Τι αριστούργημα, το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής»

Τι αριστούργημα, το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα: στην πλατφόρμα του Cinobo -εκεί βρίσκεται, αποκλειστικά- το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής» του Πάνου Βλάχου.

14 Ιουνίου 2021

 

Αναφέρεται στην ιστορία του Σπύρου Λούη, ενός παιδιού που ήταν νερουλάς στο Μαρούσι και έγινε ο μεγάλος νικητής του Μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, στην Αθήνα. Μια περίεργη νίκη, μια και ήταν ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας αθλητής, «ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού» που άφησε «τους πάντες άφωνους, προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας».

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε την ιστορία αυτή αλλά και την αμφισβήτηση της νίκης του, μια και πολλοί υποστηρίζουν πως ίσως «έκλεψε» στην πορεία, κάπου στο Πικέρμι. Δεύτερος νικητής του Μαραθωνίου αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος ο οποίος, όπως έλεγε, δεν είδε ποτέ κανέναν να τον ξεπερνάει. Αντιγράφουμε από το Wikipedia: «Κυρίως ευρωπαϊκές εφημερίδες της εποχής δημοσίευσαν άρθρα σκεπτικιστικά ως προς τις επιδόσεις του Σπύρου Λούη, ενώ η επιτροπή του αγώνα έκανε δεκτή ένσταση του Ούγγρου αθλητή Κέλνερ σύμφωνα με την οποία ο τρίτος κατά σειρά Μπελόκας ανέβηκε σε κάρο κατά τη διαδρομή. Ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο επίσημα δεύτερος νικητής, φέρεται να εξεπλάγη με τη νίκη του Σπύρου Λούη, καθώς δεν τον είδε να τον προσπερνάει (σύμφωνα με βιβλίο του Ντόναλντ Μακ Φέιλ), ωστόσο ουδέποτε εξέφρασε τις αντιρρήσεις του δημόσια».

Στο «Εφτά Λεπτά Ψυχής» («Seven Minutes of Soul»), που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πάνου Βλάχου, συνδέονται αριστοτεχνικά το χθες με το σήμερα. «Ο σκηνοθέτης διερευνά τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές και ρίχνει φως στους αφανείς ήρωες και στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα». Δεν θα σας πούμε φυσικά τι συμπέρασμα βγαίνει. Αν βγαίνει, δηλαδή.

Ο Πάνος Βλάχος είναι ηθοποιός και τραγουδοποιός. Εννοείται πως είναι και ο ίδιος δρομέας, ερασιτέχνης μεν αλλά πολύ παθιασμένος. Οσο για το τι ακριβώς σημαίνει το «Εφτά Λεπτά Ψυχής», θα το δείτε στο φιλμ και είναι πολύ συγκινητικό.

Σκηνοθεσία: Πάνος Βλάχος
Παραγωγή: Production House, Αλέξης Καπλάνης-Πάνος Μανωλίτσης, Πάνος Βλάχος
Μοντάζ: Δημήτρης Μάρης
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Χρηστίδης
Συμμετέχουν: Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Γιάννης Κούρος, Χαρίλαος Βασιλάκος, Paco Borao, Dr. Yannis Pitsiladis
Αφήγηση: Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Βλάχος