Οι πολίτες που διαφωνούν με το σχέδιο του Κ. Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» πρακτικά στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη μη εφαρμογή του.
23 Μαΐου 2020Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη
Διότι ακόμα και να προσφύγουν κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε χθες και ορίζει δρόμους που κλείνουν κτλ, οι πιθανότητες να κάνει δεκτή το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσωρινή -έστω- αναστολή της, είναι απειροελάχιστες.
Είναι ίδια περίπτωση με τις τέσσερις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ και οι οποίες ζητούσαν έκδοση προσωρινής διαταγής για να ανοίξουν οι εκκλησίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, για λόγους δημόσιας Υγείας, το ΣτΕ τις απέρριψε.
Η χθεσινή ΚΥΑ στην κορυφή της επικαλείται το άρθρο 5 του Συντάγματος (ατομικές ελευθερίες) καθώς και την ερμηνεία που έχει να κάνει με τη δημόσια Υγεία, αλλά και όλους τους νόμους και τις αποφάσεις σχετικά με τον COVID 19.
Με βάση τα παραπάνω, αν φορείς ή πολίτες προσφύγουν κατά του σχεδίου, το πιο πιθανό είναι ν' απορριφθούν οι αιτήσεις τους. Εκτός, ίσως, αν μία προσφυγή κατά της ΚΥΑ εξετάσει όχι το σχέδιο, αλλά το κατά πόσο αυτό σχετίζεται με τον COVID 19 και την ερμηνεία του άρθρου 5 του Συντάγματος...
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, εάν το σχέδιο του δημάρχου Αθηναίων δεν πέρναγε μέσα από τη νομική «ασπίδα προστασίας» περί COVID 19, θα ήταν «τρωτό», όπως όλες οι νομοθετικές και διοικητικές πράξεις (βλέπε π.χ. γήπεδο ΠΑΟ στον Ελαιώνα). Πρόκειται για ένα κόλπο - «δώρο» στον Μπακογιάννη- που έκανε χθες η κυβέρνηση με την έκδοση της ΚΥΑ, το οποίο συνιστά αντιδημοκρατική συμπεριφορά.