Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη
30 Σεπτεμβρίου 2020Στα τέλη Οκτώβρη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για τη συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες πατεράδες που λόγω διαζυγίου και απόδοσης της επιμέλειας κατά 98% στις μητέρες, περνάνε ελάχιστο χρόνο με τα παιδιά τους και δεν έχουν ίση συμμετοχή στο μεγάλωμά τους.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επιμελείται του θέματος θα εισηγηθεί γενικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, αλλά όπως τόνισε ο Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κιν.Αλ. Α. Λοβέρδου, η συνεπιμέλεια «θα είναι το ελάχιστο δεδομένο που θα υπάρχει σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».
Πιο αναλυτικά ανέφερε: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Για τη συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπήρξε ένα αδιανόητα μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής πολλών. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Συνεστήθη έτσι μία πολυμελής νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αυτό θα κριθεί εκ των υστέρων. Θα σας πω όμως ότι βρισκόμαστε στο τέλος... Θέλω να προχωρήσουμε σε ένα νομοθέτημα που αφορά την αναμόρφωση του γονεϊκού δικαίου ειδικά για το θέμα των σχέσεων γονέων - παιδιού και για το θέμα της συνεπιμέλειας».
Τα τελευταία χρόνια πολλοί μπαμπάδες είχαν οργανωθεί σε ομάδα στο facebook με τον τίτλο «Ενεργοί Μπαμπάδες» με αίτημα τη συνεπιμέλεια. Η κίνησή τους, μάλιστα, απέκτησε πρόσφατα και νομική μορφή, ενώ στα μέσα του καλοκαιριού υπήρξε και μία αλλαγή στον αστικό κώδικα ως «προπομπός» της συνεπιμέλειας, σύμφωνα με την οποία ο γονέας που έχει την επιμέλεια και επιθυμεί να αλλάξει πόλη ή χώρα, πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη και του άλλου γονέα. Εάν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη, τη σχετική άδεια μπορεί να τη δώσει -ή όχι- το δικαστήριο.