Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη
10 Νοεμβρίου 2020Ενώ η κυβέρνηση έχει μοιράσει πάνω από 22 εκατ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τον κορωνοϊό, έρχεται τώρα ο ΕΟΔΥ και λέει επίσημα αυτό που ψυχανεμιζόμαστε: να μην βλέπουμε πολλές ειδήσεις γιατί «η συνεχόμενη ροή ειδήσεων και μάλιστα με αρνητικό χαρακτήρα (δηλαδή νέα κρούσματα, θάνατοι και νέα μέτρα περιορισμού) μπορεί να αυξάνουν το άγχος και το φόβο ή ακόμα και να λειτουργούν σαν ψυχοτραυματισμός...».
Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ έχουν αναρτηθεί κείμενα για την «Ψυχική διαχείριση της επιδημίας Covid-19 στο γενικό πληθυσμό» καθώς και «Οδηγός για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του κορωνοϊού». Τα κείμενα αυτά τα έχει επιμεληθεί η Α' Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή το νέο lockdown και την απομόνωση των πολιτών.
Στο πρώτο κείμενο («Ψυχική διαχείριση της επιδημίας Covid-19 στο γενικό πληθυσμό») στους τρόπους διαφύλαξης της ψυχικής υγείας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση στην ενημέρωση (τηλεόραση, διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας» και ότι «μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή παραπληροφόρησης» (σ.σ. θυμηθήκαμε τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ που έλεγε στα τέλη Γενάρη ότι ο κορωνοιός «είναι μία λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα..»).
Στον δε «Οδηγό για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω του κορωνοιού» προτείνεται «ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα να απέχει το άτομο από το να ενημερώνεται για τις εξελίξεις της επιδημίας».