Υπέρ των προσλήψεων ιατρών η «Εφημερίδα των Συντακτών», υπέρ της επίταξης «Τα Νέα»

Υπέρ των προσλήψεων ιατρών η «Εφημερίδα των Συντακτών», υπέρ της επίταξης «Τα Νέα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Εκκλήσεις για προσλήψεις που έχουν προκλητικά αγνοηθεί» ή «προσβολή στον όρκο του Ιπποκράτη»;

22 Μαρτίου 2021

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται σήμερα τα φιλοκυβερνητικά ΝΕΑ και η αντικυβερνητική «Εφ.Συν.» στο μεγάλο θέμα της ημέρας, την επίταξη των γιατρών. Το ερώτημα είναι επιστρατεύουμε γιατρούς ή προσλαμβάνουμε γιατρούς;

Εχει ενδιαφέρον να δούμε πως αντιμετωπίζουν οι δύο εφημερίδες στα κύρια άρθρα τους το ζήτημα που έχει προκύψει από το πρωί.

Τα ΝΕΑ βάζουν τίτλο «Βοήθεια» και γράφουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μόλις 60 ιδιώτες έχουν ανταποκριθεί στο κυβερνητικό κάλεσμα. Το νούμερο είναι τόσο μικρό που θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβολή στον όρκο του Ιπποκράτη. Την ώρα της μάχης όμως αυτού του είδους η κριτική είναι πολυτέλεια. Το κράτος - και κατ' επέκταση όλοι εμείς - δεν έχει πια τον χρόνο να απευθύνει αιτήματα και να αναμένει την απάντηση ευχόμενο εκείνη να είναι θετική. Στις ΜΕΘ της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος - με αληθινές απώλειες. Γι΄ αυτό έχει φτάσει πια η στιγμή να επιστρατευθούν οι ιδιώτες γιατροί. Ο Πρωθυπουργός έχει δίκιο να επισημαίνει πως "όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει". Ωστόσο, το επιχείρημα αφορά την κουβέντα που γινόταν χθες. Στη σημερινή, η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι τόσο έντονη - όπως όλοι, κυβερνητικοί κι επιστήμονες παραδέχονται - που οι γιατροί του Δημοσίου χρειάζονται πολλά επιπλέον έμπειρα χέρια. Κι η πολιτεία οφείλει να τους τα δώσει, με οποιοδήποτε κόστος».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» βάζει τίτλο «Τη χειρότερη ώρα, η προ- χειρότερη κυβέρνηση» και γράφει: «Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν φτάσει στα όριά τους, οι εκκλήσεις τους για προσλήψεις έχουν προκλητικά αγνοηθεί εδώ και έναν χρόνο. Αλλά ακόμη και τα ύστατα μέτρα που απομένουν στην κυβέρνηση, η (υποτιθέμενη) επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η απειλή επιστράτευσης των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, τα μετατρέπει σε μια γελοιότητα. Οι ίδιοι οι ‘‘γαλάζιοι’’ εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών, που μαζικά αγνόησαν την κυβερνητική έκκληση εθελοντικής συστράτευσης με την απειλή της επιστράτευσης, της υπενθύμισαν αυστηρά ότι αυτό που όφειλε να κάνει είναι πραγματικές προσλήψεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον νεοφιλελεύθερο ζήλο της, έχει μπερδέψει την κοινωνία με την αγορά, το ΕΣΥ με τα σούπερ μάρκετ και τη δημόσια υγεία με το σελφ σέρβις. Τη χειρότερη για τη χώρα ώρα αυτοσχεδιάζει με επικίνδυνη προχειρότητα, ιδιοτέλεια και αμεριμνησία. Τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας έχουμε τη δυστυχία να τη διαχειρίζεται η προ-χειρότερη κυβέρνηση».

Η φωτογραφία είναι της ιατρού του Ευαγγελισμού, Κωνσταντίνας Ρωμανά«Γενική εφημερία... Ώρα 20.30... Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει...», έγραψε.