The Mall: Αυθαίρετο ετών... 15!

The Mall: Αυθαίρετο ετών... 15!
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ούτε ο φόρος μεταβίβασης του οικοπέδου δεν έχει καταβληθεί ακόμα!

28 Σεπτεμβρίου 2020

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Από την οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα εξαμήνου που έδωσε η Lamda Development στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι η «νομιμοποίηση» του Mall δεν έχει ολοκληρωθεί, κι ενώ σε δύο μήνες κλείνουν 15 χρόνια από τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου, η εταιρεία οφείλει ακόμη το φόρο μεταβίβασης 16,3 εκατ. ευρώ για το οικόπεδο όπου αυτό κτίστηκε!

Πριν φτάσουμε στο θέμα της «νομιμοποίησης» ας θυμηθούμε περιληπτικά πώς στήθηκε αυτό το μέγα σκάνδαλο:

- To 2001 ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος συνάπτει μία σύμβαση με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προκειμένου ο δήμος Αμαρουσίου να χτίσει τα σπίτια που θα έμεναν οι δημοσιογράφοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ΟΕΚ παραχωρεί οικόπεδο 43 στρεμμάτων.
- Ο Δήμος Αμαρουσίου φτιάχνει Δημοτική Επιχείρηση με αντικείμενο την σύμβαση με τον ΟΕΚ και πουλάει την επιχείρηση στην Lamda Development, η οποία αποφασίζει να κτίσει στο εν λόγω οικόπεδο όχι τα σπίτια (σ.σ. που τελικά έγιναν από την κάτω πλευρά των γραμμών του ΗΣΑΠ) αλλά το εμπορικό κέντρο 80.000 τ.μ. αντί για κάποιες ήπιες εμπορικές χρήσεις (παντοπωλείο, κομμωτήριο κτλ) για τις ανάγκες των... δημοσιογράφων του 2004.
- Η Βουλή γίνεται πολεοδομία για χατίρι του ομίλου Λάτση, στην οποία ανήκει η Lamda Development, και με νόμους του δίνει οικοδομική άδεια με συντελεστή δόμησης «απαγορευμένο» για την περιοχή που εκτός των άλλων είναι και αμιγούς κατοικίας.
- Τα εγκαίνια του Mall έγιναν το Νοέμβριο του 2005. Η μεταβίβαση του οικοπέδου από τον ΟΕΚ στην εταιρεία έγινε τρεις μήνες αργότερα!
- Στο μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο βγάζει αντισυνταγματικούς τους σχετικούς νόμους.
- Η τελευταία απόφαση που το καθιστούσε αυθαίρετο εκδόθηκε το 2014.

Τώρα, η «νομιμοποίηση» προωθείται μέσω ενός προεδρικού διατάγματος και ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου... Με πολύ απλά λόγια, η Lamda αναλαμβάνει μετά από συμφωνία με το Δήμο Αμαρουσίου και την Εθνική Τράπεζα να αγοράσει έκταση και να την αναπλάσει για λογαριασμό του Δήμου ως «αντιστάθμισμα» στις παρανομίες του Mall.

Στην πρόσφατη οικονομική της έκθεση η Lamda αναφέρει: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η οποία φυσικά προϋποθέτει τη λειτουργική συνδρομή των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, θα διασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του Εμπορικού Κέντρου». Αφήνει, δηλαδή, αιχμές κι από πάνω ότι τυχόν καθυστερήσεις στη «νομιμοποίηση» θα βαρύνουν το «κακό» Δημόσιο...

Στην έκθεση, όπως αναφέραμε παραπάνω, γίνεται αναφορά και στο φόρο μεταβίβασης ύψους 16,3 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλλει η εταιρεία και ότι μετά από πολύχρονες διαμάχες με την αρμόδια ΔΟΥ, η εταιρεία έχει προσφύγει κατά κατά της απόφασης ορισμού του φόρου...

Επειδή η Lamda Development με την υπόθεση του Mall είδε ότι δεν είναι ανίκητη απέναντι σε πολίτες και δικαστήρια, τώρα για να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό βάζει όρο «περί μη ύπαρξης εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης κατά διοικητικών πράξεων»...

 

(πηγή phto: facebook Mall)