Πιο εύκολο να πάρει μια ξένη παραγωγή κρατικό χρήμα, χωρίς κανόνες

Πιο εύκολο να πάρει μια ξένη παραγωγή κρατικό χρήμα, χωρίς κανόνες
Ακολουθήστε μας στο Google news

H Μαργαρίτα Συγγενιώτου από την ΠΟΘΑ απαντάει στην Αγγελική Κώττη του Liberal σχετικά με την ταινία του Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη.

25 Ιουνίου 2021

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ μαζί με τα δικά μας σχόλια και ΕΔΩ το άρθρο της Αγγελικής Κώττη, μίας δημοσιογράφου που αν δεν κάνουμε λάθος στέκεται με ενθουσιασμό μπροστά στο έργο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Της Μαργαρίτας Συγγενιώτου

Μεγάλη μας τιμή! Η αντ' αυτής της Υπουργού Πολιτισμού κ. Κώττη απαντάει με το γνωστό της ύφος στην ανακοίνωσή μας για τα γυρίσματα της ταινίας Μπαρακουντα. Πάμε να απαντήσουμε, λοιπόν.

1. «Κάτι η υπερπροσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα στο εξωτερικό, κάτι ο νόμος για τις φορολογικές απαλλαγές, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα»
Φυσικά αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Από το 2017 που δημιουργήθηκε το ΕΚΟΜΕ έχει προσελκύσει πολλές παραγωγές και έχει τονώσει την αγορά της παραγωγής ταινιών. Αυτό που συνέβη τώρα είναι ότι με τις τελευταίες αλλαγές έγινε πιο εύκολο να πάρει μια ξένη παραγωγή κρατικό χρήμα, χωρίς κανόνες.

2. «Η ερώτηση όμως δεν μπορεί να είναι (ή δεν μπορεί να είναι μόνο) και τι κάνει η κυβέρνηση για να αλλάξει την κατάσταση; Πρέπει πρωτίστως να είναι και τι θα κάνει η ΠΟΘΑ και το κάθε σωματείο για να αλλάξει την κατάσταση;».
Τώρα, σοβαρά; Η ΠΟΘΑ ζητάει σε όλους τους τόνους διάλογο από την κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα από τότε που έγιναν οι αλλαγές στον νόμο με τροπολογία στον νόμο Λιβάνιου. Θυμάστε πόσους μήνες πριν ήταν αυτό; Δεν ανταποκρίθηκε ΚΑΝΕΙΣ από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα εκείνες τις μέρες είχαμε κάνει μια από τις πιο μαζικές μας κινητοποιήσεις. Τώρα που έρχεται ο Μπαντερας και δεν θέλουν φασαρίες θυμήθηκαν τον διάλογο; Παρ' όλα αυτά, εμείς έχουμε πάγια τακτική να επιδιώκουμε διάλογο. Είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης ανά πάσα στιγμή. Μήπως ακούσει και σοβαρά το σύνολο των αιτημάτων μας για την «επόμενη μέρα» του πολιτισμού.

3. «Όπως ο νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να φεύγουν στο εξωτερικό, έτσι επιτρέπει και την είσοδο ξένων εργαζομένων στη χώρα μας».
Ουδείς είπε να μην επιτρέπεται να εργάζονται ξένοι εργαζόμενοι εδώ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το χρηματοδοτεί το κράτος. Αυτή την αλλαγή έκανε η κυβέρνηση, αυτό πολεμάμε. Φέρτε όποιον θέλετε, αλλά θα τον πληρώσετε από την τσέπη σας. Στη χώρα μας θα χρηματοδοτηθείτε αν δουλέψει εγχώριο προσωπικό. Αλλιώς τι αναπτυξιακό εργαλείο είναι αυτό;

4. «Επομένως, κάτι άλλο χρειάζεται. Διάλογος, που όμως αποτελεί φόβητρο, ανάμεσα στην πολιτεία και τους συνδικαλιστές για το πώς θα εργαστούν περισσότεροι Ελληνες σε μια τέτοια παραγωγή. Ακόμα και αν δεν τον κάνουν τώρα, θα αναγκαστούν, εφόσον φαίνεται επιτέλους να ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες κινηματογραφήσεις».
Α, τώρα ο διάλογος είναι καλός. Χαίρομαι απέραντα που τόσους μήνες αργότερα το καταλάβατε. Είμαστε στην διάθεσή σας, πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε. Εσείς δεν είσαστε ποτέ διαθέσιμοι για διάλογο, κύριοι της κυβέρνησης. Εδώ να πω ότι την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που είδαμε κυβερνητικό στέλεχος έγινε επειδή στηθήκαμε έξω από το αντίστοιχο υπουργείο. Αν για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Ομοσπονδία μας είναι η απουσία διάθεσης διαλόγου. Αλλά να ξέρετε, διάλογος σημαίνει και να μας ακούσετε.

5. «Η στείρα άρνηση, δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διεκδικήσει κανείς τα δικαιώματά του. Πάντως όχι δεσμευόμενος να αναδείξει "ενδεχόμενα φαινόμενα καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας ή τον κανόνων υγείας και ασφάλειας, καθώς και οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης ενδεχόμενων παραλείψεων" (Ακόμα δεν τον είδαμε, παρανομία τον βαφτίσαμε)».
Τι εννοείτε; Συνδικαλιστικό όργανο είμαστε, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε τέτοια θέματα. Όπως κι εσείς είστε υποχρεωμένη να το κάνετε ως δημοσιογράφος.

6.«Τέλος, κλεισμένοι στο συνδικαλιστικό τους καβούκι, οι συνδικαλιστές μετράνε μόνο τον αντίκτυπο που θεωρούν ότι θα έχει στο δικό τους επάγγελμα και αποφαίνονται πως δεν κερδίζει κάτι η χώρα μας. Μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, καφέ, αναφορές στον ξένο Τύπο, ακόμα και απόκτηση τεχνογνωσίας, δεν περιλαμβάνονται στον… προϋπολογισμό της χασούρας. Αυτό έλειπε…»
Δηλαδή για να τα έχουμε όλα αυτά πρέπει υποχρεωτικά καταργήσουμε όλα τα εργασιακά δικαιώματα; Εμ, εδώ είναι η μαγκιά, κυρία Κοττη μου, και παραγωγές να προσελκύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα να προστατέψεις. Αν είναι να κάνουμε τους εργαζόμενους, δούλους, ξέρω κι εγώ!

7. «Τι σημαίνει όμως κανονικότητα για τους συνδικαλιστές;»
Σημαίνει να βρίσκεις τρόπους να προσελκύσεις παραγωγές και ταυτόχρονα να σεβαστείς το, ήδη πολύ καταβεβλημένο, εγχώριο δυναμικό. Διαφωνείτε;

(Παρεμπιπτόντως, κρατείστε τον ενθουσιασμό για την παραγωγή αυτή, ήδη χακαριστηκε το σύστημα της παραγωγής, διέρρευσαν χιλιάδες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ηθοποιούς και κομπάρσους και τώρα λαμβάνουν mail ηλεκτρονικής απάτης. Πολιτισμένη χώρα θέλουμε να είμαστε, όχι πόλη δυτικά του Πεκος)