Βάζει λουκέτο η Apple Daily του Χονγκ Κονγκ

Βάζει λουκέτο η Apple Daily του Χονγκ Κονγκ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι η εφημερίδα στην οποία μπούκαραν την προηγούμενη εβδομάδα 500 (!) αστυνομικοί.

23 Ιουνίου 2021

Η Apple Daily λοιπόν, μια πραγματικά δημοκρατική εφημερίδα που δέχθηκε έντονη πίεση από τις αρχές, δήλωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία της αυτή την εβδομάδα. Η αστυνομία, μάλιστα, συνέλαβε σήμερα έναν ακόμα από τους αρθρογράφους της εφημερίδας.

Το ΔΣ της Apple Daily ανακοίνωσε ότι σταματά και την έντυπη έκδοση και το site το Σάββατο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουν συλληφθεί η διευθυντική ομάδα της εφημερίδας καθώς και κορυφαίοι συντάκτες της, είναι επίσης και το ότι έχουν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Ετσι θα σιγήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιθετικά από τα ΜΜΕ στην πόλη, εξαιτίας του νόμου περί ασφάλειας που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο πέρυσι. Η Apple Daily, σύμφωνα με τους New York Times, «υπήρξε αγκάθι στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας εδώ και δεκαετίες και το Πεκίνο στοχεύει εδώ και πολύ καιρό τον ιδρυτή του, Τζίμι Λάι, για την κριτική του στις αρχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ».

Ο δημοσιογράφος που συνελήφθη σήμερα, ο Yeung Ching-kee, είχε γράψει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και οι σύμμαχοί του στο Χονγκ Κονγκ «αποφάσισαν να στραγγαλίσουν την Apple Daily, για να σκοτώσουν την ελευθερία του Χονγκ Κονγκ στον Τύπο και την ελευθερία του λόγου». Και σημείωσε: «Οσο και αν ο δημοκρατικός κόσμος αυξάνει τις κυρώσεις εναντίον τους, τόσο θα εντείνεται η καταστολή και η δίωξη εναντίον της Apple Daily, ελπίζοντας ότι θα υποκύψουν στην πίεση ώστε να παραδοθούν ή να σταματήσουν να δημοσιεύουν».