Πάσχα με μουσικές και λογοτεχνικά κείμενα στην ΕΡΑ

Πάσχα με μουσικές και λογοτεχνικά κείμενα στην ΕΡΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εορταστικές εκπομπές στο Δεύτερο, το Τρίτο, την ΕΡΑ Σπορ και το Kosmos.

01 Μαΐου 2021

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 02/05
Από τις 06.00 και με ζωντανές εκπομπές από τις 8 το πρωί ώς τα μεσάνυχτα, το Δεύτερο Πρόγραμμα μας συντροφεύει στις μικρές αποδράσεις και τις περιορισμένες συνάξεις των ημερών. Στις 08.00, η Λίτσα Τότσκα πιάνει τον ρυθμό και «σέρνει τον χορό» των ευχών, των τραγουδιών, αλλά και των κερασμάτων. Στις 11.00, ζωντανά από το στούντιο του Δεύτερου συνεχίζει ο Κώστας Φασουλάς, με ζεϊμπέκικα, χασάπικα, τσάμικα και καλαματιανά. Στις 13.00, η Δήμητρα Κόχιλα συνεχίζει σε ρυθμούς παραδοσιακούς και από τις 14.00 η Άντρη Βασιλειάδου επιλέγει αγαπημένα λαϊκά. Στις 16.00, ο Σιδερής Πρίντεζης γίνεται ο συνταξιδιώτης των μικρών διαδρομών μας, με τις μουσικές επιλογές του και στις 18.00, ο Δημήτρης Πιατάς αναρωτιέται αν «Οι ηθοποιοί… τραγουδάνε;». Όχι μόνος του, όμως… Παρέα με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γιώργο Μαρίνο, Μίμη Φωτόπουλο, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη, Γιάννη Μπέζο και Αντρέ Μπουρβίλ, σε σπάνιες ηχογραφήσεις.

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 02/05
07.00 Γιώργος Ντόβολος
Αφιέρωμα σε ποικίλες μελοποιήσεις του περίφημου βυζαντινού τροπαρίου «Χριστός Ανέστη», που προέρχονται από όλα τα πλάτη της Γης.
09.00 Άννα Σακαλή
Ανάσταση με κείμενα και ποιήματα των Διονύσιου Σολωμού, Iωάννη Πολέμη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και Κωστή Παλαμά.
10.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Στιγμές από συναυλίες θρησκευτικής μουσικής που έγιναν σε αίθουσες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας έργα Nikolai Rimsky-Korsakov, J.S. Bach, C.P.E. Bach, Stevan Hristić.
15.00 Βάνα Πανορμίου
Η εκπομπή δίνει το μικρόφωνο στους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, σε παιδικές χορωδίες, σε φοιτητές, αλλά και σε μαθητές Μουσικών Σχολείων από όλη τη χώρα σε συνεργασία με το «European School Radio», για να στείλουν το δικό τους πασχαλινό μήνυμα, επιλέγοντας τα αγαπημένα τους μουσικά έργα.
16.00 Γιάννης Ευσταθιάδης
Ένα πρόγραμμα που συνάδει με το πνεύμα του εορταστικού αφιερώματος στο 1821, αφού το Πάσχα είναι μια διαχρονική γιορτή που δεν απέχει από τους εορτασμούς εκείνης της εποχής.
18.00 Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Η εκπομπή καταγράφει τους ήχους της μεγαλούπολης και τους «φορτώνει» στο διαδίκτυο, στήνοντας με νέους κι απροσδόκητους ύμνους τη συναρπαστική ιεροτελεστία μιας καινούργιας γιορτής που ευαγγελίζεται την αναγέννηση και τον ερχομό της άνοιξης.
19.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Συναυλία από το Κίεβο της Ουκρανίας, με ύμνους στο εορταστικό πνεύμα της ημέρας.
20.00 Γιάννης Φίλιας
Μια διαφορετική πρόταση απέναντι στα διαχρονικά μηνύματα των ημερών, μέσα από δύο εμβληματικά έργα: «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι και «Τραχίνιαι» του Σοφοκλή.

-------------------------

ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 02/05
08.00 Μαρία Κουτσιμπύρη
Η εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης», έως τις 14.00, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα για να αναβιώσει έθιμα και να γιορτάσει το Πάσχα των Ελλήνων με ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι. Προσκεκλημένοι στο Στούντιο «Αντώνης Κοντογεωργίου», το «αηδόνι της Ηπείρου», Σάββας Σιάτρας, το βιολί της διονυσιακής έκστασης από το νησί της Ικαρίας, Νίκος Φάκαρος και οι Μusicaroi. Αρχικά, θα αναβιώσουν έθιμα της Λαμπρής μιας άλλης εποχής, έθιμα που κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστα τη χαρά του πανηγυριού και της συντροφικότητας, τη δύναμη της μουσικής και του χορού, την αγάπη για τη ζωή, την παντοδυναμία του Φωτός. Κάποια από αυτά τα έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο και άλλα όχι, ενώ κάποια άλλα είναι φυλαγμένα στα αρχεία κάποιων φιλολόγων-λαογράφων, εραστών της ιερής μας παράδοσης. Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται και στις παραδοσιακές πασχαλινές αθλοπαιδιές. Συμμετέχουν με προφορικές μαρτυρίες το «αηδόνι του Καστελόριζου», Ευαγγελία Ξενοπούλου και ο φιλόλογος–ιστορικός Θεόδωρος Νημάς. Θα ακουστούν σπάνια πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα που ψηφιοποιήθηκαν ειδικά για την εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν ο Σάββας Σιάτρας (τραγούδι), ο Δ. Ζιάγκας (κλαρίνο), ο Κ. Κίκιλης (βιολί), ο Κ. Καράς (λαούτο), ο Η. Μούτσιος (ντέφι), και το γλέντι της Λαμπρής ξεκινά από την Ήπειρο! Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο νησί του Ίκαρου με τον Νίκο Φάκαρο στο βιολί και στην τσαμπουνοφυλάκα και τους Σ. Σαβουκίδου (τραγούδι), Δ. Ρέντα (λαούτο, τραγούδι), Τ. Αντωνίου (κιθάρα, τραγούδι), Α. Κυπραίο (κιθάρα, τραγούδι), για να αισθανθούμε τις δονήσεις του νησιού… χορεύοντας νησιώτικα!

-------------------------

KOSMOS 93.6

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 02/05
Το Kosmos αποδρά νοερά και καλωσορίζει την ανάσταση-αναγέννηση της φύσης, παρουσιάζοντας ένα επιλεγμένο πρόγραμμα γεμάτο με τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, που γιορτάζουν τη φύση στις πιο γοητευτικές στιγμές της. Το «ταξίδι» ολοκληρώνεται στις 20.00, στον «Ωκεανό του Ήχου» με τη Θάλεια Καραμολέγκου, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, ακολουθώντας τους δρόμους όπου ταξίδεψαν ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο Φλομπέρ, ο Μαρκ Τουέιν, ο Τζον Στάινμπεκ, αλλά και ο Γιώργος Βέης, ο Γιάννης Ξανθούλης και ο Όλιβερ Σακς.