Εδώ κι έξι μήνες περιμένουν οι Δημιουργοί να δοθεί η άδεια στον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό της ΕΔΕΜ,
10 Ιανουαρίου 2020Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Η ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) είναι η φυσική συνέχεια της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και είναι έτοιμη εδώ και μήνες με ολοκληρωμένο καταστατικό ως νέος φορέας συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από μουσικά έργα.
«Μετά από αγώνες των πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων για τη δημιουργία του δικού τους Συλλογικού Φορέα για την προστασία, διαχείριση και απόδοση των πνευματικών τους δικαιωμάτων, το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωσή του και λειτουργία του είναι πλέον γεγονός», λένε οι ίδιοι.
Ο νέος φορέας έχει τη μορφή του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Συνεταιρισμού Δημιουργών /Δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας από μουσικά έργα και ακολουθεί τους όρους και διαδικασίες των διεθνών ΟΣΔ με τους οποίους θα βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση.
Και σε αυτόν ανήκουν περισσότεροι από 14 χιλιάδες Δημιουργοί, Συνθέτες και Στιχουργοί. Αλλά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εδώ και μήνες δεν του δίνει άδεια.
«Ολοι εμείς οι σχεδόν 14.000 που απομείναμε, είμαστε κατεστραμμένοι οικονομικά και καλλιτεχνικά», γράφει ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας. «Εδώ κι έξι μήνες περιμένουμε να μας δοθεί ως όφειλε, ως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο η άδεια του αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού μας της ΕΔΕΜ, αλλά εκείνοι ονειρεύονται νέες ΑΕΠΙ».
Αυτό με τη νέα ΑΕΠΙ που λέει ο Κώστας είναι η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εκδώσει διαπιστωτική πράξη για τη δραστηριοποίηση μίας Ανώνυμης Εταιρείας που λέγεται «IP HUB Α.Ε.» ως Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ).
Οπως γράφει η Πόλυ Κρημνιώτη στην Αυγή, «νόμιμος εκπρόσωπος και μοναδικός μέτοχος της ΑΟΔ εμφανίζεται ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Νανόπουλος, ιδιοκτήτης εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών. Το ερώτημα που προκύπτει, δεδομένου ότι είναι άγνωστος και στον χώρο της μουσικής, και σ' αυτόν των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι αν λειτουργεί για δικό του λογαριασμό ή εκ μέρους κάποιου πελάτη του. Ακόμα πιο μείζον προκύπτει το ερώτημα ποιοι είναι οι δημιουργοί που έχουν αναθέσει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους στη συγκεκριμένη ΑΟΔ. Ο νόμος προβλέπει πάνω από έναν δημιουργό».
Μοιάζει σαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προχωρά στη δημιουργία μιας νέας ΑΕΠΙ των ιδιωτών και όχι των δημιουργών. Εκεί φτάσαμε...
Η συνάντηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και των Δημιουργών (από το Εθνος η φωτογραφία) αποδεικνύεται πως ήταν η τέλεια κοροϊδία προς τους συνθέτες και τους στιχουργούς!