Δέκα πρόσφατες περιπτώσεις που η πίεση των πολιτών στα social media ανέτρεψε κυβερνητικές –και όχι μόνο- αποφάσεις.
25 Ιανουαρίου 2021Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη
Στην εποχή που κανάλια, εφημερίδες και sites τελούν στην πλειονότητά τους υπό κυβερνητικό έλεγχο μέσω χρηματοδοτήσεων (βλέπε λίστα Πέτσα κ.α.), οι χρήστες των social media ορμώμενοι κυρίως από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ και είναι αυτοί που ασκούν –κατά το δυνατό- τον «έλεγχο» στην εξουσία.
Τα αποτελέσματα ενίοτε είναι εντυπωσιακά, αν κρίνει κανείς ότι με την «κατακραυγή» έχουν καταφέρει να ανατρέψουν δεκάδες κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και αποφάσεις αστυνομικών και άλλων αρχών, είτε αφορούν ένα «μικρό» θέμα όπως π.χ. ένα πρόστιμο, είτε στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Αυτό έγινε και χθες με τις α(δια)νόητες δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή περί προστίμων σε μαθητές που δεν θα γυρίζουν σπίτι μετά το σχολείο. Ήταν τέτοιο το «κράξιμο» σε facebook και twitter που η κα Μακρή αναγκάστηκε μέχρι το βράδυ να πάρει πίσω αυτά που είπε και να διευκρινίσει ότι «δεν προβλέπεται τέτοιο πρόστιμο»
Σε κάποιες περιπτώσεις παίζουν το ρόλο τους και τα μέσα ενημέρωσης (σ.σ. πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις), δίνοντας το έναυσμα στους χρήστες των social media.
Ας δούμε δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η πίεση στα social media ανέτρεψε κυβερνητικές –και όχι μόνο- αποφάσεις
*10/5/2020: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποσύρει τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Χρ. Λούλη, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις και κριτική για σεξιστικό περιεχόμενο.
*21/8/2020: Πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνουν τη χορήγηση δωρεάν μασκών στους μαθητές, «αδειάζοντας» την υπουργό Παιδείας που την προηγούμενη μέρα είχε πει ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθειά τους, κοινώς να τις πληρώσουν οι γονείς. Βέβαια, έτσι όπως εξελίχθηκε το ιντερνετικό «γλέντι» με τις μάσκες – «σεντόνια» που πήγαν στα σχολεία, καλύτερα να είχαν μείνει στο αρχικό κράξιμο για τη μη χορήγηση δωρεάν μασκών. Άλλωστε, στο τέλος οι γονείς πλήρωσαν…
*11/11/2020: Ίσως το πιο… fast track «τουμπάρισμα» εξαγγελίας από το Νίκο Χαρδαλιά (σ.σ. δεν πήρε πάνω από δίωρο), το οποίο αποδόθηκε σε σύγχυση και λύθηκε με διευκρινίσεις: τα delivery δεν θα έκλειναν από τις 20.30 όπως είχε αρχικά εννοηθεί…
*18/11/2020: Με εντολή του αρχηγού της αστυνομίας διαγράφεται πρόστιμο 300 ευρώ σε γυναίκα που είχε πάει την προηγούμενη να αφήσει ένα λουλούδι στην πύλη του Πολυτεχνείου. Η γυναίκα εργαζόταν στον ΟΑΕΔ πλησίον του Πολυτεχνείου και είχε στείλει κωδικό 6 πριν ξεκινήσει. Οι αστυνομικοί όμως είδαν παράβαση στο… λουλούδι και τα πληκτρολόγια πήραν «φωτιά»…
*11/12/2020: Η αστυνομία διαγράφει πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση σε εθελοντή αιμοδότη που κατά τη μετάβασή του για αιμοδοσία δεν κατείχε σχετικό έγγραφο. Προηγήθηκε η 48ωρη κατακραυγή κόσμου και μερίδας του τύπου, καθώς και η προσκόμιση εγγράφου από τον εθελοντή που επιβεβαίωνε την αιμοδοσία.
*12/12/2020: Έρχεται στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν δύο πρόσφυγες έξω από τον καταυλισμό του Καρά- Τεπέ. Η κατακραυγή είναι άμεση με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα τρεις συνοριοφύλακες και ένας αστυνομικός.
*29/12/2020: Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή». Την ακριβώς προηγούμενη ημέρα τα social media είχαν γεμίσει με αναρτήσεις που έλεγαν ότι βάση σχετικού νόμου στις 31/12/2020 θα κόβονταν τα φάρμακα σε 600 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί και «στημένη» από το κυβερνητικό επιτελείο για να φανεί πόσο «στοργικός» είναι ο… «Μωυσής», αλλά όπως και να ‘χει κράξιμο έπεσε…
*30/12/2020: Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη λέει ότι με εντολή Μαξίμου σταματούν οι εμβολιασμοί κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι κακώς έγιναν και έδιναν λάθος εικόνα. Την προηγούμενοι μέρα κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι ανέβαζαν φωτογραφίες που έδειχναν ότι εμβολιάζονται, χωρίς να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
*22/1/2021: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζει ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ μπορούν να κινούνται ελεύθερα στις συναθροίσεις και ότι στο σχετικό νόμο θα αναφέρεται ότι χώρος προστασίας τους θα ορίζεται μόνο για την περίπτωση που αυτοί επιθυμούν να προσέλθουν… αυτοβούλως για την προστασία τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι έντονη ήταν η αντίδραση όχι μόνο του κόσμου αλλά και της Ένωσης των Φωτορεπόρτερ καθώς και της ΕΣΗΕΑ απέναντι στα αρχικά σχέδια Χρυσοχοΐδη που προέβλεπαν «μάντρωμα» των ρεπόρτερ στις συγκεντρώσεις.
*24/1/2021: Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή «μαζεύει» τις δηλώσεις τις περί επιβολής προστίμου στους μαθητές που δεν θα γυρίζουν… γρήγορα σπίτι μετά το σχολείο, γράφοντας στο twitter ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια πρόστιμα»