Ενα κινηματογραφικό «Δεύτερο Πρόγραμμα»

Ενα κινηματογραφικό «Δεύτερο Πρόγραμμα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εβδομάδα Κινηματογράφου με ένα πραγματικά εξαιρετικό και πλούσιο αφιέρωμα.

18 Απριλίου 2021

Από (αυτή) τη Δευτέρα 19 έως την (άλλη) Δευτέρα 26 Απριλίου!

Καταρχάς ακούμε μουσική που έχουν συνθέσει για τον κινηματογράφο οι Philip GlassWim MertensGoran BregovićShigeru UmebayashiAlexandre DesplatNicola Piovani και Trevor Jones, σε σύντομα ένθετα στις 10:00 και στις 17:00, σε παραγωγή του Πάνου Χρυσοστόμου.

Η Μαρία Κοζάκου υποδέχεται στις 9:30 τους ειδικούς του σινεμά:

  • Τη Δευτέρα τον Πάνο Γκένα, αρχισυντάκτη του www.cinemagazine.gr.
  • Την Τρίτη τον Χρήστο Πολίτη, επίσης από το cinemagazine.gr.
  • Την Τετάρτη την επικεφαλής της Ταινιοθήκης της ΕλλάδαςΜαρία Κομνηνού.
  • Την Πέμπτη τον Πάνο Γκένα για τις ελληνικές υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ.
  • Την Παρασκευή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και κριτικός κινηματογράφου Λουκάς Κατσίκας αναλύει τις τελικές προβλέψεις για τις μεγάλες κατηγορίες της 93ης απονομής των Όσκαρ.

Κάθε μέρα στις 11:30 η Ελένη Γιαννοπούλου θα παρουσιάζει τραγούδια και μουσικές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα. Από το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» μέχρι την «Ευτυχία» και από τα «Φτηνά Τσιγάρα» μέχρι τον «Αστακό», τα σάουντρακ των σημαντικότερων ταινιών του νέου ελληνικού κινηματογράφου θα ακουστούν σε σύντομα ραδιοφωνικά μονοπλάνα.

Στον Μιχάλη Γελασάκη θα φιλοξενηθούν, στις 12:30, καλεσμένοι που συνδέονται με τον ελληνικό κινηματογράφο:

  • τη Δευτέρα ο κριτικός κινηματογράφου και παρουσιαστής της εκπομπής «Road to the OSCARS 2021» Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
  • την Τρίτη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Πάνος Κουάνης
  • την Τετάρτη ο κριτικός κινηματογράφου και αρθρογράφος Γιάννης Ζουμπουλάκης
  • την Πέμπτη ο Έλληνας υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία «The Father», Γιώργος Λαμπρινός
  • την Παρασκευή η Δάφνη Μπεχτσή, η οποία βρίσκεται πίσω από τη σινεφιλική ελληνική κινηματογραφική πλατφόρμα Cinobo

Στην εκπομπή (16:00-17:00) του Πάνου Χρυσοστόμου:

Δευτέρα: Μιλάει για το ERTFLIX ο προϊστάμενος νεανικού και digital προγράμματος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Μπουρούνης.

ΤρίτηΟι σκηνοθέτες γράφουν σάουντρακ! 

ΤετάρτηΤο ροκ στα Όσκαρ! 

Πέμπτη και Παρασκευή: Μουσική και τραγούδια βραβευμένα με Όσκαρ από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, που δημιούργησαν μη αγγλόφωνοι συνθέτες και στιχουργοί για κινηματογραφικές παραγωγές από την Αργεντινή, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα.

Κάθε απόγευμα στις 19:00ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει τα 100 πιο χαρακτηριστικά τραγούδια από όλο το χρονικό φάσμα του ελληνικού κινηματογράφου και τις ιστορίες τους.

Στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα (21:00-22:00): Τετάρτη και Πέμπτη αφιέρωμα με τίτλο «Τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια – Ο Βασίλης Τσιτσάνης στον ελληνικό κινηματογράφο». Παρασκευή το αφιέρωμα «Με τον κινηματογραφικό τρόπο της Ελένης Καραΐνδρου – Σκηνές από τις 8 ταινίες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο».

Σάββατο, στις 16:00, ο Σιδερής Πρίντεζης συνομιλεί με τον Λάζαρο Σκορδόπουλο, έναν από τους παλαιότερους μηχανικούς προβολής σε κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά. Στην ίδια εκπομπή φιλοξενείται και ο Σάκης Τσιτομενέας, μουσικός παραγωγός και στέλεχος εταιρείας διανομής κινηματογραφικών ταινιών.

Τη βραδιά της απονομής των Όσκαρ, τη Δευτέρα 26 Απριλίου από τις 3:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα, ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Μιχάλης Γελασάκης παρακολουθούν την τελετή ζωντανά από το στούντιο του Δεύτερου Προγράμματος. Η εκπομπή θα βρίσκεται σε συνεχή διάδραση με το live blogging του ertnews.gr, το οποίο θα επιμεληθεί η δημοσιογράφος Δάφνη Σκαλιώνη.

Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 8:00, η Μαρία Κοζάκου και ο Πάνος Χρυσοστόμου θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα που μόλις θα έχουν ανακοινωθεί κατά την 93η τελετή απονομής των Όσκαρ.