Βλέποντας υπό βροχή την ταινία του Βίντερμπεργκ στην Τεχνόπολη

Βλέποντας υπό βροχή την ταινία του Βίντερμπεργκ  στην Τεχνόπολη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εχω δει πολλές συναυλίες κάτω από τη βροχή, ιδίως στο εξωτερικό, για ταινία όμως δεν θυμάμαι να το έχω κάνει ποτέ.

15 Ιουνίου 2021

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Συνέβη χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη, για το φιλμ «Άσπρος Πάτος» του φοβερού και τρομερού Τόμας Βίντερμπεργκ στην πρεμιέρα του 11ου Athens Open Air Film Festival.

Αρχισε με λίγες ψιχάλες και δυνάμωνε σιγά-σιγά. Και δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Στην αρχή βάλαμε τα μπουφάν και κάποιοι άνοιξαν ομπρέλες, μετά πήγαμε στον τοίχο πίσω-πίσω που «έκοβε» τη βροχή, μετά καταλήξαμε οκλαδόν στο καφέ-μπαρ με τα καθίσματα στο πίσω μέρος της Τεχνόπολης. Να φύγουμε, ούτε κουβέντα. Να σταματήσει η προβολή, ούτε συζήτηση. Αλλωστε κάποιοι παρέμειναν κανονικά στις θέσεις τους καλυμμένοι όσο περισσότερο μπορούσαν με τις ομπρέλες τους. Ορισμένοι θεατές, φυσικά, αποχώρησαν.

Κι έτσι είδαμε την πρώτη μας ταινία υπό βροχή - αν και για να είμαι ειλικρινής όλο και κάποια βροχούλα μας έχει πιάσει στα θερινά, απλώς το χθεσινό με το Open Air Film Festival έμοιαζε βασικά με συναυλία.

Δεν θα άφηνα πάντως τέτοια ταινία στη μέση. Ο Τόμας Βίντερμπεργκ της «Οικογενειακής Γιορτής» έφτιαξε ένα ακόμα καταπληκτικό φιλμ το οποίο δικαίως κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Το story στηρίζεται στη θεωρία ότι γεννιόμαστε με ελαφρώς ελλιπή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μας και ότι η μέθη σε καθημερινή βάση θα διεύρυνε το μυαλό μας, θα μείωνε τα προβλήματά μας και θα αύξανε τη δημιουργικότητά μας. Όταν η θεωρία αυτή εξάψει την περιέργεια τεσσάρων φίλων, όλοι τους μεσήλικοι και βαριεστημένοι καθηγητές γυμνασίου, εκείνοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα πείραμα που απαιτεί να διατηρούν μια ελαφρά κατάσταση μέθης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. «Τα οινοπνευματώδη ποτά εδώ σημαίνουν περισσότερα από το αλκοόλ» είπε ο ίδιος ο Τόμας Βίντερμπεργκ. «Η ταινία ακολουθεί τέσσερις ανθρώπους που έχασαν την έμπνευσή τους, το πνεύμα τους, το οποίο αναζητούν στο... οινόπνευμα. Αγωνίζονται να πάρουν πίσω την πνευματώδη ζωή τους, οπότε υπό την έννοια αυτή, η ταινία είναι σχετική με τη ζωή». Είναι φοβερή μούρη φυσικά και ο πρωταγωνιστής Μαντς Μίκελσεν.

Ο Τόμας Βίντερμπεργκ που μας μίλησε στους Ελληνες θεατές, στην αρχή, μέσα από ένα μικρό βίντεο, έχασε την κόρη του σε δυστύχημα μόλις ξεκινούσε τα γυρίσματα. «Θέλαμε να κάνουμε μία ταινία που να γιορτάζει τη ζωή και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνέβη κάτι απίστευτο. Κάποιος κοίταζε το κινητό του όσο οδηγούσε και μέσα ήταν η κόρη μου. Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα και μου έλεγε ότι αγαπούσε αυτό το σενάριο. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη», είπε στην τελετή των βραβείων Οσκαρ πριν από δύο μήνες.

* Στα δανέζικα η ταινία λέγεται «Druk», στα αγγλικά «Another Round» και στα ελληνικά «Άσπρος Πάτος». Και οι τρεις τίτλοι είναι καταπληκτικοί.