Κόβουν τη «Ροκ Ζώνη» στο «Κανάλι 1 90,4» του Πειραιά

Κόβουν τη «Ροκ Ζώνη» στο «Κανάλι 1 90,4» του Πειραιά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η εφήμερη διοίκηση του δημοτικού ραδιοφώνου του Πειραιά, «Κανάλι 1 90,4» αποφάσισε να σταματήσει την ξένη μουσική στον σταθμό.

20 Απριλίου 2021

Ούτε στη δεκαετία του ’50 να βρισκόμασταν. Μόνο ελληνικά τραγούδια στη συχνότητα, σύμφωνα με τις βουλές του διευθυντή προγράμματος Παναγιώτη Φύτρα και του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρου Τζεφεράκου, με αποτέλεσμα να μπαίνουν τίτλοι τέλους σε μία ιστορική μουσική ζώνη του σταθμού, τη «Ροκ Ζώνη».

Τέσσερις είναι οι συντελεστές της «Ροκ Ζώνης»: Δημήτρης Αντωνόπουλος (από το 1987, 34 χρόνια τώρα), Νίκος Ξανθάκος, Γιώργος Πατριάρχης και Τάσος Πάλλας. Επίσης ξένα κομμάτια παίζουν ο Μπάμπης Καραλής (ελληνικό/ξένο, μικτό) και ο Βασίλης Σταυρόπουλος (ιταλικό/γαλλικό, από το 1987, ίδια εκπομπή 34 χρόνια).

Ο Νίκος Ξανθάκος έγραψε στο apotis4stis5.gr των Γιάννη Πετρίδη και Κώστα Ζουγρή για το θέμα: «Μας ανακοινώθηκε ότι σταματάει η “Ροκ Ζώνη”, με βασικό επιχείρημα ότι ο Πειραιώτης δεν ενδιαφέρεται για την ξένη μουσική και ότι η μουσική που θα μεταδίδεται από εδώ και στο εξής θα είναι ελληνική. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι είμαστε ένα Δημοτικό Ραδιόφωνο που έχει την υποχρέωση να ικανοποιεί όλα τα μουσικά γούστα, με κύριο άξονα την καλή ελληνική μουσική. Ετσι και αλλιώς, σήμερα στον σταθμό μας η ξένη μουσική κατέχει μόνο το 17,2% του συνόλου των τραγουδιών που μεταδίδονται. Δεν εισακούστηκα. Ας είναι. Δεν με πειράζει τόσο που κόβεται μια εκπομπή που χτίστηκε με πολύ κόπο από όλους μας, αλλά που ήταν από τις λίγες στα fm, μαζί βέβαια με την ιστορική εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη και του Κώστα Ζουγρή και μερικές άλλες, οι οποίες αποτελούσαν μικρές κυψέλες μουσικής ενημέρωσης σε μια εποχή όπου τα περισσότερα ραδιόφωνα, στην Αττική ειδικά, παρουσιάζουν μια ομοιογένεια και ομοιομορφία για τους γνωστούς (εμπορικούς) λόγους».

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος θυμάται μερικά από τα ξένα ονόματα που έδωσαν συνέντευξη στην εκπομπή του, στη «Ροκ Ζώνη» (κανένα άλλο ραδιόφωνο στην Ελλάδα δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοια συγκομιδή):
Fontaines D.C. / Wolf Alice / Walkabouts / Dream Syndicate / Uriah Heep / Pavlov's Dog / Peter Hammill / Gang Of Four / Sarah Neufeld (Arcade Fire) / Thurston Moore (Sonic Youth) / Still Corners / Algiers / Fuzztones / Violent Femmes / Porcupine Tree / Greg Dulli (Afghan Whigs) / Endless Boogie / Stranglers / Glen Matlock (Sex Pistols) / Echo & The Bunnymen / Alan McGee (Creation Records) / New Model Army / A Place To Bury Strangers / Gallon Drunk / Peter Hook (Joy Division & New Order) / Charlatans / Pamela Des Barres / Buzzcocks / Dave Davies (The Kinks) / Electric Prunes / Lydia Lunch / Vibrators / Peter Murphy (Bauhaus) / Wire / James Williamson (The Stooges) / Godfathers / Arthur Brown / Angie Bowie / Bad Religion / The Slits / Mike Joyce (The Smiths) / Editors κ.ά.

Ο Τάσος Πάλλας σημειώνει: «Πώς το έφερε η μοίρα, μια ραδιοφωνική εκπομπή που ξεκίνησε το απόγευμα της 9/4/1994, να τελειώσει την ίδια ημερομηνία, περίπου την ίδια ώρα, με το ίδιο playlist, αλλά 27 ολόκληρα χρόνια μετά! Κι αυτό γιατί οι υπεύθυνοι του σταθμού αποφάσισαν ξαφνικά ότι η μετάδοση κάθε είδους ξένης μουσικής απαγορεύεται στο Κανάλι Ενα 90,4! Τραγωδία και κωμωδία μαζί! Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ότι τα πρόσωπα, ούτε ότι καταργείται μια ποιοτική, επιτυχημένη και καθολικά αναγνωρισμένη, 20 και βάλε χρόνια, μουσική ζώνη. Το πρόβλημα, όχι μόνο για τον σταθμό, αλλά για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας είναι, όταν η εκάστοτε (και εξ ορισμού προσωρινή) διοίκηση ενός εκ του νόμου πολυφωνικού και πολυσυλλεκτικού δημόσιου οργανισμού θέλει να επιβάλει στους δημότες τα προσωπικά της γούστα και απόψεις».