Εξώδικο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην «Εφ.Συν.» (και η απάντηση της εφημερίδας)

Εξώδικο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην «Εφ.Συν.» (και η απάντηση της εφημερίδας)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για ένα, προ 15νθημέρου ρεπορτάζ του Αρη Χατζηγεωργίου.

18 Ιουλίου 2021

Το ρεπορτάζ είχε τίτλο «Το Μαξίμου... πίκρανε τον Μαρινάκη!» (έξυπνος τίτλος) και έλεγε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμαζόταν να μπει δυναμικά στην ανερχόμενη αγορά της επεξεργασίας απορριμμάτων, όμως οι όροι του σχετικού διαγωνισμού της Περιφέρειας Αττικής -ένα έργο άνω του 1 δισ. ευρώ- δεν ήταν όσο ευνοϊκοί θα ήθελε και έτσι κινδυνεύει να χάσει από Βαρδινογιάννη ή Μυτιληναίο...

Γράφει (μεταξύ άλλων) ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο εξώδικό του

Αποτελεί γεγονός ότι, καθόσον με αφορά, η κατεύθυνση των δημοσιευμάτων της εφημερίδας σας και της ιστοσελίδας σας αντιστοίχως είναι μονίμως στραμμένη στην προσβολή της προσωπικότητάς μου με οποιονδήποτε τρόπο, συκοφαντικό, υβριστικό και εν γένει απαξιωτικό.
Παρά, λοιπόν, την εκ της συμπεριφοράς σας αυτής ψυχική ετοιμότητά μου να υποδεχθώ τα μονίμως προσβλητικά αυτά δημοσιεύματά σας, αυτή τη φορά ξεπεράσατε κάθε προηγούμενο. Και ξεπεράσατε κάθε όριο, διότι επιλέξατε σκοπίμως να δημοσιοποιήσετε ολοσέλιδο άρθρο στη σελίδα 110 του φύλλου του Σαββατοκύριακου, 3-4 Ιουλίου 2021.
Το ολοσέλιδο αυτό άρθρο, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηγεωργίου, και στο κάτω αριστερό τμήμα της σελίδας παρατίθεται ευμεγέθης φωτογραφία μου για να καθιστά εμφανή τη στοχοποίηση και να επιτείνει την προσβολή, αποτελεί αποκύημα νοσηρής φαντασίας και μόνο.
Από τον τίτλο του άρθρου αυτού μέχρι και την τελευταία λέξη του κειμένου σε ό,τι με αφορά σε σχέση μα το θέμα «των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, είναι όλα εν γνώσει σας όπως και εν γνώσει του αρθρογράφου ψευδέστατα.
Η επίκληση ως δήθεν πηγής πληροφόρησης «κύκλων της αγοράς» αποτελεί απλώς το αναγκαίο πρόσχημα για την εξυπηρέτηση του σκοπού προσβολής μου με τρόπο ωμό και κυνικό. Το δημοσίευμα είναι βαρύτατα προσβλητικό διότι με παρουσιάζει ως άνθρωπο των αδιαφανών διεργασιών εκ λόγων ιδιοτέλειας, που έχω εκμανεί διότι δεν εξυπηρετούνται οι φιλοκερδείς επιδιώξεις μου κατά παράκαμψη της νομιμότητας.
Μεταβάλετε τις φανατασιώσεις σας σε δήθεν γεγονός και για να παραχθεί πεποίθηση αληθείας περί αυτών στους αναγνώστες προσθέτετε ως διαφαινόμενη «την σύγκρουσή μου για τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων των προκηρύξεων υπέρ των προσωπικών μου συμφερόντων.

Και η απάντηση του συντάκτης της «Εφημερίδας των Συντακτών», Αρη Χατζηγεωργίου

Τι να πει κανείς για τα μαθήματα δημοσιογραφίας που αποφάσισε να μας δώσει ο Ευάγγελος Μαρινάκης; Οσοι δουλεύουμε από την εποχή που οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ στον δρόμο αλλά και από το γραφείο χωρίς να περιμένουν απαρεγκλίτως τα non-paper, μαθαίναμε ότι οφείλουμε να ακούμε όλες τις απόψεις – ακόμη και εκείνες που έφταναν στην εφημερίδα μοιάζοντας φλύαρες και χωρίς στόχο.
Προφανώς ο κ. Μαρινάκης, ως εκδότης και χρηματοδότης τόσων μέσων ενημέρωσης, γνωρίζει πως υπάρχουν πολλά είδη ρεπορτάζ. Στα δικά του μέσα διαβάζουμε συχνότατα γι’ αυτά που λένε «κύκλοι της αγοράς», αποτυπώνοντας «κλίμα και πληροφορίες» χωρίς κανείς να τοποθετείται δημόσια, ειδικά για διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων και προμηθειών. Εμάς θα μας απαγορεύσει αυτό το είδος;
Ο κ. Μαρινάκης δεν επέλεξε να μιλήσει επί αυτής της ουσίας. Δικαίωμά του. Απέρριψε συλλήβδην την ορθότητα του περιεχομένου του ρεπορτάζ συνοδεύοντας το εξώδικό του με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» όντως προκάλεσε αντιδράσεις. Πλήθος παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία των διαγωνισμών τηλεφώνησαν στον συντάκτη του, άλλοι προσπαθώντας να μάθουν τις πηγές, άλλοι ψαρεύοντας προθέσεις, άλλοι για να προσθέσουν δεδομένα. Με τους όρους της δημοσιογραφίας, όλα τα παραπάνω θα ενταχθούν σε επόμενο δημοσίευμα επί του θέματος.