ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ"
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κινδυνεύουμε να χάσουμε το «ψηφιακό στοίχημα». Κι αυτό πλέον δεν το σημειώνουμε μονότονα εμείς, αλλά το επισήμαναν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με ξεκάθαρο τρόπο, οι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

04 Δεκεμβρίου 2009ΜΕ "ΘΟΛΟ" ΤΡΟΠΟ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ "ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ"

Στο "ρυθμό" της αναλογικής και η ψηφιακή τηλεόραση

Κινδυνεύουμε να χάσουμε το «ψηφιακό στοίχημα». Κι αυτό πλέον δεν το σημειώνουμε μονότονα εμείς, αλλά το επισήμαναν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με ξεκάθαρο τρόπο, οι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Δεν έκρυψαν μάλιστα ότι υπάρχει "κίνδυνος" να ακολουθήσει η αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεόρασης το "δρόμο" της αναλογικής. Δηλαδή, με λίγα λόγια, να συνεχιστεί το θολό και άναρχο τοπίο που έχει "κτιστεί" εδώ και δύο δεκαετίες με κάποιους να ... λυμαίνονται το φάσμα.

Κάτι τέτοιο άλλωστε φαίνεται να επιχειρείται και με το ψηφιακό φάσμα, την αξία του οποίου οι επικεφαλής της ΕΕΤΤ κοστολόγισαν μεταξύ 17 και 44 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση θα έχουμε για άλλη μια φορά το ελληνικό δημόσιο να εκχωρεί στους επίδοξους (γνωστούς και μη εξαιρετέους) καναλάρχες άυλο αγαθό που αποτελεί κρατική περιουσία αξίας 17 έως 44 εκατομμυριών ευρώ χωρίς εκείνοι να βάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.

Τόνισαν ότι η χώρα μας δεν θα είναι έτοιμη για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή την 1/1/2012 ενώ δεν απέκλεισαν να μην έχει προχωρήσει το θέμα ακόμα και το 2015. Κυρίαρχα προβλήματα όπως είπαν είναι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και η γραφειοκρατική πράκτικη της δημόσιας διοίκησης. Ανέφεραν μάλιστα ως  χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για την τοποθέτηση κεραιών απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις άδειες με τις αρμοδιότητες να φτάνουν έως και τα κατά τόπους δασαρχεία. Και να υπολογίσει κανείς ότι πρέπει να εγκατασταθούν κεραίες σε 142 θέσεις.

Σε αυτά τώρα προσθέστε:
    -Τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Digea (η εταιρεία που δημιουργήθηκε από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας για τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων) και τις συνεργαζόμενες εταιρείες κινητής και σταθερής  τηλεφωνίας για την πώληση των ψηφιακών υπηρεσιών.
    - Ότι δεν υπάρχει κοινή πορεία για την ψηφιακή μετάβαση μεταξύ Digea και ΕΡΤ.
    -Έρευνες αποδεικνύουν ότι σημαντικά τμήματα του ελληνικού λαού ή δεν γνωρίζουν ιδιαίτερα πράγματα για την ψηφιακή μετάβαση ή βρίσκονται σε σύγχυση καθώς πιστεύουν ότι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι επιλογή, κάτι δηλαδή σαν τη συνδρομητική κι ότι όποιος επιθυμεί θα την επιλέγει.
    -Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ενημέρωση του κοινού. Στην Αμερική, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που οι πολίτες είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία απαιτήθηκαν δύο και παραπάνω χρόνια συνεχούς ενημέρωσης για να προχωρήσουν στη μετάβαση. Εμείς εδώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε τα πρώτα σποτ που έχει ετοιμάσει η Digea και τα οποία δεν θα φθάνουν βέβαια για να ενημερωθούν σωστά, πλήρως και επαρκώς όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο θεωρείται τουλάχιστον ανεπαρκές, υπάρχουν και ορισμένα "ύποπτα" σημεία. Για παράδειγμα στην πιλοτική φάση της παράλληλης μετάδοσης ψηφιακού και αναλογικού σήματος δικαίωμα να εκπέμψουν ψηφιακά έχουν μόνο τα νομίμως λειτουργούντα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Κάτι που σημαίνει ότι κανένας νέος παίκτης δεν μπορεί αν το θελήσει να μπει στη διαδικασία. Αργότερα, κατά την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, τα ίδια κανάλια πριμοδοτούνται με μόρια λόγω πιλοτικής φάσης και κριτηρίου παλαιότητας! Αν αυτά δεν αλλάξουν είναι ξεκάθαρο ότι η τράπουλα είναι ... σημαδεμένη, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τις 16 ψηφιακές συχνότητες άφησε ουσιαστικό ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια δεύτερη συχνότητα "δωράκι" στους ήδη έχοντες και κατέχοντες. Απαιτείται λοιπόν σύντομα επανεξέταση τουλάχιστον ορισμένων διατάξεων, οπωσδήποτε κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας αδειοδότησης ώστε να διαφανεί ότι το "παιχνίδι" είναι ανοικτό για όποιον ενδιαφέρεται και θα παιχτεί με ίσους όρους.

Οι επικεφαλής της ΕΕΤΤ όταν ρωτήθηκαν αν  «οι άδειες είναι σημαδεμένες» απάντησαν ότι δεν  «είναι θέμα του νόμου, αλλά της εφαρμογής του». Τα πράγματα πάντως δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής  Α. Κακλαμάνης έκανε λόγο «για αρχή νέας ανωμαλίας στο ψηφιακό στερέωμα» ενώ για «σκοπιμότητες» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Με τη σειρά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης επισήμανε ότι «τα πάντα στην Ελλάδα οργανώνονται με την αρχή της προσωρινότητας, προκειμένου να γίνει μονιμότητα και να μην εισπράξει τίποτα το ταλαίπωρο κράτος. Το σύστημα κλεπτοκρατίας στην Ελλάδα οργανώνεται από τον ίδιο το νόμο, που παράγει και οργανώνει τη διαφθορά».

Πάντως, μπορεί να είναι καλές οι διαπιστώσεις αλλά θα ήταν καλύτερα να γίνεται συγκεκριμένο έργο ώστε να μην αφήνονται ανοικτά τέτοιου τύπου ζητήματα. Και η ευθύνη ανήκει πλέον στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα έχοντας παράλληλα απέναντί της και το χρόνο που περνάει με τη "μηχανή" στο συγκεκριμένο ζήτημα ακίνητη. Και όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της ΕΕΤΤ «αν χαθεί κι άλλος χρόνος, όλες οι χώρες, ακόμη και η Τουρκία ή η Αίγυπτος, που έχουν δηλωσει πως θα χρησιμοποιήσουν την ίδια ζώνη φάσματος για τις εφαρμογές αυτές, θα μπορούν να καταγγείλουν πως εμείς τους παρεμβάλουμε στη ζώνη αυτή»...