Ο Βαγγέλης Φουντουκίδης και η επανάληψη του αγώνα ΑΕΚ – ΚΠ Ρέιντζερς

Ο Βαγγέλης Φουντουκίδης και η επανάληψη του αγώνα ΑΕΚ – ΚΠ Ρέιντζερς
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Διονύσης Ελευθεράτος θυμήθηκε μία εξαιρετική ιστορία από το παρελθόν.

01 Απριλίου 2021

Ενα πρωταπριλιάτικο αστείο από το μακρινό 1977 που το ανέβασε στο Twitter - τον Διονύση αξίζει να τον ακούτε στον «105.5 Στο Κόκκινο», Σαββατοκύριακα, 8 με 10 το πρωί.

_______________________________

Το πιο επιτυχημένο πρωταπριλιάτικο αστείο που θυμάμαι, ήταν τηλεοπτικό - ποδοσφαιρικό. 1977, βραδινό δελτίο ειδήσεων. Ένας συνοφρυωμένος Βαγγέλης Φουντουκίδης (οι παλιοί φίλαθλοι τον θυμούνται) εκφωνεί τη δυσάρεστη «είδηση»: Ο αγώνας Γιουβέντους - ΑΕΚ, που θα γινόταν σε λίγες ημέρες, στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ματαιωνόταν. Αιτία: Η ΟΥΕΦΑ έκανε δεκτή ένσταση της αγγλικής ΚΠ. Ρέιντζερς, την οποία η ΑΕΚ είχε αποκλείσει στα πέναλτι, στα προημιτελικά. Οι Άγγλοι, είπε ο Φουντουκίδης, διαπίστωσαν ότι ο διαιτητής σταμάτησε τη διαδικασία των πέναλτι προτού γίνει μαθηματικά βέβαιη η έκβαση.

Έτσι η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να επαναληφθεί ο αγώνας ΑΕΚ – ΚΠΡ. Η Ένωση θα έπρεπε, για να προκριθεί, να ανατρέψει για 2η φορά το βαρύ 3-0, με το οποίο είχε ηττηθεί στο Λονδίνο. Κάτι πολύ δύσκολο, φυσικά. Εάν αναρωτιέστε πώς μπορούσε να γίνει πιστευτό αυτό, σας απαντώ: Υπήρχε προηγούμενο, σχετικά πρόσφατο. Το Σεπτέμβριο του 1972, ακυρώθηκε πρόκριση της ΤΣΣΚΑ Σόφιας σε βάρος του ΠΑΟ, διότι διαπιστώθηκε ότι ο διαιτητής δεν μέτρησε σωστά τα πέναλτι. Το ματς έγινε πάλι.

Με τέτοιο… προηγούμενο, στα 2-3 λεπτά που διήρκεσε η πρωταπριλιάτικη φάρσα του Φουντουκίδη, ελάχιστοι είχαν το κουράγιο και το… μνημονικό να μετρήσουν ένα – ένα τα χτυπήματα πέναλτι του ματς ΑΕΚ – ΚΠΡ. Έτσι, όταν ο αθλητικογράφος αποκάλυψε ότι ήταν αστείο, θυμάμαι στη γειτονιά κραυγές & φωνές ανακούφισης, παντού (όχι μόνο από ΑΕΚτσήδες, εκείνη την εποχή τα ήθη δεν ήταν τόσο «εμπόλεμα» μεταξύ των φίλων των μεγάλων ελλ. ομάδων).

Φωτό