Μουσικές για τη Μεγάλη Εβδομάδα στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Μουσικές για τη Μεγάλη Εβδομάδα στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα ψυχαγωγικά (κυρίως) Μέσα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μπαίνουν στο κλίμα των ημερών.

26 Απριλίου 2021

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
10.00 και 17.00 «Το αν της Άνοιξης»
Καθημερινά πεντάλεπτα με ποίηση, μουσικές και τραγούδια που ανθολογεί η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου για την οδύνη, τον πόνο, το θάνατο, την ομορφιά, τη ζωή, την άνοιξη, τη λύτρωση της Ανάστασης και την αγάπη. Ακούγονται ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Μίλτου Σαχτούρη, Κικής Δημουλά, Κώστα Μπραβάκη, και των Αρμενίων ποιητών Δανιήλ Βαρουζιάν και Αβεντίκ Ισαακιάν.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/04-ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/04
19.00 «Από τα Πάθη και τον Θρήνο στην προσμονή της Ανάστασης»
Σειρά εκπομπών της Φεβρωνίας Ρεβύνθη από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ακολουθούμε το Θείο Δράμα με την προσμονή της Ανάστασης.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/04
20.00 «Επιτάφιος»
Ο «Επιτάφιος» (1958) των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, όπως παρουσιάστηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Οκτώβριο του 2020, σε περιγραφή Κώστα Θωμαΐδη.
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
Διασκευή: Γιάννης Μπελώνης
Σολίστ: Μπέττυ Χαρλαύτη
Συμμετέχει ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο, το φωνητικό σύνολο chórεs.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01/05
10.00 «Από τα Πάθη και τον Θρήνο στην προσμονή της Ανάστασης»

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 27/04
13.00 «Jesus Christ Superstar» (α' μέρος)
Ο Γιάννης Φίλιας θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του βρετανού συνθέτη Andrew Lloyd Webber.
23.00 «Jesus Christ Superstar» (α' μέρος) (Ε)

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/04
10.00 «Ω, Γλυκύ Μου Έαρ»
Ο Χ. Παπαγεωργίου, θα παρουσιάσει τις διαφορετικές εκδοχές μέσα στο χρόνο του περίφημου ύμνου της Μεγάλης Εβδομάδας.
15.00 «Οι Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία»
Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζει το έργο μέσα από τη ματιά δύο συνθετών της μπαρόκ εποχής.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 29/04
13.00 «Jesus Christ Superstar» (β' μέρος)
15.00 Κάτια Καλλιτσουνάκη
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος σε έργα που έγραψαν στη μνήμη συνθετών και μουσικών, φίλοι, θαυμαστές και μαθητές τους.
21.00 «Κατά Ματθαίον Πάθη»
Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη θα μεταδώσει αποσπάσματα ενός εκ των κορυφαίων έργων της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, του ορατορίου του J.S. Bach.
23.00 «Jesus Christ Superstar» (β' μέρος) (Ε)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/04
13.00 Χ. Παπαγεωργίου
Ανάλυση της μουσικής του John Debney για την ταινία του Mel Gibson «Passion of the Christ».
15.00 Κάτια Καλλιτσουνάκη
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος σε έργα που έγραψαν στη μνήμη συνθετών και μουσικών, φίλοι, θαυμαστές και μαθητές τους.
20.10 «Επιτάφιος»
Ο Κώστας Καναβούρης παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου, μαζί με τα συγκλονιστικά ιδιόμελα του Ιωάννη του Δαμασκηνού από τη Νεκρώσιμη Ακολουθία μαζί με το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά σε ηπειρωτικά μοιρολόγια.
23.00 Πασχαλινή Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας
Παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01/05
11.00 «Requiem»
Η Τζουλιέτα Καρόρη θα παρουσιάσει το έργο του Jan Dismas Zelenka.
14.30 Πασχαλινή Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ
Διευθύνει η Αγγελική Πλόκα.

-------------------------

KOSMOS 93.6

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/04
10.00 Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Ο συμβολισμός της ημέρας με απρόβλεπτα τραγούδια για τη ζωή και τον θάνατο, την πίστη, την αφοσίωση, την εγκατάλειψη, τραγούδια θρησκευτικά ή και κοσμικά που συνομιλούν με το επέκεινα.
20.00 Πέτρος Αδάμ
Μουσικά θέματα και κείμενα που εναρμονίζονται με τη περιφορά του Επιταφίου: H Jessie Norman, τα negro-spirituals των Μεσοδυτικών Πολιτειών, το Ορατόριο του Paul McCartney, τα fado της Amalia Rodrigues και της Misia, o μοναδικός ήχος των Dead Can Dance, των Pink Floyd και του Ennio Morricone, εμπλουτισμένος με αποσπάσματα από τον «Προφήτη» του Kahlil Gibran, τα ποιήματα του Jalaluddin Rumi, του Κωστή Παλαμά, τα κείμενα του Vinicius de Moraes, αλλά και τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01/05
08.00 Γιώργος Φλωράκης
Οι «Σημειώσεις Ενός Μονομανούς» παρουσιάζουν παλαιότερους και σύγχρονους τροβαδούρους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ‘60 και φτάνοντας στο σήμερα: Από τον Leonard Cohen και τον Nick Drake, στον Sam Lee και τον George Cosby. Από τη Sandy Denny και την Joan Baez, στην Phoebe Bridgers και την Laura Marling.
10.00 Γιώτα Κοτσέτα
Δίωρη εκπομπή αφιερωμένη στα θεία και στα ανθρώπινα πάθη με spirituals, gospels και τραγούδια με θρησκευτικό αλλά και ανθρώπινο περιεχόμενο.
14.00 Γιάννης Στεφανάκος
Το «Ζουρ Φιξ» προσαρμόζει το πρόγραμμά του στην ημέρα: Τζαζ ύμνοι και λειτουργίες, θρησκευτικοί ύμνοι σε κλίμα ανάτασης και μαζί τραγούδια για τον Μάιο, τον κατ’ εξοχήν μήνα της άνοιξης και της αναγέννησης, καθώς και για την εργατική Πρωτομαγιά.

-------------------------

«Ενός λεπτού Μουσική»

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσιάζει τέσσερις ύμνους και εγκώμια από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, σε νέα ενόργανη διασκευή του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη για ορχήστρα και παραδοσιακά όργανα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΟΣΜ συμπράττει με τους μουσικούς από το Polis Ensemble: Γιώργο Κοντογιάννη (κρητική λύρα), Νίκο Παραουλάκη (νέυ), Στέφανο Δορμπαράκη (κανονάκι) και Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (πολίτικο λαούτο) και ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο τις γνωστές και συγκινητικές μελωδίες των βυζαντινών ύμνων «Αλληλούια, Τον νυμφώνα σου βλέπω, Ω γλυκύ μου έαρ και Χριστός Ανέστη».

Οι ύμνοι που κινηματογραφήθηκαν στην Ιερά Μονή Πεντέλης και αποτελούν νέα επεισόδια της επιτυχημένης σειράς «Ενός λεπτού Μουσική», μεταδίδονται σε όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων της ΕΡΤ2, της ΕΡΤ3, της ΕΡΤ World, του Δεύτερου Προγράμματος, του Τρίτου Προγράμματος, της Φωνής της Ελλάδας και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3 (9.58fm & 102fm) έως την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου 2021.