Τα λάθη που γίνονται fake news

Τα λάθη που γίνονται fake news
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν διορθώνει ένα λάθος του το ΒΗΜΑ και μας βάζει σε υποψίες μήπως δεν είναι και τόσο... λάθος τελικά.

31 Μαΐου 2021

 

Και είναι ένα λάθος του «Βηματοδότη» που κλείνει 6 μέρες τώρα on line. «Τα 5.000.000 των εμβολιασμένων και η πλατφόρμα των 35αρηδων» και αναφέρεται σε ένα tweet που αναφερόταν σε 5 εκατ. εμβολιασμούς και όχι εμβολιασμένους που λέει η εφημερίδα, μεγάλη η διαφορά.

Γράφει το ΒΗΜΑ: «Έως αυτή την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές είχαν εμβολιασθεί συνολικά πάνω από 5 εκατ. άτομα. Τα 3.250.000 (31%) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση κατά του κορωνοϊού και πάνω από 1.800.000 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δύο δόσεις (17,2%)».

Αυτό είναι καραμπινάτο ψέμα. Οι εμβολιασμένοι δεν είναι 5.000.000 άτομα αλλά 3.250.000! Αν ήταν 5 εκατ. θα ήμασταν Ισραήλ και Αγγλία, όχι από τους τελευταίους στην Ευρώπη.

«Το Βήμα, παρά τα επικριτικά δημοσιεύματα, δεν μπήκε καν στον κόπο να επανορθώσει», γράφει ο Στέλιος Κούλογλου στο Tvxs.gr. «Για αυτό και σε όλες τις μετρήσεις η αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης είναι στο ναδίρ. Ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα μεγάλη παράδοση ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την εισβολή των επιχειρηματιών που εξαγόρασαν τους παραδοσιακούς εκδότες και την οικονομική κρίση η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η χώρα κατρακυλάει στους διεθνείς δείκτες για την ελευθερία του Τύπου».

Τα έλεγε και ο Παντελής Μπουκάλας στην Καθημερινή, την Κυριακή: «Η χώρα μας έπεσε πέντε θέσεις στον πίνακα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, όπου οι χώρες κατατάσσονται με κριτήριο τον δείκτη του σεβασμού τους στην ελευθεροτυπία: από την 65η στην 70ή θέση μεταξύ 180 χωρών. Ειδικά στην Ε.Ε. είμαστε τέταρτοι από το τέλος. Μόνο η Βουλγαρία είναι χειρότερη, η Μάλτα και η Ουγγαρία του Ορμπαν. Δεν είναι για να χαιρόμαστε. Είναι για να σκεφτόμαστε πόσους βαθμούς μάς στέρησαν η υπαγωγή και της κρατικής τηλεόρασης στον πρωθυπουργό, η συρρίκνωση της πολυφωνίας, ο ανενδοίαστος κομματισμός δημοσιογράφων που υποκρίνονται τους ανεξάρτητους, η διακίνηση φέικ νιους από άλλους δημοσιογράφους που έγιναν βουλευτές ακριβώς χάρη σε αυτήν τη διακίνηση, οι πέτσινες λίστες και ο κατάφωρος μπερλουσκονισμός».

 Αλήθεια, στο παρελθόν, το ΒΗΜΑ δεν θα διόρθωνε; Θα το άφηνε έτσι; Νομίζουμε πως θα το εξηγούσε την αμέσως επόμενη ημέρα...