ΟΚ

ΟΚ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Myspace

Οι ΟΚ προτιμούν ηλεκτρονικό ήχο με ηλεκτρικά στοιχεία και ελληνικό στίχο.  Όλη η φιλοσοφία του συγκροτήματος συνοψίζεται στη φράση «Ποπ διάθεση και μουσική χωρίς συντηρητικά».

07 Δεκεμβρίου 2009Myspace

Οι ΟΚ είναι:
Εβίτα Μητσοπούλου: Φωνητικά
Βαγγέλης Ορφανίδης: Synths – Προγραμματισμός
Theo Kal: Κιθάρες

Οι ΟΚ προτιμούν ηλεκτρονικό ήχο με ηλεκτρικά στοιχεία και ελληνικό στίχο.  Όλη η φιλοσοφία του συγκροτήματος συνοψίζεται στη φράση «Ποπ διάθεση και μουσική χωρίς συντηρητικά». Ποπ αισθητική, φρέσκες μελωδίες, με στίχους απλούς, καθημερινούς αλλά και πολύ διαφορετικούς. Κάποια κομμάτια τους ξεχωρίζουν μέσα από το myspace και μπαίνουν στο playlist online και μη, σταθμών της Ελλάδας αλλά και της Αμερικής (Αθάνατο Greek Community!!) παρόλο που δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή επίσημη δισκογραφία.
Ταυτόχρονα το μόνο ορχηστρικό τους κομμάτι, θα ταξιδέψει ως τη Γαλλία, για να συμπεριληφθεί σε electro συλλογή γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού.
Παράλληλα έχουν κάνει remix στο Ulysses των Franz Ferdinand πολύ πριν την επίσημη κυκλοφορία του, ως μέλη του Beatport.com, ενώ έχουν διασκευάσει και το “A pain that I am used to” των Depeche Mode, για ένα project του Hysterika, του μεγαλύτερου Fun Club των Depeche Mode παγκοσμίως!
Οι ΟΚ έχουν εμφανιστεί σε πολλά club της Αθήνας, όπως το Όνομα του Ρόδου τα Stage Dance Factory και Multi 22 του Club 22, το Open Bar το Βlender στο Mall και το ENVY στην Πανόρμου και στο Κεφαλάρι. Επίσης Live Dance Parties έχουν στηθεί και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, από την Καλαμάτα έως τη Δράμα και από την Κάλυμνο έως τις Σπέτσες! Έχουν συνεργαστεί με τα καταστήματα ρούχων BSB, σε ανάλογα parties, στην Αθήνα και στην Πάτρα, στα πλαίσια της χορηγίας της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επίσης έχουν εμφανιστεί στο Musicwave Festival στην Πάτρα, με την υποστήριξη του musicwave.gr και της ΕΜΙ, στη Γιορτή της Μουσικής, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φεστιβάλ χορευτικής μουσικής, Earthdance, και στο Going Youth Festival στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.



Εξηγήστε μου λίγο την φιλοσοφία του συγκροτήματος «Ποπ διάθεση και μουσική χωρίς συντηρητικά» που συναντάμε στο βιογραφικό σας.

“Ποπ διάθεση” επειδή η αισθητική μας είναι ποπ! “Χωρίς συντηρητικά”, γιατί η νοοτροπία μας είναι Rock. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε κάτι φρέσκο χωρίς να μας ενδιαφέρει απαραίτητα να ακολουθήσουμε την πεπατημένη! Γι’ αυτό θα ακούσετε και στα κομμάτια μας στίχους απλούς (και όχι απλοϊκούς) χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις ή σώνει και καλά μισό κιλό κουπλέ και 3 κιλά ρεφραίν! Και αν στα τρόφιμα τα «συντηρητικά» βοηθούν στο να διατηρηθούν περισσότερο, στη μουσική πιστεύουμε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: «Χωρίς συντηρητικά» μπορείς να θέσεις τις σωστές βάσεις ώστε ένα τραγούδι να καταφέρει να αντέξει στο χρόνο.

Κάποια κομμάτια σας μπήκαν ακόμα και πριν κυκλοφορήσουν επίσημα στα playlist κάποιων σταθμών. Δεν υπήρξε θέμα με τα πνευματικά σας δικαιώματα;
Τα τραγούδια μας είναι ούτως ή άλλως κατοχυρωμένα οπότε θεωρητικά κανείς δεν θα μπορούσε να μας τα κλέψει! Από την άλλη πλευρά, από τη στιγμή που τα τραγούδια σου τα δημοσιεύεις στο myspace, σημαίνει ότι τα εκθέτεις στον κόσμο, οπότε θες να τα ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά! Εφόσον τα άκουσαν κάποιοι σταθμοί και θέλησαν να συνεισφέρουν σε αυτό (και τους ευχαριστούμε πολύ), γιατί να έχουμε πρόβλημα;

Απ’ ότι κατάλαβα αντιμετωπίζετε τη μέθοδο του playlist στο ραδιόφωνο μάλλον θετικά.
Στη δική μας περίπτωση, όλα λειτούργησαν πολύ ρομαντικά! Κάποιοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί άκουσαν τα κομμάτια μας στο myspace και αποφάσισαν να τα παίξουν στις εκπομπές τους. Playlist σημαίνει μία λίστα με κομμάτια στη σειρά. Αυτό δεν είναι εξ’ ορισμού κάτι κακό. Ακούμε από μεγαλύτερούς μας, ότι κάποτε άκουγαν συγκεκριμένους παραγωγούς οι οποίοι πρότειναν νέες κυκλοφορίες και βοηθούσαν τους ακροατές να ανακαλύψουν νέα μουσική, να εμβαθύνουν στη μουσική, να αγαπήσουν τη μουσική και τελικά να τη στηρίξουν. Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα ραδιόφωνα του κόσμου.

Τί είναι αυτό που σας συναρπάζει στον στιχουργικό και τι στον μουσικό τομέα;
Σε ό,τι αφορά τον στίχο, μας συναρπάζει η αμεσότητα και η απλότητα! Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να γράψεις απλούς στίχους που να καταφέρνουν να σε κάνουν να ταυτιστείς μαζί τους, να σου θυμίσουν μια δική σου ιστορία, να σε βάλουν να σκεφτείς και τελικά να σε αγγίξουν. Εκτιμούμε πολύ τα τραγούδια που δεν έχουν ούτε ένα τυχαίο στιχάκι για χάρη της ομοιοκαταληξίας, ή που καταφέρνουν μέσω των στίχων να σου μεταφέρουν ζωντανές εικόνες. Για παράδειγμα στίχοι όπως αυτοί του Διονύση Τσακνή, ή του Φοίβου Δεληβοριά ή της Ευσταθίας ή της Μάρως Μαρκέλλου, είναι αυτοί που εμάς τουλάχιστον, μας κάνουν κλικ. Συντηρητικά (να’ τα πάλι!) όπως «Σ’ αγαπώ και πονώ, χωρίς εσένα δε μπορώ» ή «Στον διαμαντένιο σου ουρανό, αστροφέγγει η μορφή που θα φορώ» προσωπικά δεν μας αγγίζουν καθόλου! Σε ό,τι αφορά τη μουσική, μας συναρπάζουν πολλοί και διαφορετικοί ήχοι αρκεί να έχουν κάτι καινούριο να πουν, κάτι φρέσκο να δείξουν και γενικότερα να έχουν άποψη και λόγο ύπαρξης. Το να επαναλαμβάνεις έναν ήδη τετριμμένο ήχο, για εμάς είναι κάτι ανούσιο και χωρίς καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Σαφώς δεν περιμένουμε από τον καθένα (ούτε από εμάς) να φτιάξουμε ένα ΝΕΟ ήχο. Απλά να προσπαθήσουμε τις επιρροές μας να τις πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Η μουσική είναι μία και όποιος αγαπάει τη μουσική πραγματικά, δε νομίζουμε ότι ακούει μόνο ένα είδος μουσικής.

Νιώθετε να έχετε συγγενείς στο ελληνικό πεντάγραμμο;
Παρθενογένεση δεν υπάρχει. Οπότε με αυτή την έννοια σαφώς συγγενεύουμε με όποια μουσική και αν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Προσπαθούμε όλα αυτά τα ερεθίσματα που έχουμε δεχτεί, να μην τα αναπαράγουμε, αλλά να τα χρησιμοποιούμε ως υλικά για να φτιάξουμε το δικό μας, ολοδικό μας οικοδόμημα! Σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον καλλιτέχνη με τον οποίο να είμαστε «αδερφάκια». Οι επιρροές μας όμως είναι άπειρες!

Με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, σίγουρα θα θέλαμε να συνεργαστούμε με όλους όσους εκτιμάμε καλλιτεχνικά ή έχουν να προσφέρουν το κάτι διαφορετικό και να μας ανοίξουν ένα νέο ορίζοντα! Με αυτή τη λογική δουλέψαμε και για ένα τραγούδι του δίσκου μας που λέγεται «Η ζωή μας η παλιά». Οι στίχοι απαιτούσαν ένα «διάλογο» μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι συναντιούνται μετά από χρόνια και αναπολούν την παλιά τους ζωή. Ψάχναμε κάτι εναλλακτικό, κάτι που θα έκανε τη διαφορά. Τελικά πετύχαμε διάνα, αφού πείσαμε τον Γιάννη Ζουγανέλη να τραγουδήσει electro!  Το αποτέλεσμα είναι άκρως ανατρεπτικό και ενδιαφέρον...
Επίσης αυτή την περίοδο παίζουμε στο Polis Stage κάθε Παρασκευή και Σάββατο σε ένα επίσης πολυσυλλεκτικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα, όπου συνδυάζει DJing, θεατρικές παρεμβάσεις, βιντεοπροβολές και βέβαια live με την Ευρυδίκη, τον Δημήτρη Κοργιαλά, τον Γιώργο Καραδήμο, τους DJs του BEST 92,6 Μαρία Παπιδάκη και Σπύρο Παγιατάκη και την ηθοποιό Τζένη Μπότση.

Ονειρευτείτε φωναχτά για το μέλλον σας.
Θα θέλαμε να μπορούμε να δημιουργούμε μουσικές που να έχουν απήχηση στον κόσμο. Θα θέλαμε να ξυπνάμε και το μόνο που να έχουμε στο μυαλό μας να είναι το πώς θα δημιουργήσουμε το επόμενο κομμάτι μας. Να μπορούμε να ζούμε από τη μουσική και όταν πέφτουμε για ύπνο να βλέπουμε νότες και όχι προβατάκια!

Σχέδια για το μέλλον;
Το μέλλον έφτασε! Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το ντεμπούτο album μας με τίτλο «Το Μέλι» από τη FRIENDS MUSIC FACTORY. Η FRIENDS είναι μια νέα εταιρεία, με νοοτροπία που ταιριάζει απόλυτα στο δικό μας προφίλ και γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαν έτσι τα πράγματα για εμάς! Ο λόγος; Απλά ο τρόπος δουλειάς τους δείχνει ότι όλα γίνονται με μεράκι. Αυτή είναι η λέξη κλειδί: Μεράκι. Βασική της αρχή, είναι ο σεβασμός στον ακροατή. Γι’ αυτό και προσφέρει προσεγμένες παραγωγές σε όμορφες συσκευασίες και μόλις στην τιμή των 9.90€! Για σκεφτείτε το. Δουλειά μηνών σε ένα πλήρες πακέτο και σε τιμή μικρότερη από δύο Freddoccino!! Τι άλλο να θέλουμε λοιπόν από «Το Μέλι» μας;;;
Από εκεί και πέρα... live, live και live!