Πρωτοσέλιδα, άρθρα, ρεπορτάζ, σύσσωμος ο έντυπος Τύπος στέκεται στο πλευρό της Σοφίας.
18 Ιανουαρίου 2021Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ζητάει «Να χτυπηθεί στη ρίζα της η κουλτούρα του βιασμού»: «Η στάση της Μπεκατώρου –και κάθε ανθρώπου– που προχωρά σε μια τέτοια δημόσια εξομολόγηση είναι αξιοθαύμαστη και ηρωική σε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική όπως η δική μας, όμως δεν έχουμε ανάγκη από ηρωίδες. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να αντιμετωπιστεί ο θεσμικός σεξισμός απέναντι στις γυναίκες και τις θηλυκότητες, να ξεπεραστεί η κοινωνική ανοχή απέναντι στον μισογυνισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία, να χτυπηθεί στη ρίζα της η κουλτούρα του βιασμού».
Τα «ΝΕΑ» στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Χωρίς φόβο» σημειώνουν: «Η Μπεκατώρου έδωσε το έναυσμα σε όσες βρουν το κουράγιο να μιλήσουν χωρίς φόβο για τη δική τους ιστορία, έσπασε τη συμφωνία της σιωπής πάνω στην οποία βασίζονται οι θύτες για να συνεχίσουν τη ζωή τους ανενόχλητοι. Η γενναιότητά της έδειξε σε όλες εκείνες που στο μέλλον θα βρεθούν στη θέση της πως δεν πρέπει να ντρέπονται. Παράλληλα, όμως, έδειξε τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο ακόμα αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική βία: τις αντιδράσεις ανδρών που δεν έμαθαν ποτέ το όριο της συναίνεσης και τις αντιδράσεις γυναικών που εξαπολύουν τον σεξισμό που υφίστανται σε άλλες
γυναίκες».
Ο «Ελεύθερος Τύπος» δηλώνει πως είναι «Με τη Σοφία»: «Το καθεστώς ατιμωρησίας πρέπει να τερματιστεί. Η κοινωνία στηρίζει τη Σοφία Μπεκατώρου και κάθε Σοφία και απαιτεί την τιμωρία των ενόχων. Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ας είναι η αρχή που θα ταρακουνήσει την ελληνική κοινωνία ώστε να ανοίξουν κι άλλα στόματα σε έναν κόσμο που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν από τη σιωπή που επέβαλαν οι θύτες».
Ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Πάνος Αμυράς γράφει: «Η Σοφία Μπεκατώρου με τις καταγγελίες της αποκάλυψε τον σκοτεινό κόσμο των παραγόντων που δεν διστάζουν να ασκήσουν σωματική και ψυχολογική βία σε νέες και νέους που κυνηγούν το αθλητικό τους όνειρο και αδυνατούν να πιστέψουν ότι η ανέλιξή τους πρέπει να περάσει μέσα από προσωπικούς εφιάλτες. Το αποκρουστικό πρόσωπο της βίας απλώνεται παντού.
Ο Μιχάλης Μητσός στα «ΝΕΑ»: «Η καταγγελία της Μπεκατώρου είναι γενναία και λυτρωτική. Για την ίδια, που κρατούσε αυτή την τρομακτική ιστορία μέσα της για δεκαετίες. Μα και για όλες εκείνες τις γυναίκες - και τους άνδρες - που έχουν δεχθεί κάποια στιγμή της ζωής τους μια επίθεση και δεν έχουν τολμήσει να τη συζητήσουν ούτε καν με τους δικούς τους ανθρώπους. Μακάρι να λυθούν τα στόματα και να εκδηλωθεί επιτέλους και το ελληνικό #MeToo, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους όπου έχουν σημειωθεί παραβιάσεις της ελευθερίας».
Η Σοφία Σακοράφα στα «ΝΕΑ»: «Η γενναιότητα της στάσης έχει μεταδοτικά αποτελέσματα, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή ευχαρίστησα ως γυναίκα τη Σοφία για την υπηρεσία που προσφέρει με το θάρρος της και στις υπόλοιπες γυναίκες. Της ζήτησα όμως και συγγνώμη καθώς, ως γυναίκα λίγο παλιότερης γενιάς, σκέφτομαι πως με αυτό και πολλά ακόμα περιστατικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε δύο συστημικές αντιλήψεις που διαφαίνονται στη συγκεκριμένη
περίπτωση: Πατριαρχία και εξουσιαστική αντίληψη. Στην ακραία της μορφή η πατριαρχία είναι η αιτία των βιασμών. Χωρίς ναι μεν αλλά και υποσημειώσεις, η συναίνεση είναι αδιαπραγμάτευτη».
Η Νίκη Μπακογιάννη, επίσης, στα «ΝΕΑ»: «Συμβαίνουν σε πολλούς χώρους, όχι μόνο στον αθλητισμό, να δέχονται οι άνθρωποι σεξουαλική παρενόχληση και να μη λένε κάτι γιατί φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, κάποια εύνοια, ή οτιδήποτε άλλο. Το βασικό είναι όταν συμβεί αυτό να πάει αυτός που δέχεται την κακοποίηση να μιλήσει αμέσως σε κάποιον ειδικό για αυτό».
Η σημερινή ανάρτηση της ίδιας της Σοφίας Μπεκατώρου
Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!
Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!
Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.
Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό.