Ένα κείμενο για τη «γέννηση» του πάλαι ποτέ κραταιού ενημερωτικού σταθμού.
12 Νοεμβρίου 2020Μέσα από ένα post του στα social media, και συγκεκριμένα σε γκρουπ που διαχειρίζονται πρώην εργαζόμενοι του ΑΝΤ1 FM, ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, συνιδρυτής του ραδιοσταθμού και ένας εκ των διευθυντών του, περιγράφει το παρασκήνιο από τη δημιουργία του, το όραμα του αείμνηστου Μίνωα Κυριακού και τους ανθρώπους που στελέχωσαν το εγχείρημα. Δημοσιογράφους, μουσικούς παραγωγούς, συνθέτες, ηθοποιούς, πολιτικούς που ξεκίνησαν ως δημοσιογράφοι, τεχνικούς και διοικητικούς.
Μια πρόσφατη Ιστορία
Μούρθε σήμερα σαν κοιμισμένη αποκάλυψη.
Τι ήτανε το ραδιόφωνο Αντέννα 97,1 (για τα πρώτα χρόνια του);
Ένα όραμα του 1988/89 που γίνε πράξη και κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990 με την εκπνοή ενός αιώνα ραγδαίων αλλαγών του κόσμου ολόκληρου.
Η μοναδική αίσθηση του Μίνου Κυριακου για τα πράγματα, γέννησε ένα μοναδικό αστερισμό προσώπων και εφαρμογών που δρομολόγησε την εξέλιξη στην Ελλάδα προς την Τηλεόραση (1990) και το Διαδίκτυο από το 1995 ως σήμερα που έχουμε πάει στο Internet of things.
Θυμάμαι ακόμα τέλη του 88 στη Νέα Υόρκη να του λέω «πού πας να τα βάλεις με τον 9,84 του Εβερτ (ανερχόμενου Αστέρα στην πολιτική ηγεσία), και τον Top fm του Λαμπρακη (κατεστημένης δύναμης στον Τύπο, που ακόμα κυριαρχούσε).
Δεν μπορούσα να δω αυτά που έβλεπε και να ξέρω εκείνα που ήξερε βλέπεις.
Όταν το όραμα μορφοποιήθηκαν και εξελίχθηκε ταχύτατα είδαμε όλοι χωρίς να κατανοήσουμε αμέσως την κοσμογονική αλλαγή από ένα αραχνιασμένοι κρατικό ραδιόφωνο σε ένα λαμπερό σχηματισμό ποιοτικής ανανέωσης.
Από το μικρό στούντιο του ισογείου της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι εξέπεμψε Φως και Ακτινοβολία, κατά χρονική ακολουθία, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μιμης Πλέσσας, ο Σταματης Κραουνάκης, ο Στέφανος Κορκολής στη μουσική δημιουργία.
Ο μεγάλος Αριστοφανικος Θυμιος Καρακατσάνης και ο Γιάννης Καλαμίτσης.
Από την ισχυρή δημοσιογραφία της εποχής ο Τέρενς Κουίκ, η Ολγα Τρέμη, ο Μάκης Τριανταφυλλόπυλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος...
Από τη ραδιοφωνική φάρσα που τσακίζει κόκκαλα ο Γιώργος Μητσικώστας και τα «κακά παιδιά» ο Θανάσης Λαλας και ο Λαμπης Ταγματάρχης. Και φυσικά ο πολύς Bar Bar ο γλυκύτατος βάρβαρος Κώστας Παναγιωτόπουλος.
Από το θέατρο και τον κινηματογράφο η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Κώστας Καρρας, ο Στράτος Τζώρτζογλου.
Όλοι με δικές τους εκπομπές. Είκοσι χρόνια μετά βγήκαν στην πολιτική σκηνή κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εθνικής Αμυνης και ο Γιάννης Μιχελάκης, Εσωτερικών. Και πόσοι άλλοι στις κορυφές της Τέχνης, της Πολιτικής, των ΜΜΕ κοκ.
Ζαλίζεσαι βλέποντας αυτό τον αστερισμό μαζί με τόσους άλλους που δεν πρόλαβα να θυμηθώ.
Στον τρίτο όροφο κράτησα τη μπαγκέτα ενορχήστρωσης αυτού του αστερισμού όλη περίπου τη δεκαετία του 90, χωρίς να καταλαβαίνω, πάνω στη βράση της δουλειάς, τι ακριβώς συντελείτο.
Στο Ισογειο και στο δίπλα κτίριο ο πολύς Δάλας, ο Γιώργος Ρήγας, ο Βασίλης Γκερλες συνεργάτες πολύτιμοι για να υπάρχει μετάδοση και ήχος.
Στο Στούντιο σαν πνεύμα ζωής ο Τάκης Γεωργακάς και στο υπόγειο ο ασκητής της μοναδικής δισκοθήκης, με το ανυπέρβλητο ήθος Χρήστος Λέντζας.
Στο δίπλα κτίριο ο Ηλίας Ξυνοπουλος, ο Προκόπης Δούκας και οι μουσικοί παραγωγοί του Σταθμού.
Ποιούς να πρωτοθυμηθώ από την ομάδα που δημιούργησε την ιστορία της ιδιωτικής Ραδιοφωνίας.
Και βέβαια τελευταία, λόγω απόστασης του γραφείου της, αλλά μέγιστη στη συμβολή στο θαύμα η κυρία Λολα Νταϊφά.
Σίγουρα, ελάχιστοι από τους μετέχοντες έχουν συνειδητοποιήσει τι δημιούργησαν.
Κάτι που πέρασε αλλά η λάμψη του μένει.
Και κυρίως μένει η ποιότητα του σπόρου, που σε αλλά χωράφια έσπερναν και ο Γιάννης Τζανετάκος (9,84), η Λιανά Κανέλη (Top FM) και άλλοι σκαπανείς.