Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πλούσια αφιερώματα στο Δεύτερο, το Τρίτο και τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.

20 Μαρτίου 2021

Αναλυτικά όλες οι αφιερωματικές εκπομπές και δράσεις των τριών ραδιοσταθμών στα social media, την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 (21/03)

08.00 Λίτσα Τότσκα
Η εκπομπή «Έχει η ζωή γυρίσματα» τιμά τη μελοποιημένη ποίηση. Ποιος ποιητής ήταν «Μετρίου αναστήματος, ολίγον τι αδύνατος, πολύ ωχρός, με ξανθίζον γένειον και καστανούς γλυκούς οφθαλμούς;». Με την ορφάνια ποιου μεγάλου μας ποιητή συνδέθηκε η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου; Πώς επικοινωνούν ο Λόρκα και ο Μπωντλαίρ με τους Έλληνες συνθέτες; Ποιος ποιητής μελοποιήθηκε περισσότερο απ’ όλους, αναλογικά με το μέγεθος του ποιητικού του έργου; Τι σχέση έχουν τα «Άλμπατρος» με την ανημπόρια του ανθρώπου ν’ αντιμετωπίσει τη φθορά του χρόνου;

11.00 Κώστας Φασουλάς
Η εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν’ τραγούδια» αναζητά τον ποιητικό λόγο, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έως τις μέρες μας. Στο δίωρο αφιέρωμα της εκπομπής, καταγράφονται στιγμές της ποιητικής διαδρομής σημαντικών Ελλήνων ποιητών μέσα από σχόλια, μελέτες και αναφορές που συνοδεύουν το έργο τους, ενώ ακούγονται απαγγελίες γνωστών ποιημάτων από σπάνιες ηχογραφήσεις.

Παράλληλα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Δεύτερου στο Facebook και στο Instagram θα προβάλλεται όλη την ημέρα ένα παράλληλο περιεχόμενο, με αποσπάσματα ποιημάτων των σπουδαιότερων Ελλήνων ποιητών και ποιητριών.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 (21/03)

09.00 Άννα Σακαλή
Η εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» παρουσιάζει την ποίηση μέσα από τα τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι μάχες και τα ηρωικά κατορθώματα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 έδωσαν έμπνευση στη λαϊκή μούσα, που δημιούργησε εκατοντάδες τραγούδια. Το φωνητικό και οργανικό σύνολο «Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής» ερμηνεύει:

- Εθνεγερτήρια άσματα του Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή).
- «Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε», σε μουσική και ποίηση του Κωνσταντίνου-Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου (1786-1841) (κείμενο από τους Πέρσες του Αισχύλου).
- Φαναριώτικα προεπαναστατικά τραγούδια σε ποίηση του Νικολάου Πίκκολου (1792-1865), και αγνώστων ποιητών.
- «Εμβατήριον των Κυνηγών της Ανατολής», σε ποίηση του Αδαμάντιου Κοραή και μουσική αγνώστου.
- «Η πατρίς προς τα τέκνα της», σε ποίηση του Παναγιώτη Ανδρόνικου (1780-1820).

14.00 Δαυίδ Ναχμίας
Η εκπομπή «Το μουσικό ρολόι του 20ού αιώνα» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ποίηση, τους ποιητές και τις εποχές τους, με απαγγελίες λιγότερων γνωστών ποιημάτων από τον Μάνο Κατράκη, τον Γιάννη Βαρβέρη, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Σον Κόνερι κ.ά., ανάμεσα σε τραγούδια μελοποιημένης ποίησης του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα ακούσουμε να διαβάζουν ποιήματά τους αείμνηστοι Έλληνες ποιητές, ανάμεσά τους ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Τάσος Λειβαδίτης, η Κική Δημουλά.

ΕΡΤ3 9.58 FM (22/03)

Το πολιτιστικό-μουσικό δημόσιο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης τιμά για μια ολόκληρη ημέρα τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της πόλης που «έφυγε» πριν μερικούς μήνες. Όπως αναφέρει ο 9.58 FM, θα μεταδίδονται ζωντανές εκπομπές με αναφορές και συνεντεύξεις για τη δουλειά του, ντοκουμέντα από τη συνεργασία του με τον 9,58, αλλά και πλήθος μελοποιημένων ποιημάτων και ηχογραφημάτων από το Αρχείο του Σταθμού που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του.