Ενας άστεγος στην είσοδο του «Αθήναιον»

Ενας άστεγος στην είσοδο του «Αθήναιον»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τον παρατηρώ εδώ και μέρες που περνάω από εκεί, στους Αμπελόκηπους.

22 Μαρτίου 2021

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Στο «Αθήναιον», τον ιστορικό κινηματογράφο στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με Κηφισίας, Φειδιππίδου και Αλεξάνδρας, σε αυτόν τον κινηματογράφο που έχουμε περάσει δεκάδες, εκατοντάδες θα έλεγα βραδιές, έχει εγκατασταθεί ένας άστεγος. Πολύ καιρό τώρα. Δεν υπάρχουν άστεγοι στους Αμπελόκηπους όπως και στις άλλες συνοικίες της Αθήνας, άστεγους βλέπουμε βασικά στο κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκεται όμως αυτός, στη μικρή είσοδο δίπλα στο ταμείο! Εκεί που κάθε βράδυ έμπαιναν εκατοντάδες άνθρωποι. 

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ενδεικτική και, ταυτόχρονα, τραγική εικόνα για το τι ζούμε σήμερα. Ενα σινεμά που είχε «ουρές» να είναι κλειστό ένα χρόνο τώρα (με κάποια διαλείμματα, ανύπαρκτα, το καλοκαίρι). Ταινίες μόνο σε streaming (βαρεθήκαμε). Ενας ακόμα άνθρωπος από τους χιλιάδες που ζουν στο δρόμο και βρήκε «στέγη» εκεί. Μία πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας. Μία απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Ζόφος, αληθινός.

Αυτός ο άνθρωπος θα φύγει όταν ανοίξει το «Αθήναιον» και κανένας δεν θα ενδιαφερθεί. Πότε θα ανοίξει όμως το «Αθήναιον»; Πόσα «Αθήναιον» δεν θα ανοίξουν αλήθεια;