Δίνοντας χώρο της μπάντας σε πειρατές και ραδιοερασιτέχνες.
19 Δεκεμβρίου 2020Συνολικά τέσσερις είναι οι αδειοδοτηθέντες σταθμοί της πόλης, από το 2001 έως σήμερα, που έχουν σταματήσει να εκπέμπουν. Άλλοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, άλλοι λόγω διαφωνιών, και άλλοι για λόγους τακτικής. Άλλοι έβαλαν λουκέτο οριστικά και αμετάκλητα, με αποφάσεις του ΕΣΡ, άλλοι ανεπισήμως. Όλοι τους όμως, άφησαν χώρο είτε σε επαγγελματίες πειρατές είτε σε ταρατσάτους ραδιοερασιτέχνες, για να βγουν στα FM της πόλης. Ας τους δούμε:
88.3 (VFM)
Ήταν η συχνότητα που φιλοξένησε ένα από τα πιο επιτυχημένα ραδιόφωνα των 00s στην Αθήνα, τον Village FM, ο οποίος ήταν συνέχεια του ιστορικού Κλικ FM 88, του δημοφιλέστερου «εναλλακτικού» σταθμού των 90s. Ως VFM λειτούργησε από το 2008 έως το 2012, οπότε και έβαλε «λουκέτο» μαζί με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, που τον είχαν στην κατοχή τους. Στον ραδιοσταθμό επεβλήθη δύο φορές η ποινή διακοπής λειτουργίας και ανάκλησης άδειας, η πρώτη ήταν το 2015 -οπότε και σταμάτησε η υποτυπώδης λειτουργία του- και η δεύτερη το 2018, και μάλιστα λίγο πριν βγει σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες που τον ανέλαβαν. Πρόσφατα, ο σύνδικος πτώχευσης του VFM έκανε προσπάθεια να ανακτήσει την άδειά του, χωρίς όμως επιτυχία, με την συχνότητα να παραμένει στο κράτος. Εκεί, τα τελευταία χρόνια, παίζει πειρατής με λαϊκά τραγούδια.
96.0 (Flash)
Ένα από τα πρώτα ενημερωτικά ραδιόφωνα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, που όμως τα τελευταία 15 χρόνια της λειτουργίας του πέρασε από «40 κύματα». Οι πολλές αλλαγές ιδιοκτησίας (Κόκκαλης, Πουλόπουλος, ξανά Κόκκαλης, Λαυρεντιάδης-Κυριακίδης) μαζί με οικονομικά και εργασιακά προβλήματα, απαξίωσαν κατά πολύ τον ιστορικό Flash, ο οποίος το 2014 πέρασε στα χέρια των εργαζομένων του χάρη στον νόμο περί αυτοδιαχείρισης, που δεν υπάρχει πια. Ως συνεταιριστικό ραδιόφωνο άντεξε κάτι παραπάνω από 2,5 χρόνια, καθώς σταμάτησε να εκπέμπει από τον Σεπτέμβριο του 2017 λόγω διαφωνιών των ιδιοκτητών με τον τότε διαχειριστή Πάνο Κολιοπάνο. Τυπικά η άδειά του είναι ακόμα ενεργή, ωστόσο εδώ και πάνω από 3 χρόνια παίζουν στη συχνότητά του επαγγελματίες «πειρατές» αλλά και ραδιοερασιτέχνες.
99.5 (Βήμα FM)
Ένας σταθμός που πέρασε πολλές περιπέτειες. Ως Planet αντιμετώπισε πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς, στην αρχή της δεκαετίας του 2000, με τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, ενώ το μετοχικό δίδυμο Παύλοβιτς-Πολυχρονίου τον μετέτρεψε σε μουσικό ραδιόφωνο. Ως City λειτούργησε για κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, με την Γιάννα Αγγελοπούλου να επενδύει πολλά χρήματα στο εγχείρημα αλλά να τον κλείνει «εν μια νυκτί». Τέλος ως Βήμα FM, παρόλο που έγινε ένα ανταγωνιστικό ραδιόφωνο υπό τη διοίκηση του ΔΟΛ, ο νέος ιδιοκτήτης του ομίλου Βαγγέλης Μαρινάκης αρνήθηκε να τον αξιοποιήσει, επικαλούμενος προβλήματα στο ΔΣ του και χρέη, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εντελώς η λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2017. Τον Ιούνιο του 2018 το ΕΣΡ αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας του Βήμα FM, αφαιρώντας την άδειά του και επιστρέφοντας τη συχνότητά του στο κράτος. Τα τελευταία χρόνια εκπέμπει στη θέση του ο Πειρατικός 99.5 με παλιά λαϊκά.
103.3 (Sport24)
Πρωτοεξέπεμψε ως Radio Gold στους 105, υπό τον Νίκο Μαστοράκη, και συνέχισε στη νέα του συχνότητα μέχρι το 2008. Τότε μετατράπηκε σε αθλητικό ραδιόφωνο ως Sentra FM από την «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα, αντιμετωπίζοντας όμως πολλά προβλήματα στο οικονομικό και εργασιακό του κομμάτι. Το 2015 μετονομάστηκε σε Sport24, με την 24 Media του Δημήτρη Μάρη να αποκτά μετοχές του σταθμού και το management του. Με το τελευταίο του όνομα γνώρισε αρκετά μεγάλη επιτυχία, ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο η διοίκησή του σταμάτησε όλες τις εκπομπές του, και δύο μήνες μετά κατέβασε εντελώς τους διακόπτες του, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Η υπόθεση του ραδιοσταθμού είναι εν γνώσει του ΕΣΡ, έχοντας καλέσει σε ακρόαση την ιδιοκτήτρια εταιρεία του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια απόφαση. Στη συχνότητα, πλέον, παίζουν περιστασιακά διάφοροι ραδιοερασιτέχνες.