Σούπερ «Judas and the Black Messiah»

Σούπερ «Judas and the Black Messiah»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι μαύροι πάνθηρες του προλεταριάτου.

04 Απριλίου 2021

Εξαιρετικό το φιλμ «Judas and the Black Messiah» του Shaka King, δικαίως κέρδισε 6 υποψηφιότητες για Οσκαρ (Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, δύο υποψηφιότητες για Β' Ανδρικό Ρόλο, τραγούδι και φωτογραφία).

Μην ψάξετε την ταινία σε κανένα Netflix, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του HBO Max οπότε πρέπει να βρείτε τρόπο για να τη δείτε, αν καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Η ταινία παρουσιάζει τη βιογραφία του Fred Hampton (στο ρόλο ο Daniel Kaluuya, η πρώτη από τις υποψηφιότητες Β Ανδρικού), προέδρου του παραρτήματος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων στο Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αυτός είναι ο Black Messiah. Ο Judas, ο Ιούδας που είναι πληροφοριοδότης του FBI αλλά έχει μπει στην οργάνωση, είναι ο William O’Neal (τον υποδύεται ο Lakeith Stanfield κερδίζοντας τη δεύτερη υποψηφιότητα).

«Ακόμη κι αν η βιογραφία του Κινγκ δεν δίνει έμφαση στο μαρξιστικό προφίλ του ηγέτη των Μαύρων Πανθήρων, δεν αποφεύγει τη βασική αλήθεια της δράσης και της ρητορικής του. Υπήρξε ριζοσπάστης και δηλωμένος πολέμιος του καπιταλισμού. Δεν θεωρούσε τίποτε χειρότερο από την εξέλιξη των ομόφυλών του σε κομφορμιστές. Γι’ αυτόν τον λόγο κατέφευγε στα κατώτερα στρώματα και, ως γνήσιος μαρξιστής/λενινιστής, αντιτασσόταν στη δυτικού τύπου δημοκρατία», έγραφε στο Lifo o Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Τη μουσική και τα τραγούδια της εξαιρετικής ταινίας ακούστε εδώ παρακάτω, δεν είναι ακριβώς σάουντρακ αλλά είναι ένα compilation από το φιλμ.